Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

O lume fără secrete

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ziua națională a Statelor Unite este umbrită de scandalul Snowden. Acuzată de mai multe țări din UE că le supraveghează electronic, prin agenția NSA, în cadrul unui program numit PRISM, Statele Unite nu par foarte deranjate. Americanii au găsit o scuză imbatabilă, prevenirea și apărarea împotriva actelor teroriste.

Au fost puse sub ascultare telefoanele a numeroși lideri politici din Germania, Franța, Italia, au fost plantate microfoane în birouri, dar și în case particulare. Agenția americană a procedat la fel ca vechea Securitate comunistă, diferența constă doar în motivație. Spionul care a deconspirat întreaga afacere, Edward Snowden, un fel de Pacepa al nostru, a cerut azil politic în Norvegia, dar s-au oferit să-i acorde azil vreo 20 de țări. Scandalul este în curs de desfășurare. Deznodământul nu este greu de ghicit, totul se va mușamaliza, frumos îmbrăcat în explicații privind securitatea mondială. Până la urmă ne vom obișnui cu gândul și suntem obligați să trăim într-o lume fără secrete, fără viață intimă.

Cel mai important serviciu secret românesc, SRI, are și el preocupări provind siguranța națională. Nu sunt date publicității marile realizări, ceea ce-i face pe mulți cetățeni să se îndoiască de importanța SRI. Lumea știe doar că ascultă telefoanele. Probabil că din pricina acestei îndeletniciri i-au căzut în plasă profesorii și elevii de la liceul Dimitrie Bolintineanu din București. SRI a fost pe fază. Încă din luna mai când se făceau pregătirile pentru bacalaureat, s-au cules date importante pentru reținerea infractorilor, elevi și profesori. Dacă am zice că este o acțiune sublimă nimeni nu ne-ar crede pentru că, în esență, este ridicolă. SRI, Parchetul, Poliția și-au dat mâna și au găsit izvorul tuturor relelor din România. Niște amărâți de elevi care și-au făcut niște bilețele ca să copieze la bac!

Parcă nu știe toată lumea în ce hal a ajuns școala. Parcă nimeni nu fură, cu excepția acelor nenorocite de profesoare, una dintre ele prinsă cu 820 de lei în sutien!

Punând în comparație cele două evenimente reiese că lumea arde, iar România se piaptănă. Furia, și mai ales promtitudinea, cu care s-a acționat în cazul șpăgii de la bacalureat este exemplară, însă ar fi de așteptat să fie văzută și în alte situații, care fac mai mult rău societății. Seamănă întrucâtva cu acțiunile în forță împotriva polițiștilor de frontieră și a vameșilor. Nici până în ziua de azi nu s-a găsit “regina”. A fost un simplu film de acțiune, în rest totul a rămas ca înainte. Și atunci, ca și acum, s-a pornit tot de la interceptarea unor convorbiri telefonice. Și nu s-a ajuns la niciun rezultat.

Îndreptându-ne din nou spre spionii americani, ne întrebăm cum a ajutat programul PRISM tânăra Uniune Europeană aflată în plină criză. Cui folosesc informațiile obținute prin mijloace electronice? Sub ochii noștri i-a ființă o altă lume, o lume fără secrete, însă cu nimic mai bună. Sorta învățământului românesc nu depinde de o mână de copiii care au copiat cu acordul profesorilor. Nici soarta Europei nu depinde de informațiile pe care le-au obținut americanii. Obsedată de o curiozitate bolnavă, omenirea parcă reintră în etapa copilăriei sale.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

Bugetul european

Asculta acest articol     Lecturând textele care ne parvin din diferitele etape ale negocierilor din Consiliul Europei pe teme bugetare,