Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Scandalul din România s-a externalizat. După dezbaterea din Parlamentul European, tot mai multe agenții de presă, ziare și televiziuni internaționale se apleacă asupra protestelor din România.

Cea mai mare parte apreciază că guvernul de stânga încearcă să stopeze lupta contra corupției. Alte instituții de presă, mai puține, afirmă că sub sloganul luptei anti-corupție se vânează adversarii politici. Victimele, în acest din urmă caz, sunt politicienii din PSD și partidele care se asociază cu el.

Înțelegerea schematică a fenomenului este de înțeles. La fel o înțeleg majoritatea cetățenilor, fie că se află în piețe și pe străzi în fiecare seară, fie că stau la televizor și se indignează de ceea ce văd.

țara este mai dezbinată, sau la fel de dezbinată, ca în primii ani de după 1989 nu există niciun dubiu. Soluția este, fără îndoială, abrogarea Ordonanței.

Concomitent cu populația care se împarte în două tabere opuse, se radicalizează și partidele. Formațiunile care au pierdut alegerile sunt impulsionate de mișcările de stradă.

Ele au tot interesul ca oamenii să rămână în stradă cât mai multe zile. Prin urmare, sunt interesate ca guvernul să nu retragă ordonanța. Pe de altă parte, PNL spre deosebire de juvenilul USR, are tot interesul să se producă modificările propuse de PSD.  Din această cauză au intrat în jocul politic reprezentanți ai unor instituții din justiție. PNL și USR, cu tot ajutorul președintelui Iohannis, nu se pot opune alianței PSD-ALDE.

Consiliul Superior al Magistraturii, Procurorul general, DNA, vin să suplinească lipsa de energie a opoziției politice. După cum se observă în ultima vreme întreaga presă începe să balanseze spre oamenii din stradă.

Graba cu care guvernul a adoptat ordonanța de modificare a codului penal este mai mult decât suspectă. De fapt, oamenii protestează împotriva “urgenței”, foarte puțini înțelegând natura modificărilor. Puțini realizează că modificările îi vizează pe ei înșiși, în cazul în care lucrează în instituțiile publice.

De exemplu dacă un funcționar mediu aduce un prejudiciu de 10 euro este pasibil de pedeapsa cu închisoarea. Prin modificare se propune ca prejudiciul  până la 44 000 de euro să fie recuperat pe cale administrativă. Dacă la mijloc nu ar fi vorba și despre procesul lui Liviu Dragnea, prejudiciul imputat în cazul său fiind de vreo 20 000 de euro, problema nu ar fi atât de politizată.

Oamenii înțeleg că numai în cazul politicienilor se poate întâmpla să încalce legea. Deci protestează împotriva politicienilor, pentru că numai ei sunt sau pot fi corupți.

PSD și ALDE văd altfel lucrurile. Aceste partide au convingerea că dacă nu fac modificări la actualul cod penal, oamenii lor sunt în pericolul de a fi luați unul câte unul de DNA. Așa se explică de ce la PSD s-a votat în unanimitate pentru menținerea ordonanței.

Se poate spune că este o luptă pe viață și pe moarte. Președintele Iohannis a și făcut greșeală strategică. Spunând “Jos mâinile de pe DNA” nu a făcut altceva decât să le întărească convingerea că la mijloc este vorba despre DNA, despre rolul acestei instituții.

Fenomenul privit din punctul de vedere al separației puterilor în stat este mai grav. Așa cum fumătorii nu au avut dreptul să se pronunțe despre legea anti-fumat, cum șoferilor nu li se cere să stabilească legea circulației, nici cei care aplică legea nu o fac ei.

Acesta este punctul de vedere în spatele căruia se apără PSD.

Guvernul are dreptul să adopte ordonanțe, parlamentul face legi, iar justiția le aplică. Asta-i schema. Cum s-a stricat mașinăria care dă aspectul democratic al organizării societății? Din toată tevatura aceasta rezultă o țară profund dezbinată.

Soluția este abrogarea Ordonanței și luat totul de la capăt.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

Un om norocos

Asculta acest articol     Unul dintre marile procese cu iz politic s-a încheiat în 21 ianuarie. Klaus Iohannis, după ce