Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    PDL s-a prăbușit pentru că a umblat prea mult la bani. Pe de o parte a tăiat, pe de altă parte a dat. A tăiat de la toți bugetarii un sfert din salarii în timp ce, de la bugetul de stat, a alimentat ministerul doamnei Udrea. Baronii PDL, în fapt strămoșii baronilor PSD, au trăit bine. Dacă de la bani li s-a tras pieirea democrat liberalilor, o judecată simplă demonstrează că și punctul slab al adversarilor sunt tot banii. Președintele Băsescu a înțeles din experiență că esența succesului și insuccesului în politică se raportează întotdeauna la bani.

Deci în acest punct trebuie atacat. Sabotarea acordului cu FMI, șantajul la buget,  ca parte a unei strategii politice, pe termen lung va da rezultate spectaculoase. USL nu va reuși să să se apere decât în prima parte a conflictului. Până la alegerile prezidențiale situația financiar-economică a țării s-ar putea înrăutăți simțitor ca urmare a disputelor politice. Prin urmare, sensul votului se va inversa.

Traian Băsescu, prin deciziile sale considerate demente, în realitate încearcă declanșarea votului negativ. Nu vor mai conta explicațiile în situația în care leul se devalorizează, investițiile stagnează ca urmare a unei defecțiuni în raportul cu instituțiile financiare internaționale. Degeaba va încerca Victor Ponta să arate cu degetul spre Traian Băsescu. Scuzele sale nu vor fi primite de electorat.

Președintele vrea să-l aducă pe Ponta în postura lui Emil Boc, șeful guvernului care a tăiat salariile. Dacă PDL a luat măsuri antipopulare instinctul îi spune lui Traian Băsescu să oblige USL să ia măsuri antipopulare. Doar în felul acesta se reface echilibrul forțelor politice. Nu contează prețul.
În mod paradoxal, susținătorii USL sunt revoltați pentru că guvernul Ponta nu poate introduce o taxă pe consumul de combustibil. Rațional ar fi fost ca lumea să iasă în stradă și să protesteze împotriva acestei taxe de 0,7 eurocenți pe litrul de combustibil. Se pare că dorința de a circula pe drumuri bune, pe  autostradă, a românilor este mai mare decât teama de creștere a prețurilor.

Cât pe ce să devină tigrul Europei, după vizita delegației chineze, României i se taie elanul. Traian Băsescu este un politician care vrea să aibă ultimul cuvânt și în zona economică. De data aceasta puțini înțeleg unde dorește să ajungă, cât de mult este hotărât să întindă coarda. Lupta lui cu bugetul, cu FMI, are o miză politică.

Dacă va reuși, acțiunea lui se va transforma într-o splendidă demonstrație a ineficienței unei majorități parlamentare de 70%. Va fi o victorie de palmares a regimului semi-prezidențial. Pentru Victor Ponta va fi o lecție de care va trebui să țină seama în viitor. Dacă Traian Băsescu poate întoarce un buget cu 180 de grade, viitorul președinte de ce nu ar putea? Probabil că premierul, și în general PSD, se va gândi după acest episod nefericit de două ori înainte de a susține la prezidențiale un candidat al altui partid. Președintele, după cum se vede, are o putere mai mare decât o majoritate de 70%. Practic,  președintele are drept de veto în problemele de importanță majoră a statului.

Nu știm în ce termeni discută în particular președintele și premierul. Din declarațiile destinate opiniei publice înțelegem că Traian Băsescu are propriile soluții de ieșire din criză, însă nu i le spune premierului. La rândul său, premierul îl acuză pe președinte că lucrează împotriva interesului național.
Între timp, parlamentarii au votat bugetul. Îl va promulga președintele sau îl va bloca?  Situația este destul de  incertă. România probabil se îndreaptă spre o nouă criză. În  contul cui se va bifa victoria? De fapt este vorba despre un război fără învingători.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

Mirajul puterii politice

Asculta acest articol Dacă nu cădea regimul comunist şi dacă familia Ceauşescu devenea o dinastie aşa cum se întâmplă în