Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

O zi de politică europeană

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Nu știm dacă summitul de la Sibiu va fi considerat unul istoric. O astfel de întâlnire are loc din șase în șase luni și nu se spune despre fiecare în parte că este “istorică”.

Cert este că în data de 9 mai 2019 în România s-a făcut politică europeană. Am văzut și noi cum se manifestă politicienii europeni, cum se comportă în fața publicului, cum discută în mod oficial, ce mesaje vor să transmită.

S-a văzut, de asemenea, cum colaborează partidele din aceeași familie politică.

Mai precis, am văzut care este relația dintre partidele din România și grupurile din care fac parte. Conducerea PNL a avut o întâlnire cu președintele PPE, Joseph Daul. În schimb familia socialiștilor europeni se pare că, într-adevăr, nu agreează conducerea PSD din România. Zvonurile se confirmă. Este posibilă o excludere a PSD din PES. Depinde, totuși, de rezultatele alegerilor din 26 mai. Dacă PSD obține un scor bun se va trece peste supărări. Dacă rezultatele vor fi mai modeste, este posibil ca Pro România să intre în PES în locul PSD.

În urmă cu 15-20 de ani PSD se opunea primirii PD în Partidul Socialiștilor Europeni. Este și unul din motivele pentru care PD a trecut peste noapte de la stânga la dreapta. Dreapta europeană este mai unită și de ani buni PPE conduce Comisia Europeană, obține mai multe voturi în Parlamentul European. Arhitectura actuală a Uniunii Europene este trasată de dreapta europeană. Acest lucru s-a văzut și la Sibiu. Dacă evenimentele de la Sibiu, cele oficiale ca și cele particulare, au fost urmărite cu atenție de publicul românesc, în datele lor esențiale, summitul Consiliului Europei din punct de vedere electoral avantajează PNL. Românii au putut vedea că dreapta conduce Europa. Așadar, o Românie integrată total în UE ar trebui să fie guvernată de o coaliție de dreapta în care rolul principal să-l joace PNL.

Întrebarea este dacă PNL este pregătit să-și asume guvernarea și în ce mod va rezolva și problemele pe care le pune PSD. Până acum PNL și-a prezentat programul la nivel de slogane. Respectarea statului de drept, independența justiției etc. sunt concepte goale atâta vreme cât nu se pun în mod concret în discuție abuzurile DNA, amestecul SRI în viața politică și economică prin protocoalele pe care le-a avut cu diferite departamente ale Justiției. PNL se vede obligat să-și asume o parte din programele PSD, altfel nu face altceva decât să rămână un partid care propagă un populism găunos în jurul “statului de drept”.

Eventuala coaliție de dreapta care ar putea guverna România trebuie să-și asume și o parte din politica PSD-ALDE de susținere a capitalului autohton, a produselor românești. România nu poate rămâne o simplă piață de desfacere a produselor din țările dezvoltate. Deocamdată PNL a dat dovadă doar de obediență față de instituțiile europene, puternic ancorate în susținerea marilor companii transnaționale care domină economic UE. Nu întâmplător toate fostele țări din blocul socialist sunt nemulțumite. Polonia, Ungaria și în ultima vreme și România sunt puse la zid după ce și-au manifestat intenția de a se proteja economic. Motivul oficial este însă nerespectarea “statului de drept”.

După acest summit campania electorală din România ar putea lua un alt curs. Totuși, temele românești nu pot fi ușor date la o parte. Capacitatea de mobilizare a PSD în campaniile electorale a fost exemplară. PNL, opoziția de dreapta în general, a încercat să-i facă față. Uneori a reușit, alteori PSD a recurs la inginerii, cum a fost și cazul USL sau acum ALDE.

Până la alegeri mai sunt două săptămâni pline. Sunt zile decisive pentru fiecare partid. Lecția europeană oferită de cei 27 de șefi de stat sau de guverne prezenți la Sibiu va schimba cursul campaniei electorale din România? Vom vedea.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

București, axul corupției

Asculta acest articol     Nivelul uriaș al retrocedărilor din București împovărează bugetul de stat la care contribuia întreaga țară. Cele

Sigla Informatia Zilei

În ce investesc corupţii?

Asculta acest articol     Cazul Vâlcov, iubitorul de artă, deschide un nou capitol în tipologia demnitarilor care au acumulat averi