Image 1
Image 2
Acasa

Informaţia Zilei propune Oamenii anului 2013

Oamenii anului 2013
Desemnarea unui număr de 12 oameni ai anului s-a dovedit pentru 2013 o intreprindere imposibilă. Au fost atât de multe propuneri şi atât de puţin motivate încât am hotărât să prezentăm o listă în ordinea numărului de propuneri. Din punctul de vedere al realizărilor personale, 2013 se prezintă ca un an al încercărilor de consolidare a unor poziţii în structurile de putere sau profesionale. unor personalităţi. Nu se poate face abstracţie de faptul că prima jumătate a anului a fost risipită în lupte interne la vârful USL Satu Mare.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Oamenii anuluiDesemnarea unui număr de 12 oameni ai anului s-a dovedit pentru 2013 o intreprindere imposibilă. Au fost atât de multe propuneri şi atât de puţin motivate încât am hotărât să prezentăm o listă în ordinea numărului de propuneri. Din punctul de vedere al realizărilor personale, 2013 se prezintă ca un an al încercărilor de consolidare a unor poziţii în structurile de putere sau profesionale. unor personalităţi. Nu se poate face abstracţie de faptul că prima jumătate a anului a fost risipită în lupte interne la vârful USL Satu Mare. PSD a trecut prin cea mai gravă criză de la fracţionarea din 1997, prin care Teodor Meleşcanu şi-a înfiinţat propriul partid, Alianţa pentru România. În urma sciziunii, preşedintele organizaţiei judeţene Viorel Pop a plecat la noul partid, în fruntea PDSR instalându-se Gheorghe Ciocan. Transferul de putere de la senatorul Valer Marian către Mircea Govor a provocat o imensă pierdere de imagine pentru PSD, recuperată în ultima parte a anului într-o anumită proporţie.

Nici pentru PNL nu a fost o perioadă uşoară. După nominalizarea lui Ovidiu Silaghi pentru funcţia de ministru, respins din cauza ostilităţii Palatului Cotroceni, organizaţia PNL Satu Mare a rămas foarte multă vreme blocată. Şi-a revenit după trecerea deputatului Ovidiu Silaghi în Parlamentul European, însă are de recuperat din imaginea pierdută. Toate instituţiile s-au resimţit. Într-un fel sau altul fiecare şef de instituţie fiind implicat în lupta politică.

Organizaţia judeţeană PDL a trecut, de asemenea, printr-o perioadă de căutări. A fost spulberată vechea conducere, iar noii lideri au încercat să se impună în peisajul politic. Apariţia Partidul Mişcarea Populară le-a zădărnicit în parte planurile democrat-liberalilor.

UDMR a jucat un rol minor în viaţa judeţului dată fiind pierderea funcţiilor de preşedinte al Consiliului Judeţean şi de primar al municipiului Satu Mare. Careiul, prin primarul Kovacs, a ţinut garda sus. Conducerea UDMR, nou aleasă, şi-a găsit cu greu drumul. S-a remarcat deputatul Kereskenyi Gabor, prin opoziţia dură faţă de autorităţile locale.

Parlamentarii de Satu Mare nu s-au făcut remarcaţi ca grup. În schimb a ieşit în evidenţă Octavian Petric, prin atenţia acordată problemelor din judeţ. Andreea Paul s-a impus, la nivel naţional şi local, ca o voce foarte critică la adresa USL. Senatorul Valer Marian, prin criticile la adresa liderilor USL, Victor Ponta, Liviu Dragnea, Ilie Sârbu, Valeriu Zgonea, a dat dovadă de un curaj nebun. Ovidiu Silaghi se ştia demult că îşi doreşte să ajungă în parlamentul European. O dilemă planează asupra parlamentarilor UDMR: reprezintă ei şi zonele româneşti, primesc ei în audienţă români sau trebuie consideraţi doar reprezentanţi ai minorităţii maghiare?

Instituţiile, conduse de oameni desemnaţi după un algoritm politic, nu au rămas în afara luptelor interne din USL. Şefii de instituţii nu şi-au putut desfăşura activitatea la cotele maxime. Mulţi au fost atraşi în scandal, abia în a doua jumătate a anului intrând în normalitate. Merită remarcată aici activitatea prefectului Eugeniu Avram care a reuşit să ţină un echilibru între combatanţi.

Dintre primari s-a remarcat în mod deosebit Dorel Coica. A reuşit să imprime un nou ritm în Primăria Satu Mare, recuperând pierderile, în special în ceea ce priveşte proiectele de importanţă majoră pentru capitala judeţului.

Potrivit declaraţiilor majorităţii primarilor din judeţ, la Consiliul Judeţean s-a remarcat vicepreşedintele Mircea Govor, prin pragmatism, prin rapiditatea cu care a rezolvat problemele ivite în judeţ. Preşedintele Adrian Ştef s-a axat pe proiecte de anvergură, dar care în 2013 au rămas în stadiu de proiecte, gen construcţia unui sediu al bibliotecii, realizarea unei monografii a judeţului, drumuri, Luna Şes, centura de ocolire etc.

Primarul de Carei rămâne în continuare primul la accesarea fondurilor UE, dar se străduiesc şi ceilalţi primari de oraşe să-i urmeze exemplul.

Din punct de vedere cultural, pentru Satu Mare 2013 a fost un an în care a luat avânt cultura de amatori. Nu s-au mai organizat acţiuni cu impact naţional în domeniul literar, spre deosebire de teatru şi filarmonică.

S-au înregistrat succese remarcabile în sport. Olimpia s-a calificat într-o divizie superioară. Sportul se bucură de mai multă atenţie din partea Primăriei Satu Mare, desigur prin economisirea unor bani de la CSM.

Dacă ar fi să desemnăm un singur om al anului, competiţia s-ar da între Dorel Coica, Mircea Govor şi Eugeniu Avram, nu neapărat din cauza realizărilor, ci din cauza încercărilor la care au fost supuşi, a modului în care şi-au impus în faţa opiniei publice. Sunt personalităţi puternice, la început de drum. Adrian Ştef poate fi considerat un om al proiectelor de viitor, însă în 2013 condiţiile nu au fost dintre cele mai propice pentru transpunerea lor în practică. Nu doar criza, ci şi luptele politice au împiedicat dezvoltarea accelerată a judeţului.

Directorii, şefii de instituţii, s-au impus mai puţin, multă vreme timoraţi, neînţelegând prea bine ce au de făcut. Abia spre sfârşitul anului câţiva dintre ei s-au remarcat prin iniţiative proprii.

Dacă 2013 a fost un an al tatonărilor, un an în care personalităţi antagonice s-au confruntat la scenă deschisă, un an în care s-au plătit poliţe mai vechi, cu siguranţă 2014 va fi anul în care se va face o nouă ierarhizare a personalităţilor din toate domeniile. Judeţul Satu Mare are potenţial uman. Nu-i rămâne decât să-l exploateze raţional, pragmatic.

 

 

Clasificare

I Primari municipii şi oraşe

1. Dorel Coica, primarul municipiului Satu Mare

2. Eugen Kovacs, primarul municipiului Carei

3. Aurelia Fedorca, primarul oraşului Negreşti

4. Ovidiu Duma, primarul oraşului Ardud

5. Vasile Mitraşca, primarul oraşului Tăşnad

Primari de comune

1. Silviu Zetea, primar Medieşu Aurit

2. Gheorghe David, primar Moftin

3. Cosmin Varga, primar Pişcolt

4. Florinel Andreica, primar Crucişor

5. Otto Marchiş, primar Petreşti

6. Dumitru Pop, primar Odoreu

 

II Funcţionari publici, directori, şefi de instituţii

1. Eugeniu Avram, prefect

2. Adrian Ştef, preşedinte CJ

3. Mircea Govor, vicepreşedintele Consiliului Judeţean

4. Rudolf Fatyol, directorul Filarmonicii

5. Liviu Marta, directorul Muzeului Judeţean

6. Mircea Ardelean, directorul Finanţelor Publice

7. Constantin Taloş, şeful IPJ

7. Gheorghe Strâmb, director project european

8. Sorin Oros, directorul Teatrului de Nord

9. Peter Szocs, director adjunct al Muzeului Judeţean

 

III Parlamentari

Parlamentul României

1. Octavian Petric, deputat PSD

2. Andreea Paul, deputat PDL

3. Kereskenyi Gabor, deputat UDMR

 

Parlamentul European

1. Ioan Mircea Paşcu, europarlamentar PSD

2. Ovidiu Silaghi, europarlamentar PNL

 

IV. Consilieri judeţeni şi locali

1. Vasile Ciocan, consilier judeţean

2. Alexandru Panea, consilier judeţean

3. Virgil Enătescu, consilier judeţean

4. Cosmin Raţiu, consilier local Satu Mare

5. Gergely Butka, consilier local Satu Mare

6. Adrian Albu, consilier local Satu Mare

 

V Oameni de afaceri

1. Vasile Lucuţ, administrator Unicarm

2. Maria Bodescu, administrator Bodescu

3. Răzvan Govor, administrator NVTV

4. Vasile Lup, manager Paloma

5. Cornel Mureşan, vicepreşedinte Asociaţia Pălincarilor

6. Tiberiu Markos, manager Tehnosam

7. Hodrea Ioan, director Draxelmayer

8. Gheorghe Bodea, manager Ave Impex

9. Marin Săvianu, administrator Saviplast

10. Ioan Holdiş, manager Plastica

11. Ştefan Leitner, manager Zollner

12. Vasile Paşca, manager Lebăda

 

VI Educaţie şi cultură

1. Bogdan Georgescu, directorul Direcţiei de Cultură Carei

2. Maria Tripon, coordonatorul Ansamblurilor Oaşul şi Sânzienele

3. Ovidiu Pop, profesor matematică

4. Ana Maria Maruşca, director CN Doamna Stanca

5. Ioan Pop, director CN Mihai Eminescu

6. Ioan Viman, director CCD

7. George Vulturescu, director Inspectoratul de Cultură

8. Andrei Viorel Bud, elev, medaliat la Olimpiada internaţională de matematică

9. Viorel Câmpian, cercetător, bibliotecar

10. Constantin Voicu, director Şcoala G. Moisil

11. Mihai Macioca, preşedinte UUR

12. Sandor Kiss, profesor matematică

13. Călin Durla, inspector cadre

14. Valer Sasu, artist plastic

15. Carol Erdos, actor

16. Mihai Sas, scriitor

 

VII Sănătate

1. Marius Roatiş, chirurg

2. Cristian Rusu, urolog

3. Bogdan Feciche, urolog

4. Adrian Marc, managerul Spitalului Judeţean

5. Iosif Szilagyi, diabetolog

6. Călin Bumbuluţ, preşedintele Colegiului Medicilor

 

VIII Sport

1. Amalia Tătăran, sportiva nr. 1 a judeţului

2. Adrian Pricop, antrenor volei

3. Ştefan Szilagyi, preşedinte AJF

4. Francisc Csiszar, antrenor spadă

5. Emanuel Gyenes, motociclist

6. Robert Magoş, antrenor karate

7. Tiberiu Csik, antrenor Olimpia

8. Vlad Bujor, fotbalist Olimpia

9. Mihaly Terely, antrenor judo

 

Ciornă automată

8 comentarii

  1. propun pe primarul Paulestiului,pe locul I.motivul:campion la ,accidente auto,metode avansate de musamalizare a alcolmiei de 1,14 %, bbbbravo,felicitari Nagy Ioska,ai pus in buzunar tot sistemul din Satu Mare,DNA,DGA.Politie si Parchet,SRI,succes.

  2. Doctorul Ratiu este cel mai bun dintre toti,este tanar ,ne patat de coruptie,foarte activ,bun meneger,bun medic,merita sa fie primarul orasului Satu-mare.

  3. Asta-i lista puscariabililor,care ar trebui trimisa la DNA Bucuresti,ca la SM nu avem se pare asa ceva.

  4. ma bucur pentru un om ca bogdan georgescu pentru ca omul a lucrat, a facut si face incontinuare. iti strang pumnii boghi

  5. Dr.Ratiu este de apreciat pentru toate relizarile facute pana acuma si este un exeplu pt tinerii de azi atat pe plan profesional cat si ca om,este un ft bun medic ,tata si administrator.Merita ales ca si om al anului!

  6. Listele prezentate de I.Z.pentru oamenii anului sunt de-a dreptul bizare.
    La categoria “educatie si cultura ” sunt trecuti pe locuri fruntase unii care nu au nici educatie nici cultura si atunci cum sa mai alegi ?

Comentariile sunt închise.

INCENDIU LA DOBRA

O casă a luat foc

Vineri, 08.09.2023, în jurul orei 23.00, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Someş” al judeţului Satu Mare, a fost solicitat să intervină pentru limitarea şi lichidarea unui incendiu izbucnit la o casă de locuit din localitatea Dobra.

Nicolae Manolescu, președinte al Uniunii Scriitorilor din România și critic literar cunoscut, a încetat din viață la vârsta de 84 de ani.

LA DESPĂRȚIRE

O zi la Satu Mare cu Nicolae Manolescu 

Nicolae Manolescu, cel mai important critic literar al ultimei jumătăți de secol a încetat din viață. Avea 84 de ani. S-a stins brusc, fără să dea semne de oboseală. În urmă cu cinci ani, în preajma vârstei de 80 de ani se afla la Satu Mare. Era oaspetele de onoare a “Zilelor Poesis”.