Milioane de oameni care au orbit din cauza infectării corneei ar putea vedea din nou cu ajutorul corneei artificiale create de oamenii de ştiinţă prin printare 3D.
Cercetătorii de la Universitatea din Newcastle au demonstrat o tehnică prin care corneea umană poate fi creată la o imprimantă 3D, tehnică care ar putea veni în ajutorul celor aflaţi pe listele de aşteptare pentru transplant.
Combinând celule stem de cornee cu colagen şi alignat (un tip de zahăr folosit în medicină pentru regenerarea ţesutului uman), a fost obţinută o bio-cerneală pe baza căreia corneea umană este creată într-un proces care durează doar 10 minute.
Pentru a şti ce formă trebuie să ia corneea printată, cercetătorii au avut nevoie mai întâi să creeze un tipar pe care l-au folosit pentru printare. Tiparul corneei a fost creat prin scanarea cu o cameră specială a ochiului unui voluntar.
Noua procedură nu elimină complet nevoia de a se dona cornee, necesară în continuare pentru colectarea celulelor stem. Însă, în loc ca o cornee să fie înlocuită cu alta, pe baza unei cornee donate pot fi create 50 de cornee artificiale, folosind această tehnică.
Corneea ajută ochiul să focalizeze şi-l protejează împotriva prafului şi bacteriilor. Fiind stratul cel mai expus al ochiului uman, corneea este şi foarte vulnerabilă, putând fi rănită uşor.
Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 5 milioane de oameni din întreaga lume sunt nevăzători ca urmare a infectării corneei. Singura soluţie pentru ca aceştia să poată vedea din nou este transplantul de cornee.
Până ca printarea corneei să devină un procedeu oficial vor mai trece, însă, câţiva ani, timp în care se vor realiza numeroase teste, inclusiv pe animale.
Fii primul care comentează