Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Omul care a declanşat războiul mondial

    Fantoma omului care a declanşat cel de-al doilea război mondial trăieşte în România. Rolul acestui personaj tragic, polonez la origine, a fost jucat, printre alţii, de Traian Băsescu prin 1998 când din poziţia de ministru l-a atacat dur pe primul ministru Victor Ciorbea. Consecinţa imediată: destabilizarea coaliţiei CDR-USD-UDMR . Alt personaj în acelaşi rol de declanşator al unei crize a fost Dan Nica.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

     Fantoma omului care a declanşat cel de-al doilea război mondial trăieşte în România. Rolul acestui personaj tragic, polonez la origine, a fost jucat, printre alţii, de Traian Băsescu prin 1998 când din poziţia de ministru l-a atacat dur pe primul ministru Victor Ciorbea. Consecinţa imediată: destabilizarea coaliţiei CDR-USD-UDMR . Alt personaj în acelaşi rol de declanşator al unei crize a fost Dan Nica.

După alegerile din 2008 s-a format o mare coaliţie PDL-PSD. Prin septembrie ministrul de interne Nica a făcut nişte declaraţii iresponsabile. PDL le-a cerut liderilor PSD să-l demită. Aceştia au refuzat şi astfel s-a prăbuşit marea coaliţie de dreapta-stânga sau stânga-dreapta, din cauza unui singur om, a ministrului Nica.

Avem de data aceasta un alt om din cauza căruia s-ar putea destrăma coaliţia de guvernare.  Senatorul Sorin Roşca Stănescu a lansat câteva atacuri la adresa PSD, a premierului Victor Ponta. Liderul PSD dă un ultimatum: PNL îl exclude pe SRS din PNL sau, în caz contrar, denunţă protocolul de funcţionare a USL. Ce mai poţi spune?  Este imposibil de înţeles cum se pot prăbuşi construcţii politice solide, de care depinde în ultimă instanţă soarta unei ţări, din cauza unui singur om. Dar iată că se întâmplă.

În realitate, există cauze mult mai profunde, incompatibilităţi, viziuni diferite, care fac imposibilă concretizarea unui contract de comun acord stabilit. USL, din câte a priceput şi ultimul cetăţean, a fost înfiinţat ca o alternativă la o guvernare devenită foarte nepopulară. Au promis că vor scoate ţara din criză, nu că se vor bate pentru menţinerea sau excluderea unui senator PNL. Acum lumea află cu stupefacţie, chiar din gura lui Victor Ponta, că dacă senatorul liberal nu este expulzat, el desface USL. Nici mai mult nici mai puţin.

Ce ar trebui să credem? În primul rând ar trebui să căutăm cu mai mare atenţie motive mai plauzibile de divorţ. Să fie lupta pentru putere? O luptă surdă, iraţională, pe marginea unor interese personale? Li se pare liberalilor că social democraţii fură mai mult? Este posibil.  Aşadar, să nu înghiţim pe nemestecate gogoaşa cu senatorul obraznic. Este doar una din poveştile de adormit simţul civic al cetăţeanului care îşi vede şi de data aceasta speranţele înşelate.

Poate că este puţin mai bine decât pe vremea Guvernului Boc, însă nu s-a făcut nici de departe marele salt promis în campania electorală. De fapt, doamne fereşte-ne de marele salt pe care l-ar putea executa un USL unit până în pânzele albe. Să facem un mic salt în timp şi să ne imaginăm că preşedinte al ţării ar fi Crin Antonescu.

Ajunşi într-o situaţie similară, cu un  senator PNL atacându-l, la fel ca Sorin Roşca Stănescu, pe premierul Victor Ponta. Având infinit mai multă putere, preşedintele Antonescu nu ar ţine partea PNL şi nu ar încerca, asemeni, lui Traian Băsescu, să-i debarce pe social democraţi de la guvernare? Cine ne poate garanta că nu aşa se vor petrece lucrurile după alegerile prezidenţiale din 2014?

Fără să vrem am ajuns la alegerile prezidenţiale de anul viitor. Este, într-adevăr, o soluţie bună pentru România un candidat unic PNL-PSD în condiţiile în care cele două partide sunt pe picior de război din cauza unui senator puţin mai guraliv? Mulţi români ar prefera un preşedinte de 90 de ani, în locul unuia mai jucăuş.

Dar care este povestea omului care a declanşat cel de-al doilea război mondial? Este o glumă pornită de la un caz real. Un polonez căutând un loc în care să se uşureze a trecut graniţa exact în ziua în care trupele hitleriste invadau Polonia. Bietul om a trăit toată viaţa cu impresia că din cauza lui s-a declanşat cel de-al doilea război mondial. Sorin Roşca Stănescu este prea deştept pentru a crede că din cauza lui s-ar putea sparge USL.

Partidul lui Crin Antonescu suferă de complexul viorii a doua. PNL nu a vrut să fie “vioara a doua” în CDR,  premierul  Tăriceanu a refuzat să joace un rol secundar în guvernul de după alegerile din 2004, PNL nu acceptă nici în guvernul actual să interpreteze partitura viorii a doua.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)