Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Ordonanţa privind taxele judiciare de timbru-aprobată de Guvern; taxele fixe-majorate, numărul categoriilor-redus

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Guvernul a aprobat Ordonanţa de urgenţă privind taxele judiciare de timbru, care reduce numărul categoriilor de taxe fixe de la 15 la 5 şi le actualizează cu costurile reale ale procesului judiciar, informează Ministerul Justiţiei, într-un comunicat.

Executivul a aprobat actul normativ, la propunerea MJ, în şedinţa de miercuri, fiind simplificate formalităţile premergătoare depunerii cererii de chemare în judecată, prin eliminarea timbrului judiciar, ce era accesoriu taxei judiciare de timbru, care are în acest moment valori modice de 0,15 lei, 0,50 lei, 1 leu, 3 lei, 5 lei şi a cărui achiziţionare presupunea un efort suplimentar din partea justiţiabililor şi a avocaţilor.

 

“A fost redus numărul categoriilor de taxe fixe de la 15 la 5 categorii, făcând sistemul de taxe mult mai uşor de asimilat şi de aplicat de către practicieni. Prin ordonanţa de urgenţă propusă spre adoptare, MJ a urmărit şi actualizarea taxelor judiciare fixe şi corelarea lor cu costurile reale ale procesului judiciar, în condiţiile în care cele mai multe dintre taxele fixe aveau un cuantum foarte mic, stabilit la nivelul anului 1997, cu o ultimă indexare în anul 2010 (exemple: 4 lei pentru cererea de recuzare sau de strămutare; 10 lei pentru ordonanţă preşedinţială; 19 lei acţiunea în grăniţuire)”, se arată în comunicatul citat.

 

MJ susţine că taxele fixe au fost majorate astfel încât veniturile obţinute să acopere, chiar dacă doar parţial, dar în mod real, costurile unui proces, având însă grijă ca acestea să rămână la un nivel corespunzător situaţiei economice generale, să nu împovăreze justiţiabilul şi să nu constituie o piedică în exercitarea liberului acces la justiţie.

 

“Ca nivel de creştere, în medie a existat o majorare a taxelor fixe de 4,5 ori; în mod cu totul izolat a existat o creştere mai mare, ca de exemplu pentru cererea de recuzare sau de strămutare (unde taxa a crescut de la 4 la 100 lei), dar această creştere a avut în vedere  particularitatea acestor cereri şi evitarea tendinţei de a fi folosite ca mijloc de tergiversare a litigiului. Au fost însă prevăzute, pentru aceste cazuri, mecanisme de reglare atunci când astfel de cereri se dovedesc justificate (se restituie ˝din taxă dacă judecătorul se abţine sau dacă cererea de recuzare sau de strămutare este admisă). Taxa fixă aplicabilă cu caracter general a crescut de la 8 lei la 20 de lei”, se arată în document.

 

Sursa citată subliniază că actul normativ a prevăzut diminuarea taxelor stabilite procentual în funcţie de valoarea obiectului cererii, al căror cuantum era considerabil.

 

“S-a realizat, astfel, echilibrarea sistemului general de taxare. Alte modificări aduse prin ordonanţa de urgenţă se referă la: creşterea numărului de situaţii în care se restituie taxa judiciară de timbru şi reglementarea  procedurii şi a competenţei de soluţionare a cererilor de restituire; instituirea unui sistem mai echilibrat de sancţionare în cazul unor acţiuni cu mai multe capete de cerere insuficient timbrate; stabilirea unor norme de competenţă şi procedură pentru valorificarea creanţelor statului sau ale bugetelor locale”, mai precizează MJ.

 

Potrivit actului normativ, anumite categorii de venituri  – precum sumele realizate din cheltuielile judiciare avansate de stat pentru desfăşurarea proceselor penale care sunt suportate de părţi sau de alţi participanţi la proces, impozitul pe veniturile realizate din activităţi desfăşurate de avocaţi, notari publici şi executori judecătoreşti – se vor evidenţia unitar, permiţând o evaluare transparentă a încasărilor şi cheltuielilor publice ale sistemului.

 

Începând cu data de 1 ianuarie 2014, din sumele încasate din taxele judiciare de timbru, cota care se virează la bugetul de stat pentru instanţele de judecată va fi de 45%, faţă de 30%, cât revine în prezent.

 

“S-au simplificat şi clarificat unele aspecte controversate din legea anterioară sau soluţionate neunitar în practica judiciară; s-au valorificat soluţiile unor recursuri în interesul legii precum şi unele soluţii doctrinare. S-au instituit premisele legale pentru constituirea unui sistem statistic centralizat care să permită analize şi studii de specialitate asupra veniturilor încasate şi a tipurilor de cereri, care să faciliteze urmărirea unei politici coerente, suple şi adaptate nevoilor sistemului şi ale justiţiabililor. Instanţele vor fi obligate să completeze câmpurile din programul ECRIS, pentru a avea posibilitatea unor date statistice detaliate şi a realizării unor analize statistice care să fundamenteze politici în domeniul justiţiei”, mai arată MJ.

 

În comunicat se mai subliniază că modificarea cadrului legal de desfăşurare a procesului civil, prin adoptarea Codului de procedură civilă precum şi punerea în aplicare a noilor instituţii adoptate prin Codul civil, a impus revizuirea legislaţiei şi în materia taxelor judiciare de timbru, care trebuie să reflecte noua structură şi dinamică a procesului civil, noile garanţii procedurale acordate părţilor pentru asigurarea unui proces echitabil precum şi să asigure acoperirea costurilor suplimentare pentru dezvoltarea infrastructurii şi pentru  pregătirea personalului din sistemul justiţiei.

 

În acest sens, actul normativ reglementează situaţii şi proceduri noi prevăzute în cele două Coduri, precum etapa regularizării cererii de chemare în judecată, procedura ordonanţei de plată, soluţionarea cererilor cu valoare redusă, procedura divorţului, reglementarea recursului ca o cale extraordinară de atac.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns