Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Orientarea profesională şi antreprenoriatul, noi materii opţionale în gimnazii şi licee

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

elevi_grup_rc_17802100Discipline opţionale precum antreprenoriatul şi orientarea în carieră sunt desemnate modele de buna practică în educaţia din ţările scandinave, deoarece ajută tinerii să ia cele mai bune decizii privind viitorul lor.

Şi în şcolile din ţara noastră, până la 30 septembrie, elevii de gimnaziu şi de liceu pot fi înscrişi în programe opţionale de educaţie antreprenorială şi de orientare profesională implementate gratuit de organizaţia Junior Achievement (JA) Romania, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale. Programele vin în întâmpinarea cerinţelor de pe piaţa muncii şi pregătesc tinerii pentru a se adapta la realitatea economică, dezvoltându-le abilităţi şi competenţe esenţiale pentru carieră şi pentru viaţă.

Antreprenoriatul

Programul de antreprenoriat familiarizează tinerii cu antreprenoriatul, ajutându-i să îşi definească idei de afaceri, potenţialii clienţi şi avantajele competitive. Prin exerciţii şi lucru în echipă, elevii învaţă ce presupune antreprenoriatul, de la cum se concepe o afacere şi ce calităţi are un lider, până la cum se aduce pe piaţă un produs sau un serviciu cerut de clienţi şi cum se administrează un business pilot.

Orientarea în carieră

O altă materie opţională pentru care profesorii pot opta este orientarea în carieră, disciplină ce vine în completarea ofertei educaţionale tradiţionale. Scopul acestui program este pregătirea şi familiarizarea tinerilor cu avantajele continuării studiilor, tipurile de domenii în care îşi pot construi o carieră în funcţie de propriile abilităţi şi mecanismele economiei de piaţă.
Prin activităţile şi proiectele practice, ei îşi formează o imagine mai clară asupra pieţei muncii, a cerinţelor şi a dinamicii acesteia şi îşi dezvoltă abilităţi de comunicare, autoevaluare, prezentare şi luare a deciziilor care pun baza unei cariere de succes. Părinţii pot solicita în şcoli programele gratuite JA până la 30 septembrie.
Potrivit studiilor de impact realizate la nivel european, absolvenţii programelor JA au cu 25% mai multe şanse de a-şi găsi un loc de muncă şi cu 50% mai multe şanse să îşi deschidă propria afacere.

Aplicarea programelor

Programele Junior Achievement pot fi introduse la iniţiativa părinţilor şi a profesorilor în programa şcolară, sub forma de opţional (curriculum la decizia şcolii). Fiecare modul cuprinde manuale şi materiale educaţionale pentru activităţi individuale şi lucru în echipă, precum şi certificate de participare, toate fiind oferite gratuit elevilor şi cadrelor didactice participante. Procedura de înscriere este disponibilă pe www.jaromania.org/profesori. Pentru anul şcolar 2014-2015, înscrierea se va face online, până la 30 septembrie 2014.
Peste 250.000 de elevi români urmează anual programele Junior Achievement, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi cu susţinere financiară din partea comunităţii de afaceri. La nivel internaţional, programele JA sunt prezente în 37 de ţări din Europa şi 121 din toată lumea.

Despre Junior Achievement Romania

Junior Achievement Romania este o organizaţie non-profit, a cărei misiune este dezvoltarea în România a programelor internaţionale Junior Achievement de educaţie economică, antreprenorială, financiară, etică, de responsabilitate socială, sănătate şi viaţă activă. Programele JA de tip “learning by doing” se desfăşoară în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale, instituţiile de învăţământ şi comunitatea de afaceri. Mai multe detalii, pe www.jaromania.org.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns