Image 1
Image 2

NORME DIDACTICE

Profesorii “vechi” pot lucra mai puțin

Reducerea normei didactice de la 18 la 16 ore pentru profesorii cu peste 15 ani vechime în învățământ și cu gradul didactic I se va aplica din anul școlar 2024-2025,...
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

… conform proiectului metodologiei-cadru privind mobilitatea personalului didactic de predare din învăţământul preuniversitar în anul şcolar 2024-2025, pus în dezbatere publică de Ministerul Educaţiei.

 

Cererile privind reducerea normei didactice de predare se depun la unităţile de învăţământ la începutul lunii septembrie, până la data începerii cursurilor.
Orele eliberate se ocupă numai pe perioadă determinată în etapele ulterioare ale mobilităţii personalului didactic de predare din învăţământul preuniversitar, mai prevede proiectul.

 

Amintim că norma didactică de predare a profesorilor cu o vechime în învățământ de peste 15 ani și cu gradul didactic I se poate reduce cu două ore săptămânal, la cerere, fără diminuarea salariului, potrivit noii Legi a învățământului preuniversitar.

 

Deși noua lege a Educației a intrat în vigoare pe 3 septembrie 2023, surse din Ministerul Educației au declarat pentru Edupedu.ro, pe 7 septembrie, că prevederea s-ar aplica din anul școlar viitor, adică din 2024-2025, fără să precizeze, însă, care este baza legală.
Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a declarat pentru Edupedu.ro că „este o problemă”: „Toate catedrele au fost făcute până la 1 septembrie, iar legea a intrat în vigoare din 3 septembrie. În momentul de față, ar fi o întreagă nebunie să te apuci să dai peste cap tot ceea ce a însemnat plan de școlarizare, tot ceea ce s-a aprobat până acum. Ai da peste cap întreg sistemul de învățământ.”

 

Pe 1 noiembrie, surse Edupedu.ro au declarat că aplicarea articolului 207, alineatul 11, din Legea învățământului preuniversitar 198/2023 în privința profesorilor cu peste 15 ani vechime ar urma să se facă odată cu noua metodologie de mobilitate.

 

CITEȘTE ȘI:

Guvernul nu va aloca 15% din Buget pentru Educație nici în 2024

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns