Image 1
Image 2

NUMĂRĂTOARE DE IARNĂ

Ornitologii sătmăreni, implicați în programul de monitorizare din sezonul rece

Ornitologii din județul Satu Mare s-au implicat, la fel ca la fiecare început de an, în programul de monitorizare intitulat "Numărătoarea de iarnă a speciilor acvatice".
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Munca acestora a însumat 385 de indivizi, care au fost identificați în diferite locații din județ.

 

 

Începutul fiecărui an calendaristic debutează cu primul program de monitorizare: tradiționala “Numărătoare de iarnă a speciilor acvatice, eveniment cunoscut sub numele de MidWinter.

 

 

E una dintre ocaziile în care ornitologii se transformă în contabili, care numără și notează tot ce zboară, pășește sau plutește.

 

 

În România, evenimentul este coordonat de către Societatea Ornitologică Română și Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii – Grupul Milvus. Acest recensământ face parte dintr-unul internațional, coordonat la nivel global de Wetlands International.

 

 

MidWinter-ul are loc an de an în perioada 10-20 ianuarie, cu recomandarea ca ieșirea să fie efectuată în weekend-ul 13 – 14 ianuarie, pentru sincronizare. Fiind un eveniment internațional, este foarte important ca locațiile să fie evaluate sincron, pentru a evita dubla numărătoare cauzată de deplasarea păsărilor.

 

 

Scopul programului este numărarea completă a efectivelor speciilor de păsări acvatice în locațiile vizitate.

 

 

La acest eveniment pot participa observatori din toată țara, care au cunoștințe solide despre păsările acvatice. Au paticipat și cei 6 membrii ai Societății Ornitologice Române din sucursala Satu Mare, care au vizitat trei locații: lacul Apa, geleșteele Adrian și lacul de exploatare de la Adrian.

 

 

S-a pus accent pe numărătoarea speciilor de păsări acvatice, dar s-au notat toate speciile care au fost observate în decursul deplasării. La sfârșitul zilei, datele au fost centralizate și a rezultat un număr 385 de indivizi identificați, și sunt membri ai 17 specii.

 

 

Comparativ cu alți ani acest număr este mai mic. Una din explicații ar fi faptul că majoritatea suprafețelor de apă din județ, ca și cele vizitate erau acoperite cu gheață. În număr mai mare au fost observate rața mare și lișița.

 

 

Numărătoarea de Iarnă a Păsărilor Acvatice ne ajută să urmărim tendințele populațiilor de la an la an. Se pot observa modificările la nivel local, național, dar și mai important, la nivel internațional, de-a lungul întregului culoar de migrație.“, a precizat Csilla Pauliuc, președintele Societății Române de Ornitologie.

 

Citește și:

ROMÂNIA: Societatea Ornitologică face înscrieri în programul de conectare cu natura, pentru al optulea an

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns