Image 1
Image 2

TRADIȚII

Oșenii aduc bani de acasă pentru a-și putea achita nunțile

Oșenii aduc bani de acasă pentru a-și putea achita nunțile
Rar se întâmplă ca mirii să rămână cu dar de nuntă, dar numai în cazul nunților mici, de până la 300 de persoane
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Deși este un subiect dezbătut mult în ultima vreme în spațiul public, evenimentul nunții în Țara Oașului nu este chiar atât de diferit față de celelalte zone etnografice ale județului, sau ale țării. Într-adevăr numărul de invitați este uneori mai mare, deoarece se obișnuiește, din generație în generație, să se invite toată suflarea satului.

 

Este lesne de înțeles faptul că se fac evenimente chiar și cu 1000 de persoane în unele localități din Oaș. Dar acest lucru nu este agreat de cei mai mulți dintre oșenii care doresc să se căsătorească. În pofida faptului că s-a mediatizat informația potrivit căreia nunțile în zonă sunt somptuoase, acest lucru nu este unul neapărat real. Potrivit mai multor surse din zonă, în momentul în care o pereche de miri face nuntă mare, cu 700 – 1000 de invitați, aceasta automat va aduce bani de acasă, pentru a achita contravaloarea tuturor cheltuielilor. Aici ne referim la formațiile care sunt invitate, la alegerile în ce privește meniul, la cât de scumpe sunt ținutele mirilor, decorurile preferate, prăjiturile comandate. Există și acea categorie de servicii care sunt opționale, nu obligatorii, precum cele menționate anterior. Ține de preferințele mirilor să pună la dispoziția invitaților o fântână cu ciocolată, să aibă artificii, cabină foto sau gheață carbonică. Artificiile nu au fost întâlnite prea des la astfel de evenimente în Oaș, considerându-se ca făcând parte din categoria serviciilor de lux.

 

Unele cupluri care aleg să facă pasul cel mare își închiriază limuzine, dar nu este vorba despre un lucru des întâlnit la nunți în Oaș. Este necesar să fie înțeles faptul că cei care optează pentru toate tipurile de servicii, inclusiv eliberarea de porumbei și decoruri pentru biserică, pentru mașini etc. vor fi nevoiți să acopere cheltuielile aducând bani de acasă. De ce se întâmplă acest lucru?

 

Este știut faptul că oșenii care nu au legătură de sânge cu perechea proaspăt căsătorită pun ca dar de nuntă o sumă simbolică. Greu de crezut acest lucru, însă în momentul în care în fiecare sezon de nunți se adună undeva la 18 – 20 de invitații, este mai dificil de făcut față, din punct de vedere financiar. Informația este confirmată de o localnică din comuna Turț, dar și de către interpreta Maria Petca Poptean, care este frecvent invitată la asemenea evenimente, prin prisma meseriei.

 

“Nu pun invitații de rând cadou mare. Cel mai mult se adună de la nași. Nu știu ce și cum la capitolul acesta, pentru că nu am fost nașă împreună cu soțul, în ultima vreme, iar ca invitată simplă, deci fără grad de rudenie, se pune undeva la 1000 de lei acum. Sunt și cupluri care pun 700 de lei sau 800 de lei, însă de ceva timp nimeni nu merge la nuntă fără 1000 de lei ca și cuplu.

 

Da. Era o perioadă în care se punea cadou de 500 de lei, dar acum s-au scumpit toate și nu poți merge cu așa bani la nuntă.

 

De multe ori am auzit că mirele și mireasa își aduc banii de acasă pentru a putea achita toate datoriile cu evenimentul. Ba cheamă o formație, ba alt interpret cunoscut și uite așa nu le ajung banii. Nu e nicio afacere să faci nuntă, în ziua de azi, că toate sunt scumpe. Am o colegă de la muncă și s-a căsătorit în vară. A închiriat un local la ieșire din Livada și a avut nuntă mică, doar 300 de invitați. A avut o mare surpriză să afle că i-au venit foarte mulți nuntași la care nu s-a așteptat și nici nu a avut locuri la mese pentru ei. Prin urmare, aceștia au pus doar plicul și au plecat. Nu au mai fost nevoiți să achite meniurile și pentru ei, iar cadoul tot a venit. Ei au rămas cu 30.000 de euro, după ce au achitat toate cheltuielile. Au fost norocoși, oarecum, se poate spune, dar nu toate nunțile sunt așa, din punct de vedere financiar. De cele mai multe ori, mirii aduc banii de acasă. Ăsta e adevărul”, a declarat Maria Ignat din comuna Turț.

 

 

S-au schimbat unele obiceiuri legate de nunta în Oaș

 

Și interpreta Maria Petca Poptean a precizat faptul că, de regulă, cei care fac nuntă de 1000 de persoane, nu rămân cu un dar de nuntă semnificativ, deși este vorba despre un eveniment atât de mare.

 

“Îmi aduc aminte, când eram mai mică, de faptul că la țară nunțile se făceau la căminul cultural. Acum, la restaurant se pune mai mult, dar la restaurant se fac și nunțile puțin mai restrânse. Acum ei merg fiecare la fiecare, ca formă de respect, cum era oarecând. Atunci când se făcea acasă nunta, fiecare venea și îți aducea câte o găină, tăieței, făină, zahăr, ulei și pregăteau socăcițele evenimentul. Era într-ajutorare între oameni. Dar acum e mult mai greu să pregătești acasă, pentru că oamenii sunt plecați în străinătate. E mult mai greu să pregătești acasă. Cu o săptămână înainte de nuntă, trebuie să ai socăcițe care să-ți facă tăieței, care să-ți facă prăjituri. Pe urma să îți facă mâncarea. Socacitelor trebuie să le dai mâncare zi de zi și dacă ai un bucătar din altă parte, trebuie să-l și cazezi. Nici asta nu e ușor. Acum și cei care fac în săli de nunti la sate, fac mâncare la firme de catering.

 

Nunta e singurul eveniment pe care ți-l faci tu. Botezul ți-l fac părinții, nunta ți-o faci tu cum vrei, și când ne ducem dincolo, iar e cum vor alții. De aceea tinerii se gândesc serios, și fetele și băieții, să-și facă nunta cât mai bine. Fiecare vrea să fie cât mai frumos, cât mai deosebit” , a explicat Maria Petca Poptean, originară din Târșolț.

 

Interpreta a mai menționat faptul că nu se obișnuia ca nunțile să se facă vara, ci iarna, primăvara și toamna, pentru că oamenii aveau cel mai mult timp la dispoziție. Anotimpul cald era rezervat muncilor agricole.

 

Acest lucru s-a schimbat după Revoluție, pentru că cei mai mulți oșeni au plecat în străinătate, la muncă, iar perioada concediului coincide cu luna august.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns