Image 1
Image 2

SE VA INTRODUCE PLATA CU CARDUL

Panică între vânzătorii din pieţe

După o sâmbătă cu vreme apropiată de cea de vară, fiind vorba despre 14 octombrie, cel de al treilea sfârşit de săptămână al lunii, iată că duminică, 15 octombrie, vremea a “îmbrăcat” haina de toamnă,...
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 …cu cer noros, valori termice considerabil scăzute faţă de cele de sâmbătă şi chiar cu precipitaţii neînsemnate cantitativ.

Aceste condiţii meteorologice mai puţin potrivite pentru ieşirile din casă, mai ales că, toamna lungă a fost alături de sătmăreni, au redus considerabil numărul legumicultorilor care au ieşit spre a-şi vinde unele din roadele toamnei, dar şi numărul cumpărătorilor. Unde mai punem faptul că, bruma din noaptea de 8/9 octombrie a produs efecte în o serie de zone din judeţul Satu Mare. O bună parte din legume precum roşiile, ardeii, vinetele, castraveţii aflate în culturi în câmp, au ajuns să devină istorie. Vrejii au fost afectaţi, ceea ce se resimte inclusiv în ceea ce priveşte ofertă de legume proaspete. Este o anume panică, printre comercianţii/producătorii din pieţe cu privire la intenţiile guvernanţilor de a elimina plata în numerar. Mai toţi care vând în pieţe nu au conturi în bănci. Renunţarea la plăţile în numerar i-ar scoate de pe piaţă. În condiţiile menţionate mai sus ne-am propus o vizită de documentare în Piaţa Someş din reşedinţa de judeţ.

Cum Zilele Morţilor sunt la aproximativ două săptămâni distanţă, a crescut oferta de flori, în mod expres de crizanteme la ghiveci, dar şi de jerbe/coroane din flori artificiale şi flori naturale. Iată că cel de al treilea sfârşit de săptămână al lunii octombrie a început cu vreme mohorâtă, cu scăderea simţitoare a valorilor termice, chiar cu câteva averse locale, nesemnificiative.

Duminică, în ziua de 15, cea de a treia în fapt a lunii octombrie, ne-a convinsşi pe noi că toamna s-a instalat. Vremea a fost una autentică de toamnă, cu valori termice specifice perioadei, după ce, anterior, termometrele au indicat valori specifice de vară,sau în cel mai rău caz, din acelea specifice de sfârşit de vară, de lună septembrie. Dimineaţa a debutat cu puţine grade, iar peste zi, valorile termice, pe fondul unui cer parţial noros, nu au depăşit 15 – 17 de grade Celsius. Atmosfera autentică de toamnă nu i-a îndemnat pe legumicultori, pomicultori şi chiar florari să scoată la vânzare o serie de produse legumicole şi fructe de sezon. Din păcate pentru producători şi comercianţi, afluxul de cumpărători a fost redus în comparaţie cu săptămânile anterioare.

Spre surprinderea unor cumpărători, preţurile unor legume de sezon au început să crească nu foarte mult, dar vorbim despre creştere la hrean, ardei, roşii, iar unele legume devin istorie până anul viitor.

În dorinţa de a vă prezenta o imagine privind oferta de legume şi fructe proaspete, dar şi asupra evoluţiei preţurilor de vânzare, am făcut o vizită în Piaţa Someş din Satu Mare, atât sâmbătă 14 şi duminică 15 octombrie. Am remarcat faptul că, o serie de legumicultori, dar şi de comercianţi, nu mai merg duminica la piaţă, fapt ce se resimte în ceea ce priveşte cantitatea de produse legumicole ofertate spre vânzare. Toamna, cu valorile termice tot mai scăzute şi-a pus amprenta inclusiv pe ofertă. Au apărut în schimb măceşele. Se cuvine subliniat faptul că, mesele din piaţă erau relativ sărace în ceea ce priveşte oferta de legume şi fructe de sezon.

Oferte în pieţele din Satu Mare şi Carei

Alături de comercianţi care au statut juridic de AF, II, IF sau SRL, producătorii autohtoni şiau expus produsele şi preţurile, care adesea au fost şi sunt negociabile. Iată câteva exemple de produse şi preţurile la care cumpărătorii puteau să-şi completeze rezerva din cămări: cartofi la 3,5 lei kilogramul; varză albă la 3 lei kilogramul; varză roşie la 5 lei kilogramul; diverse sortimente de ardei 6-7 lei kilogramul; ceapă galbenă 5 lei kilogramul; usturoi 30 de lei kilogramulsau 1 – 2 lei căpăţâna; dovlecel 4-5 lei kilogramul, ultimele cantităţi; morcovi 5 – 6 lei kilogramul; pătrunjel rădăcină 10 lei kilogramul; roşii 6 – 8 lei kilogramul; gulii 4-5 lei bucata, în funcţie de mărime; conopidă-4 lei kilogramul; fasole boabe uscată 15- 17 lei litrul; ţelină 5-6 lei bucata; hrean 20 – 25 de lei kilogramul; mere 4-5 lei kilogramul; struguri 7-8 lei kilogramul; sâmburi de nucă 30 de lei kilogramul; miere de albine în diverse sortimentaţii 20 – 35 de lei kilogramul; verdeţuri la legătură-frunze de pătrunjel, de ţelină, de mărar 1-1,5 lei legătura; castane comestibile 30 de lei kilogramul; măceşe 8 lei litrul; şi lista ar putea continua.

Aşa cum anticipam în cele de mai sus, este în creştere oferta de crizanteme la preţuri între 5 şi 25 de lei ghiveciul; crizanteme la buchet 5 lei; panseluţe la 2,5 lei bucata, coroane/jerbe din flori naturale/atificiale la preţuri de 25-60 de lei bucata ş.a.

Vă reţinem atenţia şi cu câteva preţuri din piaţa agroalimentară din municipiul Carei, care au rămas sensibil apropiate faţă de săptămâna trecută: cartofi 1-3 lei kilogramul; varză albă – 2,5 lei kilogramul; varză murată 9-12 lei kilogramul; cartofi 1-3 lei kilogramul; ardei, diverse soiuri, darşiroşii la 3-5 lei kilogramul; gulii 2-5 lei bucata; morcovi 2-5 lei kilogramul; pătrunjel rădăcină 7-10 lei kilogramul; ţelină 2-4 lei bucata; fasole boabe pentru zacuscă 7-10 lei litrul; vinete 3-4 lei kilogramul; castraveţi 3 – 5 lei kilogramul; roşii 3-5 lei kilogramul; ardei gras, gogoşari şi kapia 3 – 5 lei kilogramul; roşii 3-5 lei kilogramul; morcovi 2-5 lei kilogramul; pătrunjel 7- 10 lei kilogramul; varză roşie 3 lei kilogramul; ceapă galbenă 2 – 3 lei kilogramul; dovlecel 1-2 lei bucata; dovleac plăcintar 3 – 4 lei kilogramul; mere şi prune la 3-4 lei kilogramul; pere 5-7 lei kilogramul; struguri 3 – 5 lei kilogramul; diverse verdeţuri un leu legătura. Au fost scoase la vânzare panseluţe la 2-2,5 lei bucata, crizanteme la 5-15 lei ghiveciul.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns