Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Parlamentul European și Inteligența Artificială

Creșterea explozivă a populismului, mai degrabă de dreapta decât de stânga, este alimentată de neputința guvernelor de a găsi o rezolvare a complexelor probleme apărute în mod neașteptat, pandemie, război, criza resurselor.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Acasa
Asculta acest articol

O soluție simplă de a rezolva măcar o parte din aceste provocări istorice este o politică non-ideologică. Renunțarea la ideologie. Lucru imposibil atâta vreme cât guvernele, sunt în exclusivitate apanajul partidelor tradiționale.

 

Comisia Europeană, emanație a Parlamentului European, deci a partidelor tradiționale, este în aceași situație. Familiile partidelor tradiționale, Grupul Partidului Popular European (Creștin-Democrat) întrunite în Partidul Popular European împreună cu Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților, fac legea nu doar în UE, ci în întreaga Europă. 178 mandate dreapta, 141 mandate stânga. 319 eurodeputați au trimis partidele tradiționale în Parlamentul European.

 

Restul grupurilor adună 383 de deputați. Grupul Renew Europa, 101 mandate, Grupul Verzilor, 71, Grupul Identitate și Democrație, 66, Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, 60, ID, 36, Grupul Stânga, 49 de mandate.

 

Cele șapte grupuri politice funcționează după alte reguli decât parlamentele naționale, dar rezultatul este același: neputința de a rezolva multitudinea de probleme din țările componente ale Uniunii Europene, și prin extensie a problemelor globale.

 

Sigur, aceste date le-am cules de pe site-ul de Actualitate a Parlamentului European. Am verificat un site, apoi alt site tot cu sigla Parlamentului European. Titlu: Cele șapte grupuri politice de la Parlamentul European. Urmăresc tabelul și îmi ies opt. Ajung la bancul cu cei patru evangheliști au fost trem Luca și Matei. O simplă greșeală de introducere a datelor. Este omenește să greșești. Mă consolez cu speranța că datele pentru viitorul Parlament European le va introduce Inteligența Artificială și trec peste inadvertență.

 

Parlamentul European, are 705 locuri. Verific un alt site: europart.europa.eu. “Deputați europeni. Căutare în tabelul încrucișat. Deputați după stat membru și grup politic.” Numărul deputaților nu pușcă. Pe al doilea site ce poartă sigla Parlamentului European, numărul total al eurodeputaților este 702. Încrucișarea o fi de vină, îmi spun. Și merg mai departe. Va veni Inteligența Artificială și va rezolva problema.

 

Modul în care funcționează raportul putere/opoziție este diferit de cum îl cunosc cetățenii europeni. Partidul lui Viktor Orban, FIDESZ, face parte din familia popularilor europeni, dar este în opoziție față de Comisia Europeană dominată de grupul popularilor europeni.

 

Hiper-alegerile de anul viitor vor despărți apele de uscat sau grâul de neghină? Care sunt cei buni și care sunt cei răi? Care este calea de urmat? Partidele suveraniste, mai exact curentul suveranist, câștigă teren în detrimentul partidelor tradiționale.

 

Cum se va vota în 2024? Vor fi detronate partidele tradiționale? Deocamdată la multitudinea de probleme avem numai întrebări, niciun răspuns.

 

CITEȘTE ȘI:

Anotimpul alianțelor

Ciornă automată

PNL, linia Valeriu Stoica

Pornind de la gafa preşedintelui Iohannis care a negat că pe teritorul României ar fi căzut un rest de dronă rusească, Valeriu Stoica face o analiză rece, la obiect, a stării partidului al cărui lider a fost până i-a cedat de bună voie funcţia lui Theodor Stolojan.