Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

PDL, cel mai tare în lansare

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Dintotdeauna lansarea candidaților pentru alegeri le-a oferit partidelor prilejul de a-și arăta forța și determinarea.  Încă de pe vremea când era condus de Petre Roman, PD-ul s-a detașat de restul partidelor prin modul în care a pășit în campanie. Democrații au implementat, ca să folosim un termen lansat de Petre Roman, moda americană. Într-adevăr, PD-ul, apoi PDL-ul, este cel mai tare, nu din parcare, ci din lansare.

Democrat-liberalii au stil, prestanță, precum și o nedisimulată voință de a câștiga. Nu întotdeauna performanțele  la alegeri s-au ridicat la nivelul grandioaselor lansări. Doar Traian Băsescu a reușit să salte partidul pe care acum îl conduce Vasile Blaga peste 20 de procente. PDL este un partid care se mișcă între 10 și 20%, în funcție de împrejurări. Bazinul său electoral este variabil. Cel mai ciudat este faptul că și-a păstrat nucleul dur și după trecerea de la stânga socialistă la dreapta populară.

Festivismul nu a dispărut nici după preluarea conducerii de către Vasile Blaga. Democrat liberalii își flutură steagurile portocalii și cântă  verde-nrourat cu același entuziasm și fără Traian Băsescu, Emil Boc și Elena Udrea. Apa norocului a trecut, dar “pietrele” au rămas alături de necharismaticul lider Vasile Blaga.

Ușor fonfăitul candidat prezidențial Cătălin Predoiu, nepieptănatul Traian Ungureanu, încruntata Monica Macovei, pensionarul revitalizat Theodor Stolojan, trimis la pensie de Elena Băsescu, au reușit să ofere duminică un spectacol demn de un partid european. PDL-ul are vână, în ciuda faptului că i s-a subțiat lista “greilor”.

După ruptură au rămas în partid majoritatea parlamentarilor europeni. Cunoscuți ca oameni sau apropiați ai președintelui Băsescu, ei deschid lista.Nu a plecat  justițiara Monica Macovei. Au rămas Theodor Stolojan și Traian Ungureanu. Dintre numele grele pot fi amintiți Gheorghe Flutur, Ioan Oltean, Cezar Preda, Radu F. Alexandru.

Întrebarea este dacă a rămas întreg electoratul. |inta fixată  la europarlamentare este 20%. Dacă  atinge acest prag PDL consideră că va fi a doua forță politică din țară, depășind PNL. Liberalii lui Crin Antonescu sunt mai optimiști. Ei țintesc un 25%, însă un ultim sondaj îi creditează cu doar 14%.

Pentru fiecare dintre cele două partide a ocupa locul doi este vital. Partidul care se va plasa după PSD are prima șansă de a-și califica candidatul prezidențial pentru turul final al prezidențialelor. Fără să existe în acest moment o coaliție a partidelor de dreapta, în mod natural ele se vor alia în turul doi pentru alegerea președintelui. Electoratul impune acest lucru. La alegerile din 25 mai competiția dintre partidele lui Blaga și Antonescu va fi mai dură decât cea dintre alianța de stânga aflată la guvernare și opoziție.

Este greu de apreciat ce îi convine lui Victor Ponta. O confruntare cu Crin Antonescu nu va fi deloc comodă. S-ar simți mai bine în compania candidatului PDL, Cătălin Predoiu părând mai ușor de învins. Ar putea intra în turul doi candidatul altui partid? PMP nu și-a anunțat prezidențiabilul. Se pare că va fi Emil Boc.

Destul de bine plasat este și Mihai Răzvan Ungureanu, însă nu are un partid destul de puternic în spate. Cert este că lucrurile nu se clarifică, deși timpul trece și până la confruntarea finală au mai rămas doar câteva luni. Lansările pentru europarlamentare sunt  însă exerciții esențiale. Ele măsoară încrederea  partidelor în propriile forțe.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)