Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Pensiile și prezidențialele

"Guvernul ieftinește farfuriile goale, dar scumpește mâncarea" suna un slogan sindicalist din alte vremuri. Două teme majore intră în dezbatere publică după nominalizarea candidatului PSD la președinție: pensiile și alegerile prezidențiale.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ambele probleme sunt de resortul PSD.  Ca partid, prin măsurile luate, prim majorarea cam haotică a pensiilor, sa-r putea ca impresie generală este că PSD ieftinește farfuriile, dar scumpește mâncarea.  Vom vedea.
Românilor le place foarte mult să-și aleagă președintele.

La niciun alt tip de alegeri  cetățenii cu drept de vot nu merg cu atâta plăcere și speranță. Se grăbesc spre urne, mai ales la turul doi, însă nu trece multă vreme și încep să-l critice pe alesul națiunii. De ce? Pentru că nu face ce a promis.

Niciun președinte de până acum nu a făcut ce a promis. Nici nu poate face, pentru că așa zisă funcție supremă în stat este de reprezentare, nu este executivă.
Dacă președintele vrea să facă ceva el trebuie să se roage de primul ministru în funcție. Puterea lui se vede doar după ce o lege este votată în parlament, iar el trebuie să-și pună semnătura pe ea, după ce îi este trimisă la promulgare.

Campania electorală pentru alegerea președintelui este mai mult spectacol decât dezbatere. Dar publicul preferă spectacolul în locul dezbaterilor. Asta și fac prezidențiabilii.
Spectacol a făcut și PSD cu ocazia desemnării candidatului prezidențial. Marcel Ciolacu, după ce a tot amânat anunțul, nu s-a bucurat de o unanimitate absolută. S-au înregistrat două abțineri. Asta înseamnă 99,9999 %.

Că PSD a făcut spectacol este absolut normal. Cine este revoltat s-ar putea uita la spectacolele democraților din SUA. Dar nu atât spectacolul i-a supărat pe liberi cât atacurile la PNL și Nicolae Ciucă.
Este în avantajul PNL că lansarea lui Marcel Ciolacu a avut loc înainte de lansarea lui Nicolae Ciucă. Să vedem ce spectacol va oferi PNL.

Prea retras pentru un candidat, prea tăcut, fără nimic spectaculos în comportarea lui, fără discurs, Nicolae Ciucă  are ocazia să se dezlănțuie. Arta actoriei se poate învăța. Un bun instructor poate face și din cel mai netalentat om un actor pentru un rol. Dicție, mișcări de scenă,  vocea cu câteva note mai sus, crearea unor momente emoționale și gataasistența izbucnește în urale.

Eu aș zice că nu Nicolae Ciucă este un candidat slab, în sensul că nu face nimic, este prea retras și tăcut, ci partidul este slab. Liderii PNL nu știu genera știri. Cine ridică vocile în PNL? Rareș Bogdan, Robert Sigartău, Adrian Cozma. Puțin reprezentativi pentru  un partid mare. Emil Boc, Ilie Bolojan sunt oamenii care trebuie să vorbească în numele unui partid mare, așa cum este PNL. Mai tare, mai apăsat, mai convingător. Slabi comunicatori sunt și miniștri PNL. La o întrebare deschisă puțini sunt cei care ar putea da trei nume de miniștri liberali.

PNL nu ar trebui să se supere pe PSD, ci să-i mulțumească pentru că l-a trezit. Din moment ce social democrații au aruncat primii piatra liberalii au toată îndreptățirea politică să răspundă cu câte două atacuri la un atac al partenerilor de guvernare.

Este firesc să se întâmple așa. Dacă în partide ar exista campanii interne oamenii ar fi deja instruiți cum trebuie să intre într-o luptă.
Ca general, Nicolae Ciucă este conștient că are în spate o armată neinstruită. PNL încă nu a dus o campanie de promovare cap-coadă. Se cramponează de principii, de valori pe care nu le pune în practică limitându-se să le enunțe.

Cu toate acestea dacă în turul doi intră Ciolacu și Ciucă, victoria este mai aproape de candidatul PNL decât de al PSD.
PSD nu înțelege că în primul tur principalul adversar a lui Ciolacu nu este Ciucă. PNL și PSD sunt adversare cu adevărat doar în competiția pentru alegerile parlamentare și eventual în turul doi de la prezidențiale.
Prin urmare dacă admitem că Nicolae Ciucă are în spate o armată neinstruită, nici candidatul prezidențial Marcel Ciolacu nu stă mai bine.

Adevărul este că PSD nu este instruit pentru alegerile prezidențiale, ci doar pentru cele locale și parlamentare.
În ceea ce privește ieftinirea farfuriilor și scumpirea mâncării răspunsul va veni de la pensionari.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Limitele unui partid social

Asculta acest articol     Cu toate că a câştigat cele mai importante alegeri din România, nu Klaus Iohannis este personajul

Sigla Informatia Zilei

Un țărănist autentic

Asculta acest articol Cu siguranță PNȚCD nu va mai reuși să dea un prim ministru al României niciodată. Celor trei