Image 1
Image 2

ANUNȚĂ CASA DE PENSII

Pensionarii sătmăreni își pot depune actele pentru biletele de tratament

Peste 135.000 de pensionari din România vor merge anul acesta în stațiuni balneoclimaterice pentru diverse tratamente.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Este îmbucurător faptul că în 2024 vor avea posibilitatea mai mulți vârstnici să profite de beneficiile oferite de apele termale sau de alte forme de tratament, deoarece biletele puse la dispoziția lor s-au suplimentat cu 16.000, în comparație cu anul care s-a încheiat.

 

 

Doritorii au început deja să își depună cererile la casele de pensii, lucru posibil pentru județul Satu Mare din data de 1 februarie.

Astfel, sătmărenii interesați pot petrece maximum 16 zile în stațiunea balneoclimaterică aleasă de ei cu o sumă acceptabilă, care se aproximează a fi undeva la jumătatea pensiei primite.

 

 

Desigur, costurile finale sunt calculate în funcție de tipul de cazare și tratamentele necesare fiecărui vârstnic în parte.

Un sejur durează aproximativ 16 zile, iar perioada de tratament este de 12 zile. Stațiunile preferate de vârstnici sunt, de regulă, cele recomandate de medici, în funcție de afecțiunile existente și problemele de sănătate constatate.

 

 

Așadar, cei mai mulți seniori ajung să petreacă peste două săptămâni în stațiuni precum Techirghiol, Buziaș, Vatra Dornei sau Herculane, care sunt și cele mai solicitate.

 

 

Stațiunile pentru care pensionarii sătmăreni pot să opteze sunt următoarele, în funcție de afecțiunile existente:

 

* căi respiratorii – stațiunea Govora, județul Vâlcea, Sovata – județul Mureș; sistemul cardiovascular – Buziaș, județul Timiș; Covasna, județul Covasna; Tușnad, județul Harghita; Vatra Dornei, județul Suceava;

 

* sistemul digestiv – Căciulata, județul Vâlcea; Călimănești, județul Vâlcea; Olănești, județul Vâlcea; Sângiorz, județul Bistrița Năsăud;

 

* nevroze – Moneasa, județul Arad;

 

* ginecologie – Sovata, județul Mureș;

 

* reumatism – 1 Mai, județul Bihor; Bizusa, județul Sălaj; Eforie Nord, județul Constanța; Felix, județul Bihor; Geoagiu, județul Hunedoara; Herculane, județul Caraș-Severin; Ocna Șugatag – județul Maramureș; Tășnad, județul Satu Mare; Tinca, județul Bihor; Neptun, județul Constanța; Saturn, județul Constanța; Turda, județul Cluj.

 

 

Când se preiau cererile de la pensionari?

 

 

Casa Județeană de Pensii Satu Mare anunță că începând cu data de 1 februarie se preiau cererile pentru biletele de tratament, pe anul în curs.

 

 

Documentele necesare obținerii biletelor de tratament sunt: cartea de identitate, biletul de trimitere de la medicul de familie, cuponul de pensie, adeverința cu salariul brut dacă este cazul, certificatul de încadrare în grad de handicap, dacă este cazul.

 

 

Instituția publică mai informează pensionarii de faptul că adeverințele medicale se vor înlocui strict cu biletul de trimitere de la medicul de familie sau medicul specialist.

 

 

Adeverințele medicale ies din uz, iar Casa de Pensii îi roagă pe seniorii sătmăreni să nu mai ridice adeverințe medicale pentru anul în curs.

 

 

De altfel, toate casele de pensii din țară, vor aduna, începând cu această săptămână, cererile pensionarilor și vor stabili cele 19 serii în care se vor organiza sejururile, pentru ca apoi, în etapa următoare, să fie distribuite biletele de tratament aferente fiecărei cereri.

 

 

În 2024 vor fi asigurate peste 135.700 de bilete la tratament balnear, prin Casa Națională de Pensii Publice. Acest număr reprezintă o creștere cu aproape 16.000 de bilete, față de anul trecut, 2023. Dintre acestea, aproximativ 60.000 vor fi asigurate în bazele de tratament administrate de Casa Națională de Pensii Publice, conform Hotărârii de Guvern adoptate astăzi.”, a declarat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

 

 

Cine are bilete gratuite de tratament balnear?

 

 

Pensionarii și asigurații sistemului public de pensii beneficiază de bilete de tratament balneoclimateric. Dacă o parte a seniorilor vor achita pentru acestea, persoanele care au suferit accidente de muncă, ori au dobândit boli profesionale, respectiv se încadrează în alte categorii speciale de pensionari, vor putea beneficia în mod gratuit de cel mult 15% din numărul total de bilete.

 

 

Pentru biletele eliberate în județul Satu Mare, mai multe detalii se pot obține de la persoana de contact Adriana Pop, prin adresa de e-mail [email protected].

 

 

Cererile pentru biletele de tratament sunt în curs, deci pensionarii depun aceste cereri la Cas Naţională de Pensii Publice. Numărul pensionarilor care vor beneficia pentru tratament de aceste bilete va creşte în mod corespunzător, a precizat Luciana Cănilă, președinte, Federația Națională a Pensionarilor din România.

 

 

În ceea ce privește suma care acoperă costurile biletelor de tratament, s-au înregistrat și aici anumite modificări. Pentru acest an, fondurile au fost majorate la 400 de milioane de lei, pentru acest an, fiind cu 100 de milioane de lei mai mult decât pentru anul precedent.

 

 

Este o veste foarte bună pentru pensionari, pentru cei care de foarte mulți ani desigur știu și sunt obișnuiți să achiziționeze asemenea bilete de tratament pe care nu și le-ar putea permite. Foarte multe dintre aceste baze balneare și medicale administrate de Casa Națională de Pensii nu investesc de fapt în modernizarea infrastructurii pentru că sunt ținute aceste baze în viață prin acest sistem”, a menționat Corina Martin, hotelier.

 

Citește și:

Ştrandul Termal – staţiunea balneară de interes naţional Tăşnad îi aşteaptă pe sătmăreni cu o ofertă bogată de servicii

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with