Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Peste 400.000 de maramureseni vor merge duminica la vot

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

In judet au fost infiintate 78 de sectii speciale: cate una in fiecare comuna, oras si in municipiul Sighet si trei in Baia Mare

[slideshow id=1584]

Pe listele electorale din judetul Maramures sunt inscrisi 428.002 de cetateni cu drept de vot, care isi vor exercita direct dreptul constitutional de a alege. Sigur, listele sunt intocmite pe baza datelor furnizate de Directia Judeteana de Statistica, dar ele sunt “umflate” semnificativ, avand in vedere ca un numar apreciabil de maramureseni sunt plecati din tara, majoritatea fara forme legale. Alegatorii au la dispozitie 470 sectii de votare, din care 78 sunt speciale. Se va vota pentru alegerea presedintelui Romaniei pentru urmatorii cinci ani, dar si in cadrul referendumului organizat in vederea reducerii numarului de parlamentari si introducerea sistemului unicameral.

Ca si la scrutinele precedente, sectiile de votare vor fi deschise intre orele 7 si 21. Nu exista nicio prevedere legala care sa permita prelungirea timpului de votare. Optiunea electorala se va putea exprima doar pe baza cartii de identitate si a cartii de identitate provizorie.

“Actele de identitate trebuie sa fie valabile in ziua votului. Maramuresenii trebuie sa stie ca la urne nu vor putea folosi pasaportul sau oricare alt act”, a declarat prefectul Sandu Pocol. Mariana Macarie, director al Directiei de Evidenta a Persoanelor Maramures, a declarat< “Toate cele 17 servicii teritoriale de evidenta a populatiei vor avea sambata si duminica program prelungit cu publicul. Asta pentru a permite persoanelor care au actele de identitate expirate sa intre in legalitate si sa poata vota. Sambata, programul de lucru va fi intre orele 8 si 20, iar duminica intre orele 7 si 21”.

Campania s-a incheiat in aceasta dimineata

Maramuresenii au la dispozitie 470 sectii de votare, din care 78 sunt sectii speciale. Cetatenii pot vota numai in sectiile la care sunt arondati si unde sunt trecuti pe listele electorale permanente. Persoanele aflate in tranzit in ziua votului si nu au cum sa ajunga la timp in localitatea de resedinta pot vota doar in sectiile speciale pe liste suplimentare.

In judet au fost infiintate 78 de sectii speciale, cate una in fiecare comuna, oras si municipiul Sighetu Maramtiei si trei in Baia Mare (la Spitalul Judetean de Urgenta, Universitatea de Nord – strada Victoriei nr. 76 si Gara CFR). In toate sectiile de votare de pe teritoriul judetului sunt afisate, la loc vizibil, ora la care incepe si se incheie procesul electoral. De asemenea, sunt afisate modelele de buletine de vot (anulate) pentru alegerea presedintelui, respectiv referendumul national. Campania electorala s-a incheiat in aceasta dimineata la ora 7. Maine, 22 noiembrie, in ziua votului, sunt interzise desfasurarea oricaror actiuni electorale si accesul in sectii cu insemne, ecusoane sau alte obiecte si semne de propaganda electorala.

Cum si cine poate vota?

Exprimarea optiunii electorale este un proces individual. Prezenta oricarei persoane in cabinele de vot, in afara cele care voteaza, este interzisa. Alegatorul care, din motive temeinice, constatate de presedintele sectiei de votare, nu poate sa voteze singur, are dreptul sa cheme in cabina un insotitor ales de el pentru a-l ajuta. Acest insotitor nu poate fi dintre persoanele acreditate sau membrii Biroului Electoral al sectiei de votare. Nu au drept de vot persoanele condamnate (prin hotarare judecatoreasca definitiva), la pierderea drepturilor electorale. De asemenea, nu pot vota debilii si alienatii mintali pusi sub interdictie. Pasaportul simplu, pasaportul simplu electronic, pasaportul simplu temporar si titlul de calatorie nu pot fi folosite in tara pentru exercitarea dreptului de vot. Persoanele acreditate pot asista la operatiunile electorale in ziua votului numai daca prezinta actul de acreditare, care este valabil si in copie. Aceste persoane vor stationa numai in spatiul stabilit in acest sens in sala de votare de catre presedintele sectiei. Ele nu au voie sa intervina in niciun mod in organizarea si desfasurarea alegerilor, avand numai dreptul de a sesiza in scris presedintele in cazul constatarii unor nereguli.

Toate sectiile au primit materialele necesare

Prefectul Sandu Pocol a declarat ca, in cursul zilei de ieri, toate materialele necesare desfasurarii procesului electoral de duminica au fost distribuite in teritoriu. Este vorba de buletine de vot pentru alegerea presedintelui si referendum, stampile de vot cu inscriptia “Votat”, stampile de control, tusiere, tusuri, timbre autocolante, modele ale tabelelor electorale si modele ale declaratiilor pe propria raspundere ale alegatorilor aflati in tranzit. Acestea au fost puse sub paza militarizata in locuri special amenajate si vor fi predate astazi, prin intermediul primarilor, pe baza de proces verbal, presedintilor sectiilor de votare. Copia de pe lista electorala permanenta pusa la dispozitia alegatorilor nu se afiseaza. De asemenea, este interzisa parasirea localului cu stampila de control sau stampile cu mentiunea “Votat”. Persoanele pot sa-si exprime optiunile din cadrul procesului de vot, in sensul ca au dreptul sa voteze pentru presedinte si referendum, numai pentru presedinte sau doar pentru referendum. Dar, daca revin ulterior asupra deciziei, dupa aplicarea timbrului autocolant pe cartea de identitate, nu mai pot vota.

Colonel Marin Bancos, seful Oficiului Judetean de Telecomunicatii Speciale Maramures, a declarat< “Toate sesizarile in legatura cu incalcarea prevederilor legislatiei electorale vor fi semnalate la telefonul unic pentru apeluri de urgenta 112. Noi am organizat activitatea oficiului astfel incat preluarea celorlalte apeluri de urgenta, pe perioada desfasurarii procesului electoral, sa se desfasoare in mod normal”.

Urne mobile, doar la cerere

Urnele mobile sunt destinate persoanelor care se afla imobilizate la domiciliu sau in spitale, daca acestea sunt netransportabile. Dar, pentru a-si exprima optiunea electorala, cei aflati in astfel de situatii trebuie sa trimita o cerere scrisa presedintelui biroului electoral al sectiei de votare pe raza careia se afla. Dar, atentie, solicitarea poate fi transmisa cel mai tarziu pana sambata seara, in preziua votarii. Aceasta trebuie sa fie insotita de copii alte actelor medicale sau alte acte oficiale din care sa rezulte ca persoanele respective sunt netransportabile. Potrivit legii, cetatenii romanii aflati in detentie pot solicita si ei urna mobila. Isi pot exercita dreptul de vot doar persoanele aflate in arest preventiv, care au 18 ani impliniti si nu si-au pierdut drepturile electorale printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva.

Microbuzele si autocarele vor fi verificate in tot judetul

Ieri, la sediul Inspectoratul de Politie al Judetului Maramures, inspectorul sef Ioan Isac, alaturi de reprezentantii Jandarmeriei, Politiei de Frontiera si Prefecturii a prezentat masurile care s-au luat pentru ca alegerile sa se desfasoare corect in Maramures. Una dintre cele mai discutate probleme legate de desfasurarea alegerilor, in campania electorala, a fost cea legata de turismul electoral. Ministerul Administratiei si Internelor a luat masuri deosebite, astfel ca toate structurile sale militarizate, cu efective deosebite, vor fi scoase in strada. “Politistii, jandarmii, politistii de frontiera nu se vor ocupa doar de paza sectiilor de votare si de mentinerea ordinii si linistii publice. Echipe mixte de politisti si inspectori din cadrul Autoritatii Rutiere Romane vor forma filtre pe toate drumurile importante din judet. Toate autobuzele, autocarele si microbuzele care tranziteaza judetul vor fi oprite si verificate. Am luat in calcul si varianta ca echipe de politisti din Maramures sa efectueze controale in judetele limitrofe si cele de acolo sa faca acelasi lucru la noi. Asta pentru a eliminaorice suspiciune legata de aceste verificari”, a spus comisar sef Isac.

Ani de puscarie pentru vot multiplu

Cei care vor incerca sa fraudeze alegerile de duminica risca ani grei de puscarie. Turistii care voteaza in sectiile speciale vor completa o declaratie pe propria raspundere, unde vor trebui sa specifice ca nu au votat in alta parte. In plus, urnele sectiilor de votare vor supravegheate de camere video, pe tota durata desfasurarii procesului electoral. Potrivit legii, o persoana care voteaza de mai multe ori risca intre 6 luni si 3 ani de inchisoare sau amenda si interzicerea unor drepturi cetatenesti pe anumite perioade. Aceeasi pedeapsa se aplica si celor care prin actiunile lor impiedica un alegator sa voteze. Mai mult, cei care incearca sa mituiasca alegatorii sa-si exprime votul in favoarea/defavoare unuia dintre candidati poate sa-si petreaca pana la 5 ani dupa gratii. Cei care incearca sa vada cum a votat un anume alegator risca sa fie amendati. Daca votul unui alegator este deschis inainte de inchiderea urnelor de catre unul dintre membrii biroului electoral al sectiei, acesta risca 3 ani de inchisoare. O amenda de 4.500 lei risca membrul biroului electoral care inscrie un alegator pe liste.

La referendum sunt doua buletine de vot

Alegatorii vor primi de la membrii biroului electoral al sectiei de votare trei buletine de vot. Unul pentru alegerea presedintelui Romaniei si doua pentru referendumul national. Acestea din urma vor avea culori diferite. Astfel, unul dintre acestea, de culoare neagra, va contine urmatoarea intrebare< “Sunteti de acord cu trecerea la un Parlament unicameral in Romania?’’, la care alegatorii pot raspunde prin “NU” sau “DA”, marcand cu stampila “Votat” casuta in care se afla raspunsul dorit. Al doilea buletin pentru referendum va fi de culoare albastra si contine intrebarea< “Sunteti de acord cu reducerea numarului de parlamentari la maximum 300 de persoane?”. La fel ca si in primul caz, alegatorului nu-i ramane decat sa puna stampila in una din casutele care exprima optiunea sa.

“Chiar daca alegerile prezidentiale si referendumul se organizeaza in aceeasi sectie si in acelasi spatiu, alegatorul va putea opta fie pentru ambele scrutine, fie pentru unul singur. Daca vrea sa voteze si la prezidentiale si pentru referendum, va primi trei buletine de vot, numai pentru referendum doua buletine, iar pentru alegerea presedintelui doar unul singur. Cel care opteaza sa voteze doar la referendum va fi insa obligat sa stampileze ambele buletine de vot, si pe cel negru, si pe cel verde. Nu va putea opta doar pentru una dintre intrebarile referendumului”, a declarat prefectul Sandu Pocol.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns