Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

PETIŢIE ÎN ROMÂNIA: Se cere demiterea unor doctoriţe din Botoşani

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Peste 8000 de români au semnat o petiţie online prin care se cere demiterea doctoriţelor , a asistentelor cât şi a managerului de la Maternitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă “Mavromati” Botoşani, în urma tragicului eveniment din data de 18.08.2023 în care I. A., o tânără de 25 de ani şi-a pierdut viaţa din cauza neglijenţei şi indiferenţei cu care a fost tratată.

“Cu inimă grea şi plin de indignare, facem apel la dumneavoastră să investigaţi în profunzime această situaţie şi să acţionaţi în consecinţă, pentru a asigura că astfel de tragedii nu se mai repetă în viitor. Această tragedie nu trebuie să rămână nepedepsită. Cerem demisia celor două doctoriţe şi a asistentei implicate în această neglijenţă gravă şi inacceptabilă. De asemenea, solicităm o investigaţie exhaustivă pentru a stabili responsabilitatea exactă şi pentru a asigura măsuri care să prevină repetarea unor astfel de incidente” menţionează iniţiatorul petiţiei “Nu am aer”, Podaru Silviu Constantin.

Detaliile acestui caz sunt următoarele:

Alexandra Ivanov în vârstă de 25 de ani era însărcinată şi a fost internată la Maternitatea din Botoşani, cu o sarcină care se oprise din evoluţie. În ciuda durerilor intense şi a apelurilor disperate ale Alexandrei prin mesaje text către medici, aceasta a fost ignorată şi neglijată. Cererea Alexandrei pentru intervenţia chirurgicală necesară a fost ignorată de către cadrele medicale implicate.În cele din urmă, Alexandra Ivanov a decedat, lăsând în urmă 3 copii şi o familie devastată.

Semnatarii petiţiei solicită instituţiilor responsabile şi autorităţile medicale să acţioneze în interesul sănătăţii şi siguranţei pacienţilor, asigurând că astfel de tragedii nu se mai întâmplă.

În cursul zilei de marţi, 22 august 2023, Ministerul Sănătăţii a prezentat o primă concluzie în urma verificărilor efectuate de o echipă de inspectori sanitari din cadrul DSP Botoşani în ceea ce priveşte respectarea normelor legale şi conformitatea actului medical la Maternitatea din Botoşani. După cum subliniază Ministerul Sănătăţii au fost identificate mai multe nereguli în activitatea desfăşurată de către personalul din cadrul unităţii spitaliceşti, aflat în serviciu la data evenimentului. La nivelul MS au fost constituit inclusiv un grup de lucru condus de ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila care a solicitat verificări suplimentare din partea Colegiului Medicilor Botoşani şi a Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate. De asemenea, a fost sesizat Inspectoratul Judeţean de Poliţie Botoşani pentru efectuare de cercetări în această cauză.
Miercuri, 23 august 2023, într-o conferinţa de presă, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila s-a declarat “foarte serios afectat” de situaţia de la Maternitatea SJU Botoşani, unde tânăra gravidă a murit. Ministrul Rafila a subliniat că ar trebui să se lucreze mai mult la modul de abordare a relaţiei medic-pacient.

A fost situaţia de la Botoşani care, cel puţin pe mine, m-a afectat foarte serios şi care cred că trebuie să ne dea de gândit în ceea ce priveşte modul în care abordăm relaţia medicului cu pacientul şi poate că ar trebui să lucrăm mai mult şi la partea de empatie care generează pacientului încredere şi care evită incidentele legate de situaţii cum a fost cea de la Botoşani”, a spus ministrul în cadrul conferinţei de presă.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns