Image 1
Image 2

SUPERMAKET ÎN AER LIBER

Piața de vechituri din Satu Mare, invadată de biciclete, animale și păsări

Piața de vechituri din Satu Mare, invadată de biciclete, animale și păsări
Piaţa de vechituri cunoscută în limbajul local - “ocska piac” din Satu Mare, se dovedeşte săptămânal a fi un imens “hipermarket” în aer liber, sub cerul adesea binevoitor, care oferă atât vreme frumoasă, cât şi ploaie, în funcţie de evoluţiile atmosferice. 
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Sătmărenii care au posibilitatea de a intra în această incintă în zilele de miercuri şi duminică, pot confirma faptul că acest spaţiu este unul al tututor ofertelor. Acolo găseşti aşa cum era şi odinioară, de la bunuri indispensabile în gospodărie, la piese vestimentare, iar de câţiva ani, există şi un spaţiu rezervat comercializării legumelor şi fructelor, mai ales în sezon. Primăvara şi toamna mai ales, Piaţa de vechituri din Satu Mare este deosebit de animată. Sunt perioadele din an în care, numeroase persoane cu posibilităţi financiare modeste, vin să-şi completeze garderoba pentru sezoanele care se apropie.

 

 

Tot în aceste perioade, acum că nu sunt restricţii deosebite, crescătorii de păsări de curte, de iepuri, dar şi de păsări exotice, ajung în acest spaţiu pentru a oferi iubitorilor, păsări animale mici, din excedentul lor.
Sosirea primăverii îi întâmpină cu oferte tentante şi pe iubitorii de drumeţii, de sport pe două roţi, ne referim aici la biciclişti, cu o ofertă bogată mai ales de biciclete pentru adulţi şi copii. Există produse pentru cele mai diverse buzunare, iar preţurile sunt mai ales pentru marea masă de potenţiali cumpărători.

 

 

Desigur, dacă cei care pleacă spre această piaţă, cu doar câţiva lei, se pot întoarce acasă cu o carte, poate cu piese vestimentare, sau cu obiecte de folosinţă îndelungată, precum fostele călcătoare cu cărbuni, piue (mojar din alamă), ba chiar cu capse pentru pistolul de asomare a animalelor înainte de sacrificare, la preţul de 4-5 lei bucata, poate cu asomator la 350 de lei bucata. Nu lipsesc din acest spaţiu nici ofertele de puieţi de pomi fructiferi la preţ mediu de 15 lei bucata, care au un loc anume în spaţiul pieţei.

 

 

Toate cele menţionate le veţi găsi alături de generozitatea unităţilor comerciale din vecinătate, care oferă celor ce au poposit prin zonă, de la băuturi răcoritoare, la bere, plăcinte, mititei şi alte minuturi. Cei care n-au găsit în piaţă obiectul sau bunul căutat, chiar îşi pot cheltui banii alocaţi cumpărăturilor, pe diversele produse alimentare şi minuturi.
Din păcate, aşa cum am scris şi cu alte ocazii, vânzătorii diverselor produse aşa numite industrial, vestimentare sau de altă natură, sunt adesea supuşi încercărilor manifestărilor meteo. Mesele sunt neacoperite, fapt reclamat cu diverse ocazii de către cei care, ies în piaţă pentru a valorifica o serie de bunuri de care nu au nevoie.

 

La o recentă vizită în această piaţă sătmăreană cu activitate intermitentă, am avut plăcuta surpriză de a întâlni alături de comercianţi, o serie de sătmăreni şi persoane sosite din mediul rural, dar şi din Carei, Tăşnad sau alte localităţii.
Unele erau împinse de curiozitatea de a vedea ce se mai vinde acolo, iar altele, mai ales din rândurile colecţionarilor de aşa numite antichităţi, interesate de a găsi diverse bunuri care, din motive greu de explicat, au rămas o bună vreme nevalorificate.
Imediat în dreapta, după ce am intrat în piaţă, pe mesele amplasate, am văzut gospodari care ofereau spre vânzare legume, fructe, chiar şi ouă de găină la un leu bucata.

 

La legume am remarcat preţuri similare cu cele din alte pieţe, motiv pentru care nu insistăm asupra enumerării acestora.
Odată intraţi în incintă, chiar dacă în introducere scriam despre un hipermarket imens în aer liber, ne-am convins că, majoritatea pieselor vestimentare erau puse claie peste grămadă pe mese, pentru a oferi cumpărătorilor bluze, cămăşi, pantaloni, fuste sau alte îmbărăcăminte second, să aleagă. O piesă scoasă pentru a fi cercetată, încercată şi poate cumpărată sau nu, nu îşi mai regăsea locul anterior. Era aruncată peste celelalte haine second. Dezordinea venea să completeze “unitatea în diversitate” – ca un motto al Uniunii Europene. Am văzut apoi mese pe care erau expuse spre vânzare şuruburi, piulițe, ceasuri vechi, aparate de fotografiat, piese din porţelan şi/sau faianţă, călcătoare din fontă din perioadele anterioare, piue, aşa numite piese de artă decorativă sau te miri ce altele.

 

Urmare a diversităţii produselor scoase la vânzare, am notat doar câteva preţuri. Încălţăminte de tip “Adidas”, de mărimi şi culori diferite, se ofereau la preţuri cuprinse între 268-280 de lei perechea, călcătoare din fontă, la preţuri începând cu 100 de lei, în funcţie de configuraţie, probabil şi de vârsta produsului, mojar din alamă la preţuri începînd cu 150 de lei bucata, aparate de fotografiat cu vârste de 30-40 de ani, se ofereau la 50-100 de lei bucata, zgărzi din imitaţie piele pentru animale de companie, la 10 – 15 lei bucata şi lista ar putea continua.

 

Parc zoo în sectorul animalelor

 

Intraţi în sectorul rezervat păsărilor şi animalelor mici, am avut pentru moment senzaţia că suntem într-un adevărat parc zoo. Mulţi comercianţi, privitori şi mai puţini cumpărători. Iepuraşii de aproximativ 2-3 luni se vindeau la 35-40 de lei bucata, boboci de raţă de câteva zile, la 16 lei bucata, puicuţe roşii la 45 de lei bucata, bibilici la 50 de lei bucata, peruşi la 40-50 de lei bucata,  papagali din diverse soiuri/rase Nimfe, cântători ş.a la 150 de lei bucata. Desigur, în acel areal am văzut şi animale, respectiv păsări adulte, la preţuri considerabil mai mari, comparativ cu cele enumerate.

 

 

Cum primăvara s-a instalat, fie ea şi cu anumite răbufniri tomnatice, că nu le putem numim de iarnă, era o ofertă deosebit de bogată de biciclete pentru adulţi şi copii. Oferta parcă îndemna sătmărenii să-şi cumpere aceste mijloace de locomoţie nepoluante, numai bune pentru sănătate. Bicletele de damă sau pentru bărbaţi, pentru copii şi/sau pentru alte categorii de sportiv de ocazie, în funcţie de model, dar şi de vârstă, se ofereau la preţuri cuprinse între 350 şi 1.500 de lei bucata.
Am părăsit incinta, convinşi că, o sumedenie de bunuri de folosinţă imediată, pot fi cumpărate, unele la preţuri modice, fără a ignora adese anumite oferte speciale, la care cumpărătorii nici măcar nu s-au gândit.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with