Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

PMP şi-a încetinit mişcarea

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Dacă PMP nu ar fi triumfat înaintea alegerilor europarlamentare când sondajele erau foarte darnice şi creditau acest partid cu peste 10%, ar fi trecut drept un rezultat bun scorul de 6%. S-au umflat în pene prea devreme. Preţul aroganţei este destul de piperat.

PMP şi-a încetinit mişcarea şi pentru că mecanicul-şef pare să fi intrat în concediu. Într-adevăr, Traian Băsescu a primit cu mâhnire rezultatul. Cu un partid de şase procente nu poţi emite pretenţii. PDL a obţinut un scor dublu şi prin urmare a intrat în trataive cu PNL. Cele două partide mijlocii nu au nevoie în acest moment de un alt partener, Pentru primul tur al prezidenţialelor lucrurile par să se fi aşezat în zona dreptei. PNL şi PDL vor avea un candidat comun, ceea ce îl califică din start în turul final. În funcţie de cât va obţine fiecare candidat al PMP, al Forţei Civice, eventual al UDMR, se vor desfăşura negocierile pentru o eventuală colaborare post-prezidenţială.

Starea de spirit cu care membri PMP întâmpină primul congres nu este deloc potrivită pentru o perioadă pre-electorală. Lipsa de entuziasm este evidentă. Elena Udrea este contestată din interior. Pare puţin probabil să câştige preşedinţia, deşi înainte şi în timpul campaniei era de departe cea mai populară figură a partidului. Au apărut pretendenţi noi. De la Cluj, Papahagi şi-a anunţat intenţia de a candida. S-a înscris în PMP şi fostul consilier prezidenţial, Cristian Diaconescu. Profilul său este cel mai apropiat de cel al unui bun candidat prezidenţial. Probabil mai sunt şi alţii care râvnesc la funcţia de preşedinte. Dintre toţi, singura care ar renunţa la funcţie în favoarea lui Traian Băsescu, după terminarea mandatului, este Elena Udrea. Întrebarea este dacă PMP mai are nevoie de Traian Băsescu, când acesta nu va fi altceva decât un fost preşedinte? Experienţa arată că foştii preşedinţi rămân în zona de onoare, adică înafara deciziilor pe care le iau conducerile executive ale partidelor. Nu va face excepţie nici Traian Băsescu.

Ce rol va juca PMP în campania prezidenţială şi, mai ales, ce atitudine va afişa faţă de contracandidaţi? Cu singuranţă va continua să atace stânga, considerând PSD-ul un adversar natural. Pentru a câştiga puncte, va fi obligat să atace şi pe dreapta. Va încerca să recupereze terenul pierdut în faţa partidului lui Blaga. Despre o revanşă nu a apucat să vorbească niciunul dintre liderii Mişcării. Evident, nemulţumit de rezultatele alegerilor din 25 mai, a tăcut inclusiv Traian Băsescu.

În realitate, el este marele perdant al testului de la europarlamentare. Cu o armată de 6 procente nu deschizi un război pe două fronturi. PSD a obţinut un rezultat care poate închide gura oricărui adversar, chiar dacă se numeşte Traian Băsescu. Demararea negocierilor dintre PNL şi PDL, de asemenea, îl scoate din joc pe preşedinte. Dar vom vedea sâmbătă cum îşi vor justifica liderii PMP rezultatele obţinute la europarlamentare şi ce planuri de viitor au.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

Un an de război

Asculta acest articol După o serie de ştiri contradictorii despre un posibil atac al armatei ruse asupra Ucrainei, aşa cum