Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Politică și economie sau doar politică?

PSD și PNL se află aproape de spartul târgului sau în fața unui nou început?
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Privind în urmă, la colaborarea dintre PNL și PSD, analizând și modul în care au guvernat separat, ajugem la concluzia că politica și economia sunt ca două săbii care nu încap în aceeași teacă. Nu alianța dintre PNL și PSD este împotriva naturii, ci politicile lor economice sunt paralele cu realitatea din economie. Cum economicul determină socialul, fiind atât de multe probleme nerezolvate, rezultă că nu ideologiile, nu doctrinele, le împiedică să obțină rezultate, ci incapacitatea lor.

 

Rareori s-au auzit atât de des cuvintele “reformă”, “restructurare”, “economisire” ca în această perioadă. Dar cuvintele nu țin loc de rezultate.
Populația așteaptă rezultate, nu vorbe când dintr-o parte, când din alta, când din stânga, când din dreapta. Politicile pot fi de “stânga” și de “dreapta”, dar prețurile mari și inflația nu sunt nici liberale, nici social-democrate.

 

Promisiunile din ambele părți încearcă să evite posibila ruptură dintre PSD și PNL, dar populația nu așteaptă rezolvarea problemelor de la un singur partid. Guvernarea, indiferent despre ce coaliție vorbim, este una singură.
Degeaba încearcă pe rând, când PSD, când PNL, să se prezinte mai cu moț decât celălalt partid. Una le este cununa. Știu acest lucru și liberalii și social democrații și de aceea de cele mai multe ori se prefac doar că se ceartă.

 

Relațiile dintre PSD și PNL sunt destul de blânde. Ambele partide știu că România din anul 2024 este în urma României de dinainte de pandemie. De ce? Pentru că nici PSD, nici PNL nu au o agendă clară care să conducă în mod sigur la o creștere economică reală, sănătoasă.
Creșterea pensiilor, o stabilitate a impozitelor și taxelor, până la urmă reformarea societății, este așteptată de la ambele partide, nu de la unul singur, nu doar de la PNL, nu doar de la PSD.

 

Indiferent cum se numește primul ministru, de la guvern se așteaptă măsuri de dinamizare a economiei. Din păcate atât PSD cât și PNL se complac într-o stagnare, fără să ia în mod hotărât, vreo măsură care să stimuleze economia.
În loc să vedem zi de zi, ceas de ceas, o continuă dispută pe data alegerilor prezidențiale, ar fi mai de folos să-i vedem față-n față pe Ciucă și Ciolacu dezbătând probleme de buget, probleme economice, idei despre reformarea administrației publice și alte subiecte de mare interes.
Nimic din toate acestea. Marea dispută dintre PSD și PNL este pe data alegerilor prezidențiale.

 

Știu și copiii că numărul falimentelor, al firmelor care renunță la activitate este în creștere.
Toată lumea știe că încrederea populației în redresarea economiei este la o cotă din ce în ce mai mică. Scade consumul, scad veniturile oamenilor din cauza inflației, din cauza creșterii tuturor prețurilor.

 

Asta înseamnă piederi pentru firme, salarii mai mici, reduceri de personal. Reducerile de taxe ar însemna o reducere a aparatului bugetar, dar tocmai acest lucru nu vor să-l facă cele două partide de guvernare. Birocrația ar trebui redusă, dar cum să faci acest lucru într-un an electoral când ai nevoie de fiecare vot?

 

Pentru că puterea nu o face, opoziția ar trebui să profite și să prezinte un pachet de reforme cuprinzător, care să cucerească publicul.
Incertitudinea guvernamentală încetinește și investițiile private. Opoziția nu profită.
Se vorbește despre o posibilă ruptură între cele două partide. PSD și PNL colaborează între ele la modul serios sau doar se prefac? Care dintre ele este mai supărat pe celălalt? Desigur, de când sunt împreună la guvernare PNL și PSD au făcut câte ceva, dar când se caută rezultatele, acestea nu se prea văd.

 

În aceste condiții nu ar trebui să mire pe nimeni că AUR poate deveni a doua forță politică a momentului. Partidele tradiționale acuză AUR că este un partid naționalist, dar populația se uită la rezultatele guvernării nu la valorile pe care se laudă că le promovează.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

O mică lecţie de istorie

Asculta acest articol “Mica Unire” este departe de a fi o repetiţie pentru manifestările care vor avea loc la 1

Sigla Informatia Zilei

Egalitatea de dincolo de sondaje

Asculta acest articol Indiferent de datele din sondajele care abundă înaintea demarării campaniei electorale oficiale este clar că se conturează