Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Porcii se vând cel mai bine prin Mica Publicitate Informaţia Zilei

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Porci la Livada
Porci la Livada

Greutatea porcului viu se poate determina şi fără cântar, cu o bună aproximaţie

Rubrica de Mică Publicitate a cotidianului Informaţia Zilei este tot mai bogată în ceea ce priveşte ofertele de porci graşi. Asta şi ca urmare a faptului că de aproape doi ani sunt închise târgurile pentru această specie.

Cum suntem în perioada premergătoare Crăciunului, o serie de sătmăreni care îşi permit, în special cei de la ţară, care au crescut vreme de aproape un an unul sau mai mulţi porci, sacrifică cel puţin unul pentru consumul familiei. Diferenţa rămâne pentru vânzare.

Cine a trecut în ultima săptămână prin o serie de localităţi ale judeţului, mai ales la sfârşit de săptămână, cu siguranţă a avut posibilitatea de a vedea sacrificări de porci. În localităţi precum Băbăşeşti şi Apa, ca să dăm doar două exemple, porcii sunt scoşi la stradă, în special pe podul din faţa casei, pentru pârlire şi apoi tranşare în părţi anatomice – spată, şuncă, cotlet, costiţe, slănină ş.a.

Desigur, sunt demersuri care preced realizarea preparatelor tradiţionale, catalogate de cei în cauză ca fiind mai sănătoase şi mai apetisante comparativ cu cele care se regăsesc în galantarele magazinelor mari sau mici.

Oferte suplimentare din partea vânzătorilor

Într-un număr anterior al ziarului nostru, am prezentat preţurile de vânzare a porcilor graşi în diverse judeţe din ţară. Ceea ce este sigur: la noi în judeţ, grăsunii cu greutăţi sensibil apropiate de 100 de kilograme se vând la 10 lei/kilogramul în viu. Animale recondiţionate – scroafe sau vieri, ori porci cu greutăţi de peste 180 – 200 de kilograme, se vând şi la 8 lei/kilogramul în viu.

Se cuvine menţionat faptul că în urmă cu câţiva ani un cetăţean din Cidreag, comuna Porumbeşti, a sacrificat un porc în greutate de peste 500 de kilograme, iar un altul din Crişeni, comuna Craidorolţ, a fost obligat să dărâme o parte din coteţ pentru a scoate spre sacrificare un porc în greutate de aproximativ 450 de kilograme.

Desigur, aici facem referire la câteva recorduri ale “cincinalului” trecut, despre care am aflat şi noi. Chiar le-am văzut.

 

Continuarea o puteți citi în exclusivitate în ediția tipărită din data de 13 decembrie.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

1 comentariu

Lasă un răspuns