Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Prea tineri pentru un an electoral

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Om cu om, Guvernul Ponta 3 pare mai bun decât fostul guvern. Au fost aduși oameni mai bine pregătiți, adică cu diplome obținute de la școli cu prestigiu. Sunt tineri, premierul parcă ținând să nu fie cel mai tânăr membru al Executivului. Sigur, tinerețea în sine nu înseamnă valoare. Sunt destui tineri mai slab pregătiți și mai corupți decât politicienii maturi. Avem nu puține exemple de miniștri tineri foarte slabi, corupți și ineficienți care nu au făcut decât să compromită echipele din care au făcut parte.

Victor Ponta pare să fi avut ca model remanierea Guvernului Năstase din 2003 când au fost înlocuiți greii partidului cu tineri. Rezultatul a fost catastrofal pentru partid, Năstase pierzând în final alegerile prezidențiale. Există o măsură în toate, chiar și la constituirea unui guvern trebuie respectate anumite reguli. În politică nu se poate juca în momente-cheie cu rezervele. În fiecare partid se creează în timp grupuri în jurul unor personalități.

Dacă “greii” sunt marginalizați, se cam duce în jos partidul. Exemplul este valabil nu doar pentru PSD, ci și pentru PDL. Schimbarea gărzii vechi a condus la izolarea lui Emil Boc și până la urmă la eliminarea lui. PNL pare să fi mers în aceeași direcție sub președinția lui Crin Antonescu.

Foarte tânărul Victor Ponta greșește înconjurându-se de oameni mai tineri și mai fără experiență decât el. Undeva se va crea un contra-centru de greutate și într-un final va avea soarta altor lideri debarcați brusc și dintr-o dată. A nu se uita că are adversari puternici în rândul partidelor de opoziție, întărite de PNL. Mai motivați, cu dorință de răzbunare, liberalii le vor crea foștilor parteneri mai multe probleme decât restul partidelor. O primă lovitură a fost contestarea USD. Victor Ponta și ai lui vor simți pe pielea lor proverbul: apără-mă, Doamne, de prieteni, că de dușmani mă apăr eu”.

La formarea echipei se vede de la o poștă că Ponta nu a ținut seama de faptul că 2014 este un an electoral, cu două rânduri de alegeri. Multe nume noi, iluștri necunoscuți, noii miniștri nu au cum aduce voturi. Greul în campaniile electorale va cădea pe umerii baronilor PSD. Deci, ei vor trebui recompensați. Mai precis, vor aștepta recompense din partea miniștrilor juvenili. Într-un final, ca întotdeauna, se vor ivi germenii războiului dintre generații. Și tot ca întotdeauna, pierderile se împart în mod egal, marele perdant fiind partidul.

Lipsa de experiență va trebui recompensată cu rezultate spectaculoase. Dacă guvernul de coaliție, aparent destul de sudat, nu va da rezultate imediate, prețul va fi plătit de data aceasta de PSD. Înainte s-a putut da vina pe PNL, însă acum social democrații sunt singuri în prima linie. Partidele aliate, două dintre ele, de conjunctură, nu există decât ca expresie a voturilor din parlament.

UNPR și PC sunt exact atât de mari cât arată numărul parlamentarilor. UDMR rămâne egal cu sine, indiferent de rezultatele guvernelor din care a făcut parte. A fost în guvernul care a tăiat salariile cu 25%, dar nu a plătit electoral ca PDL. Nu va plăti nici dacă guvernul Ponta 3 va fi un eșec. Ideea este că PSD este singurul partid responsabil, cel ce va resimți forța votului negativ, cel ce răspunde în fața tuturor nemulțumirilor populare. Tinerețea guvernului nu va fi un scut, ci dimpotrivă, o vulnerabilitate.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)