Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

TRIBUNALUL SATU MARE A RESPINS CONTESTAȚIA

Update: Preotul ortodox Silaghi Augustin Dorel rămâne în arest 

Preot Paroh, Silaghi Augustin Dorel
Preotul ortodox Silaghi Augustin Dorel, paroh al Parohiei „Sfinții  Apostoli Petru și Pavel” din municipiul Satu Mare, str. Botizului rămâne în arest ....
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

….  după ce Tribunalul Satu Mare a respins contestația formulată de inculpat prin apărătorul său ales, av. Răzvan Doseanu.

 

 

 

Iată soluția pe scurt a Tribunalului Satu Mare: ”Solutia pe scurt: În baza art. 204 alin. 7 raportat la dispoziţiile art. 425 ind. 1 alin 7 pct. 1 lit. b Cod procedură penală, respinge ca nefondată contesta?ia formulată de contestatorul inculpat S.A.D.

 

După pronunțarea soluției, av. Răzvan Doseanu, apărătorul ales al preotului Silaghi a declarat pentru Informația Zilei: ”S-a respins contestația, vedem motivarea, vedem ce audieri se vor mai face…apoi vom decide ce facem mai departe”

 

 

Preotul a fost arestat preventiv marți, 13 februarie, fiind acuzat de săvârşirea infracţiunilor de agresiune sexuală și agresiune sexuală săvârșită asupra unui minor.

La propunerea procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare, marți, Judecătoria Satu Mare a dispus arestare preventivă pentru 30 de zile, începând cu data de 13.02.2024 şi până la data de 13.03.2024 inclusiv.

 

 

 

 

Din probele existente la doarul cauzei preotul ar fi agresat sexual doi minori. Copiii sunt institualizați, iar Poliția a fost sesizată de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copiilor Satu Mare.

 

 

Miercuri, 14 februarie, contactat telefonic de redactorii cotidianului Informația Zilei, av. Răzvan Doseanu a declarat că acuzația exclude un raport sexual sau violență. Potrivit apărătorului preotului ar fi vorba de o atingere, peste haine, în anumite zone.

 

 

Întrebat dacă clientul său recunoaște atingerea, av. Doseanu a spus: ”nu pot să vă dau informații cu privire la declarația clientului meu, sau alte amănunte din dosar”.

Av. Doseanu susține că arestarea preventivă a clientului său este excesivă raportat la faptele comise și la persoana inculpatului. El apreciază că măsura controlului judiciar, sau in extremis arestul la domiciliu ar fi fost suficiente.

 

 

Ca urmare a cestui fapt, Episcopia ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului a dispus suspendarea preotului Silaghi Augustin Dorel.

Contacta de Informația Zilei, preot Andrei Emil Pop – purtător de cuvânt al Episcopiei ne-a declarat că preotul a fost suspendat și deferit Consistoriul Eparhial cu propunerea de caterisire. De asemenea, părintele Andrei Emil Pop ne-a informat că au aflat cu surprindere despre acest fapt și că este regretabil cu atât mi mult cu cât vorbim de un preot cu experiență.

 

 

 

 

”Referitor la cazul preotului Silaghi Augustin Dorel, preot paroh al Parohiei „Sfinții  Apostoli Petru și Pavel” din municipiul Satu Mare, care în momentul de față se află în arestul poliției Satu Mare și face subiectul unui dosar penal, Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului face următoarele precizări:

 

– Preotul Silaghi Augustin Dorel este preot în cadrul Episcopiei Maramureșului și Sătmarului din anul 1991, până în prezent;

 

– Din momentul intrării în cler nu a avut nici un fel de abatere disciplinară sau morală, dând dovadă de seriozitate, fiind apreciat de către credincioșii din parohiile unde a păstorit;

 

– Cu regret și stupoare, am aflat în data de 13 februarie 2024, de faptul că se află în arestul poliției făcând subiectul unui dosar penal, aflat în momentul de față în fază de cercetare;

 

– În momentul în care s-a confirmat informația, în Ședința Permanenței Eparhiale din data de 13 februarie 2024, Preasfințitul Părinte Iustin a dispus oprirea totală de la săvârșirea oricăror lucrări sfinte a preotului Silaghi Augustin Dorel și deferirea lui spre cercetare către Consistoriul Eparhial cu propunerea de caterisire, în cazul în care finalizarea dosarului va dovedi vinovăția lui;

 

– Conducerea parohiei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din municipiul Satu Mare i-a fost încredințată provizoriu preotului Fărcaș Ovidiu Valentin, până la soluționarea cazului în justiție.” se arată într-un comunicat de presă al Episcopiei.

 

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

 

Arestat, preotul Silaghi Augustin Dorel a fost suspendat de la slujire

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

O maşină furată din Rusia a fost descoperită la Petea

Polițiștii de frontieră sătmăreni au depistat la intrarea în țară un maramureșean care conducea un autovehicul ce figurează ca fiind furat din Rusia. Mașina, un BMW model X5, a fost indisponibilizată până la finalizarea cercetărilor.