Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Preşcolarii Grădiniţei cu Program Prelungit nr. 9 au sărbătorit Ziua Recoltei

Copiii au fost impresionati sa descopere ce inseamna munca pe camp si in gradina
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Copiii au fost impresionati sa descopere ce inseamna munca pe camp si in gradina
Copiii au fost impresionati sa descopere ce inseamna munca pe camp si in gradina

Copiii au “muncit” în cele patru ateliere de lucru din curtea unităţii

Joi, 3 octombrie 2013, curtea Grădiniţei cu Program Prelungit nr. 9 din Satu Mare a devenit preţ de câteva ore leagănul copilăriei multor cadre didactice, leagănul unei copilării petrecute la ţară, în satul românesc în care toamna nu le îngăduie nici măcar o clipă de relaxare gospodarilor.

Toamna e anotimpul în care se culeg roadele, iar dacă mulţi dintre copilaşi trăiesc la oraş şi nu au ocazia să meargă prea des în mediul rural, să vadă cum se culege mălaiul, cum se strâng strugurii sau cum se curăţă fasolea, educatoarele au amenajat în curea unităţii patru ateliere de lucru.

 

Primul popas< “De pe câmp pe masa noastră”

 

Sub genericul “Acum e toamnă DA”, preşcolarii au fost invitaţi în curte la ora 11 fix de unul dintre spiriduşii toamnei, trimis chiar de Zâna acestui frumos anotimp. Razele soarelui au fost de partea celor mici care s-au bucurat de o zi perfectă de toamnă afară, în natură. Activitatea didactică a prins o formă inedită, nu doar pentru că a avut loc afară, inspirată fiind din conceptul “outdoor education”, ci prin conţinutul atelierelor. Cele patru ateliere au avut denumiri diferite< “De pe câmp pe masa noastră”, “Dulceaţa fructelor”, “Cămara legumelor” şi “Mustăria lui Andrei”. Cele opt grupe de prichindei, adică 150 de copilaşi de la secţia română, maghiară şi germană, grupe mijlocii şi mari, au poposit rând pe rând la fiecare atelier în parte. Primul popas< “De pe câmp pe masa noastră”. Scenariul a fost demn de toată lauda. Porumbul aştepta să fie cules, floarea-soarelui la fel, coşuri pline doldora cu fasole uscată în teci aştepatau copiii să muncească. După muncă, cei mici desfăcând tecile de fasole şi curăţând porumbul, copiii s-au spălat frumos pe mânuţe la lighean şi s-au şters cu şterguri tradiţionale. Următorul atelier, la rândul său frumos amenajat, a fost cel al legumelor. Copiii nu doar că au avut ocazia să cunoască legumele care se recoltează acum, ci au putut să pună varză jiluită la butoi sau să vadă cum se prepară zacusca. Cel mai “dulce” colţişor a fost cel cu fructele. De la gutui la mere, pere, prune, nuci şi până la struguri şi alte bunătăţi au fost precum mierea pentru albine în timpul zilei de joi la grădiniţă pentru cei mici. Un alt “magnet” a fost “Mustăria lui Andrei”. Cu coşuleţele în mână, preşcolarii au pornit la cules de struguri, că doar au viţă de vie în curte. Au strâns strugurii şi apoi, la mustărie, au văzut cu ochişorii lor cum se face mustul, pe care l-au şi gustat din plin.

 

Micii gospodari au cules porumb, au “bătut” floarea soarelui şi au pus varză la butoi

 

Toată activitatea a fost posibilă cu sprijinul părinţilor şi, desigur, al educatoarelor care au “transformat” curtea grădiniţei într-o scenă pe care joacă an de an cei mai harnici gospodari. Directoarea Grădiniţei cu Program Prelungit nr. 9, Elisabeta Pop, ne-a mărturisit că această acţiune le-a permis celor mici să exploreze natura, să perceapă nemijlocit caracteristicile recoltei< “Copiii sunt curioşi şi harnici. Au desfăcut tecile de fasole, au bătut floarea soarelui, au pus murături, au înşirat fructe la uscat. La Mustăria lui Andrei au cules boabele de pe ciorchini şi au măcinat strugurii, iar nenea Andrei le-a pregătit un must delicios. Vom continua acest gen de activităţi în mijlocul naturii”. Activitatea a fost apreciată şi de inspectorul Leontina Ghiţ de la Inspectoratul Şcolar Judeţean care a remarcat bucuria celor mici atunci când se implică în activităţi în afara sălii de grupă şi a accentuat importanţa implementării conceptului de “outdoor education”.

La finalul activităţii, cei mici au primit gogoşi cu magiun, suc de mere şi must.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns