Image 1
Image 2

SUMMIT CHINA-UE

Președintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen, se întâlnește cu Xi Jinping la Beijing

Delegația UE vrea să discute deficitul comercial al UE cu China care este în creștere. „Șefii de stat și de guvern din Europa nu vor tolera dezechilibrul relațiilor comerciale pe termen lung”, a avertizat Ursula von der Leyen.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

La summitul UE-China de joi, 7 decembrie găzduit de  șeful statul  chinez și liderul de partid al Chinei Xi Jinping, și de prim-ministrul Li Qiang, participă și președintele Consiliului UE, Charles Michel.
 

Este și în interesul Chinei să găsească o soluție în relațiile cu Europa la acest summit.  În mod contrat ,europenii ar  putea recurge la alte mijloace. „Avem instrumente pentru a ne proteja piața”, spune von der Leyen.  De menționat că în ultimii doi ani, deficitul s-a dublat ajungând la aproape 400 de miliarde de euro.
 

UE se teme că problema se va agrava dacă nu se intervine. Von der Leyen a spus: „Dacă trei containere merg din China în Europa, două dintre aceste containere se întorc goale.” Aceasta înseamnă că dezechilibrul este „vizibil”. Ea a invocat drept motive accesul limitat al companiilor străine pe piața chineză, tratamentul preferențial al companiilor chineze și „subvențiile directe și indirecte” din partea Beijingului.
 

Bruxelles-ul este preocupat în special de supracapacitatea din China, de exemplu în cazul mașinilor electrice. În septembrie, von der Leyen s-a plâns că Beijingul „inunda” piața globală cu mașini electrice reduse artificial.
 

Beijingul reacționează la tonul mai dur de la Bruxelles cu critici clare. „Dacă partea europeană, pe de o parte, restricționează sever exportul de produse de înaltă tehnologie către China și, pe de altă parte, dorește să crească semnificativ exporturile către China, mă tem că nu este logic”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe. Wang Wenbin miercuri, repetând poziția chineză cu privire la acuzațiile UE.
 

În timp ce China avertizează împotriva politizării relațiilor economice, problemă asupra căreia Bruxelles-ul adoptă un ton mai dur față de Beijing este războiul din Ucraina. China nu s-a distanţat suficient  Rusia, a spus oficialul UE. Mai presus de toate, guvernul ar trebui să împiedice companiile chineze să eludeze sancțiunile UE și să furnizeze Rusiei bunuri legate de război. „Suntem deosebit de îngrijorați de companiile rusești care operează din Hong Kong”, a spus oficialul UE.

Din perspectivă europeană, șeful statului Chinei, Xi Jinping, nu se distanțează suficient de președintele rus Vladimir Putin.
 

Așteptările pentru summit sunt „foarte scăzute”, opinează experții în relațiile cu China. Summitul China-UE durează doar o zi în loc de două zile, așa cum era planificat inițial.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns