Image 1
Image 2

RĂZBOI ISRAEL-HAMAS

Președintele Franței Emmanuel Macron în Israel

Vizită istorică a președintelui Macron în Israel în plin război cu Hamas. Eforturi pentru pace și poziția oficială a Franței.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Marți 24 octombrie 2023, în ziua a 18-a de război dintre Israel și Hamas, președintele francez Emmanuel Macron a făcut o vizită istorică în Israel. Acesta a reiterat angajamentul neclintit al Franței de a combate terorismul și a subliniat nevoia de a promova pacea și stabilitatea în regiune. În mesajul său, Macron a insistat pe importanța eliberării ostaticilor și a subliniat evitarea extinderii conflictului.

 

Treizeci de cetățeni francezi au fost uciși în 7 octombrie și nouă sunt încă dispăruți. Unul a apărut într-un videoclip lansat de Hamas, dar soarta celorlalți rămâne încă necunoscută.

 

În timpul întrevederii cu președintele israelian Isaac Herzog la Tel Aviv, Macron a declarat: „Vreau să fiți siguri că nu sunteți singuri în acest război împotriva terorismului.”, informează Agerpres.

 

Herzog îi spune lui Macron: nu căutăm o confruntare la granița noastră de nord

 

Vorbind la reședința președintelui din Ierusalim, Isaac Herzog i-a spus președintelui francez Emmanuel Macron că Israelul nu vrea o confruntare la granița de nord. „Hezbollah se joacă cu focul. Imperiul răului care îi sprijină și lucrează pentru a destabiliza regiunea se joacă cu focul”. Herzog a adăugat: „dacă Hezbollah ne va trage în război, Libanul va plăti prețul”, informează Haaretz.

 

Potrivit sursei citate, președintele Franței s-a întâlnit și cu premierul Israelului. „Hamas sunt noii naziști”, i-a spus Netanyahu lui Macron.

 

Emmanuel Macron a propus să fie extinsă coaliția internațională care luptă împotriva Statului Islamic în Irak și Siria pentru a include lupta și împotriva grupării militante palestiniene Hamas din Gaza.

 

În timpul întrevederii cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, Macron a subliniat că Franța și Israelul consideră terorismul ca „inamicul lor comun”, dar a oferit puține detalii despre cum ar putea fi implicată coaliția condusă de SUA, formată din zeci de țări, scrie Reuters.

 

În mijlocul tensiunilor continue între Israel și Palestina, poziția Franței rămâne una de echilibru, încercând să mențină relații bune cu ambele părți și să promoveze o soluție cu două state pentru conflictul de lungă durată.

 

Franța are legături adânci și istorice atât cu Israelul, cât și cu palestinienii. În 1949, Franța a fost una dintre primele țări care a recunoscut statul Israel, apărându-i dreptul de a exista și de a trăi în securitate. Cu toate acestea, legătura Franței cu palestinienii este la fel de profundă, reafirmând în mod repetat drepturile poporului palestinian și susținând crearea unui stat palestinian independent, scrie Le Figaro.

 

Soluția cu două State

 

Poziția oficială a Franței în conflictul israelo-palestinian se axează pe soluția cu două state, conform Rezoluției 181 a Adunării Generale a Națiunilor Unite. Franța, împreună cu partenerii săi europeni, promovează ideea că ambele națiuni ar trebui să trăiască în pace, alăturate, cu granițele bazate pe liniile din 4 iunie 1967 și cu Ierusalimul ca și capitală comună, menționează sursa citată.

 

Cu toate acestea, poziția echilibrată a Franței a fost, uneori, percepută ca fiind părtinitoare de ambele părți ale conflictului. În ciuda abordării sale echilibrate, unii analiști sugerează că Franța se apropie mai mult de o linie anglo-americană, mai pro-israeliană, în contrast cu abordarea tradițională distinctă și mai pro-arabă, comentează Reuters.

 

 

Oficialii francezi contestă ideea că politica lui Macron este părtinitoare. Ei spun că Macron a reafirmat în mod constant drepturile palestinienilor și poziția unei soluții cu două state.

 

În cele din urmă, efectul vizitei lui Macron nu se limitează doar la scena internațională. În Franța, tensiunile dintre comunitățile musulmane și evreiești au crescut recent, iar administrația Macron se află în centrul acestor dezbateri complexe și, uneori, polarizante.