Zilele trecute, preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământ Satu Mare SLI Satu Mare, Victor Oprea, a fost prezent la Curtea Constituţională a României în vederea susţinerii excepţiei de neconstituţionalitate a Legii salarizării din învăţământ nr. 63/2011.
Liderii a cinci judeţe afiliate la FSLI, printre care şi SLI Satu Mare, au hotărât în urmă cu aproximativ un an şi jumătate ca să atace Legea salarizării din învăţământ nr. 63/2011 aflată şi acum în vigoare, solicitând instanţelor de judecată hotărâri ca plata salariilor să se facă cu coeficientul de multiplicare de 400 ron şi după data de 13 mai 2011. Personalul didactic şi didactic auxiliar din învăţământ au câştigat procesele pe baza Legii 221/2008 şi a altor legi care au urmat, până la data de de 12 mai 2011, dată când Guvernul a ”inventat” Legea 63/2011, dorind să şteargă cu buretele peste drepturile câştigate până la data respectivă de personalul din învăţământ.
În expunerea de motive a Legii 63/2011 guvernul arată că era necesară introducerea unei noi legi a salarizării în domeniul învăţământului în vederea unificării salariilor din sistemul de învăţământ. Se arată în expunerea de motive că existau la un moment dat mai multe moduri de salarizare în învăţământ şi a fost necesar să se treacă la o formă unitară de salarizare. SLI Satu Mare consideră că sarcina unificării modului de salarizare a personalului din învăţământ trebuia rezolvată de justiţie, respectiv prin sentinţe judecătoreşti şi printr-un recurs în interesul legii.
De asemenea, în expunerea de motive a legii salarizării, Guvernul ascunde că operează diminuări salariale faţă de prevederile legale în vigoare la începutul anului 2011, dar recunoaşte că în urma negocierilor cu FMI trebuia să se încadreze în anvelopa bugetară negociată. Se poate observa o contradicţie. Pe de o parte se spune că salariile nu sunt reduse, pe de altă parte se spune că existau constrângeri bugetare.
SLI Satu Mare şi sindicatele partenere consideră că Guvernul avea dreptul de a reduce temporar salariile din sistemul bugetar dar diminuările salariale trebuiau să fie suportate de întregul sistem bugetar, şi nu numai prin sacrificiul celor din învăţământ. Prin excepţia de neconstituţionalitate, SLI şi partenerii sindicali au demonstrat Curţii Constituţionale că salariile din sistemul de învăţământ s-au redus cu aproximativ 25% prin aplicarea Legii salarizării 63/2011. Această diferenţă rezultă din neaplicarea corectă a coeficientului de multiplicare 1=400 prevăzut de lanţul legislativ: Legea 221, Legea 330, Legea 285, singurele care au rămas constituţionale, iar pe de altă parte existau ordonanţe de urgenţă care au fost dovedite a fi neconstituţionale. Amintim ordonanţa 41, care este neconstituţională. Ori Guvernul dacă dorea o nouă lege a salarizării, trebuia să aleagă varianta lanţului legislativ 221/2008, 330/2009, 285/2010 singurele care erau constituţionale. Dar guvernul nu a făcut astfel şi a stabilit salariile personalului din învăţământ conform O.U.G. 41/2009 (care la acea dată era deja declarată neconstituţională) prin înmulţirea coeficientului de multiplicare 1=299,993 cu coeficientul de ierarhizare şi introducând produsul lor în Legea 63/2011.
Având în vedere cele de mai sus, dar şi alte aspecte, cele cinci sindicate consideră legea 63/2011 ca fiind neconstituţională.
În instanţă s-au câştigat drepturile salariale cu coeficientul 400 din 1 octombrie 2008 (când a intrat în vigoare Legea 221/2008 dar nu a fost respectată), până la data de 12 mai 2011 (când a apărut legea 63/2011, care a redus salariile din învăţământ). Amintim că prin Acordul semnat anul trecut între Guvern şi Sindicate se prevede o creştere eşalonată a salariilor de aproximativ 30% în următorii 3 ani. Deci, credem că, în mod tacit Guvernul recunoaşte valabilitatea, sau normalitatea Legii 221 (cu coeficientul 1=400), drept pentru care ar dori să se reintroducă acele salarii, eşalonat pe următorii 3 ani.
Având cunoştinţe juridice serioase, liderul Sindicatului „Educaţia” din Galaţi, profesorul Adrian Andrăşescu (care este şi autorul excepţiei de neconstituţionalitate) a prezentat în faţa Curţii Constituţionale cu mult profesionalism excepţia de neconstituţionalitate a Legii 63/2011, demonstrând instanţei că salariile din învăţământ au fost reduse. A mai ridicat şi problema discriminării, deoarece din 2011 numai personalul din învăţământ a suferit reduceri salariale, în comparaţie cu alte sectoare bugetare care nu au avut reduceri salariale.
Prezent fiind la Curtea Constituţională la al treilea termen, preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământ Satu Mare, Oprea Victor, a prezentat pe scurt esenţa excepţiei de neconstituţionalitate a Legii 63/2011, şi a depus concluzii scrise. De asemenea a depus un tabel comparativ al salariilor conform actelor normative: Legea nr. 221/2008, Legea nr. 330/2009, Legea nr. 285/2010, Legea nr. 63/2011, şi O.U.G. nr. 19/2012, solicitat de Curtea Constituţională la termenul precedent. Tabelul comparativ a fost realizat de liderul FSLI din Botoşani, Axinte Liviu.
Informaţiile ne-au fost comunicate de profesorul Victor Oprea, preşedintele SLI Satu Mare.
2 comentarii
Si care e solutia? Sa stam cu capul in nisip? Amintiti-va de data de 08.06.2010 cand Funeriu a iesit pe posturile de televiziune si a multumit personalului didactic ca nu i-a mai urmat pe liderii de sindicat si a incetat greva. La mai putin de o luna de zile dupa aceea (pe 03.07.2010; Legea nr. 118/2010) a redus salariile cu 25% si a luat alte drepturi suplimentare (banii de carte, al 13-lea salariu, salariul de merit, decontarea cu 50% a celor 6 calatorii, 5 salarii la decesul unui cadru didactic etc.). E adevarat ca e greu sa mai refaci vaza de cristal daca nu ai ajutat sau nu ai fost ajutat sa o tii in mana dar cioburile se pot aduna si se pot lipi.
Odata, am scapat o vaza de cristal din mana si s-a spart. NICIODATA nu am mai putut-o recupera. Reduceri salariale s-au facut. Acum se fac calcule, nimeni nu stie cat este de recuperat. Incurcaturi pe care nimeni nu stie sa le rezolve.