Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Prețul unei anvelope noi de iarnă oscilează între 175 și 490 de lei

Schim de anvelope la Ger Bog
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Schim de anvelope la Ger Bog
Schim de anvelope la Ger Bog

Odată cu venirea sezonului rece, șoferii care circulă pe drumuri acoperite cu gheață, zăpadă sau polei trebuie să-și echipeze mașinile corespunzător.
   

Deși legea nu specifică data de 1 noiembrie ca dată limită pentru echiparea pneurilor de iarnă, acestea sunt obligatorii în cazul în care conducătorii auto circulă pe șosele acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.
Ordonanța de Urgență a Guvernului numărul 5/2011 aprobată prin Legea 161/2011 împlinește anul acesta doi ani. Potrivit legii utilizarea pneurilor de iarnă este condiționată de starea carosabilului iar neechiparea corespunzătoare a autovehicului constituie contravenție. În caz de încălcare a legii conducătorul auto riscă pierderea certificatului de înmatriculare și între 9 și 20 puncte-amendă. Începând cu 1 iulie anul acesta punctul amendă a crescut la 80 lei, ceea ce înseamnă că amenzile sunt cuprinse între 720-1600 lei.
Singurele anvelope acceptate sunt cele inscripționate cu unul din simbolurile: “M+S” , “M.S.” , “MS” , sau “M&S” cele două litere însemnând “mud and snow” (nămol și zăpadă). Anvelopele denumite comercial “all seasons” (pentru toate anotimpurile), precum și cele “Alpin”, “Mountain” (montane), sau “Winter” (de iarnă) sunt acceptate dacă au marcajele “MS”.
Autovehiculele de transport persoane cu maxim 9 locuri pe scaune inclusiv șoferul, deci și autoturismele personale trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă pe toate roțile.
Autovehiculele de transport marfă cu o masă de peste 3,5 tone și cele de transport persoane trebuie să fie echipate cu pneuri de iarnă numai pe roțile de tracțiune sau să aibă pe aceste roți lanțuri sau alte echipamente antiderapente omologate.
Singura autoritate abilitată să controleze dacă un vehicul e dotat sau nu cu pneuri de iarnă este Poliția Rutieră, pentru tot spectrul de autovehicule.
În cazul autovehiculelor de transport marfă cu masă mai mare de 3,5 tone și celor de transport persoane cu mai mult de 9 locuri, Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) are de asemenea drept de control.
ISCTR a preluat atribuțiile Autorității Rutiere Române (ARR), a Registrului Auto Român (RAR) și a Companiei Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România din 4 decembrie 2011.
Poliția locală nu are dreptul să verifice dacă autoturismul e echipat sau nu cu anvelope de iarnă.
Conform informațiilor obținute de pe site-ul Ministerului Transportului verificarea anvelopelor poate dura cel mult 15 minute, fără a se verifica integral starea tehnică a autoturismului.
Pe site-urile de specialitate o anvelopă de iarnă cu jantă nouă costă între 141 și 649 de lei, în funcție de model, mărime și producător. Cele second-hand au prețuri cuprinse între 100 și 249 de lei.
Am discutat cu Butka Gergely, director de vânzări la service-ul Ger Bog de pe strada Dariu Pop. El a declarat că la firma respectivă o anvelopă de iarnă pentru Dacia Logan costă între 175 și 325 de lei cu montat, centrat și TVA inclus. Pentru un Volkswagen Passat prețul unei anvelope ar fi între 290 și 490 lei cu toate serviciile incluse, prețul variind în funcție de firma producătoare. Pentru SUV-uri prețurile sunt cuprinse între 600 și 1.500 lei. Pentru toate anvelopele achiziționate de la această firmă se oferă garanție 2 ani de zile. Dacă clienții preferă să-și cumpere pneurile de altundeva și doresc doar montarea acestora prețurile serviciilor complete sunt între 60 și 120 de lei în funcție de modelul mașinii.
Acesta a mai declarat că șoferii trebuie să aibă mare grijă de unde își procură anvelopele și să fie atenți la data de fabricație. El recomandă evitarea achiziționării de pneuri second-hand deoarece acestea nu oferă siguranța și aderența necesară.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns