Image 1
Image 2

POLITIC

Burduja, depre prețul gazelor naturale

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja a afirmat că nu anticipează creșteri semnificative de prețuri la gazele naturale. 
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că Autoritatea de Reglementare în Energie (ANRE) se află în mijlocul a 170 de acțiuni de control, iar rezultatele acestora vor fi făcute publice până la finalul anului.

 

 

Burduja a subliniat faptul că dialogul său cu președintele ANRE, este unul constructiv, iar instituția este în proces de transformare sub un mandat nou. Controlul exercitat de ANRE asupra furnizorilor și respectarea legilor în domeniul energiei sunt aspecte cheie pentru asigurarea unui mediu sigur în furnizarea de energie electrică și gaze naturale.

 

 

 

În ceea ce privește prețurile la gaze, ministrul Energiei a liniștit opinia publică, afirmând că nu anticipează creșteri semnificative. Acesta a adăugat că românii nemulțumiți de costurile din facturi au libertatea de a-și schimba furnizorul, beneficiind de o piață liberă.

 

 

 

“Avem furnizori care facturează sub plafonul de 0,31 lei/kWh, iar piața liberă oferă opțiuni pentru consumatorii care caută soluții mai avantajoase. Depozitele de gaze au un grad de umplere semnificativ, ceea ce contribuie la asigurarea predictibilității pentru consumatorul final într-un context internațional complex“, a declarat ministrul.

 

 

 

Burduja a evidențiat și faptul că schema actuală de plafonare și compensare a contribuit la menținerea stabilității în acest sector.

 

 

 

”Schema de plafonare şi compensare a îndeplinit aceste două obiective – a păstrat preţurile stabile pentru români şi companiile româneşti şi de asemenea a păstrat o stabilitate pentru furnizori, pentru că de câte ori se intervine asupra schemei ei îşi schimbă toate sistemele IT de facturare de calcul a sumelor de plată şi asta generează erori şi costuri pentru furnizori care deja au costuri importante pentru acoperirea diferenţei dintre preţul la factură şi preţul cu care cumpără energia electrică şi gazele naturale. Deci ne dorim menţinerea schemei aşa cum este”, a mai explicat Burduja.

 

 

CITEȘTE ȘI:Burduja: Războiul din Ucraina a creat contextul ca România să renunțe la dependența de gazul rusesc

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns