Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Prevenţia, o prioritate în pachetul de servicii de bază în medicina de familie

Sigla Informatia Zilei
Prevenţia, o prioritate în pachetul de servicii de bază în medicina de familie
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Prevenţia, o prioritate  în pachetul de servicii de bază în medicina de familie
Prevenţia, o prioritate în pachetul de servicii de bază în medicina de familie

 Ministerul Sănătăţii a organizat azi, 16 ianuarie, o videoconferinta cu referire strict la pachetul de servicii de bază în asistenţa medicală primară.  Alături de Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu au participat secretarii de stat responsabili pe partea medicală, dr Adrian Pană şi dr. Raed Arafat, directori din cadrul MS şi CNAS, Asociaţia Naţională a Medicilor de Familie şi Patronatul Medicilor de Familie din România. La nivel local au luat parte la videoconferinţă: prefectul Eugeniu Avram, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie şi a Colegiului Medicilor Satu Mare, dr. Călin Bumbuluţ, preşedintele Patronatului Medicilor, dr. Vasile Blaga, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Satu Mare, dr. Dorina Dragoş Guran, dr. Lidia Tămaş – şef serviciu epidemiologie DSP şi preşedinta Casei de Asigurări de Sănătate – ec. Georgeta Pop.

“Bugetul pe care România îl are prin aceste pachete asigură tuturor cetăţenilor acele servicii medicale de care au nevoie ca viaţa lor să nu fie pusă în pericol şi ca problemele de sănătate pe care le au să fie ameliorate, chiar rezolvate. Acesta este scopul. Pachetul fiind foarte transparent, foarte clar ar trebui să ne spună unde merge fiecare bănuţ, cum se cheltuieşte. Pachetul de bază nu este construit pentru o persoană anume ci el este contruit pe tipuri de nevoi de sănătate” a spus ministrul Nicolăescu în deschiderea videoconferinţei.

Medicina de familie trebuie privită pe două componente importante majore: prevenţia şi acordarea de servicii medicale obişnuite.

Pentru a evita orice fel de confuzii între serviciile medicale care se acordă în cadrul subcapitolului de prevenţie şi cel al serviciilor medicale pentru celelalte activităţi pe care medicul de familie le are în curricula de specialitate, ministrul a făcut câteva precizări.

Astfel, prevenţia se realizează pentru a depista riscurile pe care populaţia le poate avea din punct de vedere medical.Ca noutate absolută sunt consultaţiile speciale pentru riscurile şi problemele de sănătate cu cel mai mare impact asupra populaţiei: riscul de boli cardiovascularea, care conform statisticilor reprezintă principala cauză de deces în România. De asemenea sunt riscurile referitoare la diabetul de tip 2, la boala respiratorie obstructivă sau la depresie. Toate aceste sunt incluse la capitolul prevenţie.

O altă noutate a pachetului o reprezintă structurarea mai riguroasă a pachetului a serviciilor astfel încât pacientul să cunoască foarte clar la ce servicii are dreptul.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

2 comentarii

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Dr. Cosmin Ratiu propune mai multe proiecte de sanatate pentru satmareni

El candideaza pentru functia de consilier local din partea PDL

Pe dr. Cosmin Ratiu il cunosc foarte multi satmareni. Prin natura profesiei, aceea de medic stomatolog, el intra zi de zi in contact cu oamenii.

La alegerile din 10 iunie, dr. Cosmin Ratiu candideaza pentru functia de consilier local al municipiului Satu Mare, pe listele Partidului Democrat Liberal, fiind al doilea. Are 35 de ani, este casatorit si are doi copii. Este vicepresedintele Colegiului Medicilor Dentisti Satu Mare si proprietarul Clinicii Sfantul Anton. In urma cu doi ani a pornit proiectul Spitalului Stationar Sfantul Anton.