Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

PREMIERĂ ÎN ROMÂNIA

Prima implantare a unei inimi artificiale la un copil

O nouă premieră în chirurgia cardiovasculară a avut loc în aceste zile la Târgu Mureş, unde prof.dr. Horaţiu Suciu, medic primar în chirurgie cardiovasculară şi şeful ... .
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

…Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) a realizat alături de o echipă de specialişti prima implantare a unei inimi artificiale la un copil.

Este vorba de o adolescentă în vârstă de 17 ani, pacientă a clinicii care suferă de o gravă insuficienţă cardiacă. După cum a precizat prof. dr. Horaţiu Suciu, este a patra implantare a unei inimi artificiale în acest an şi prima din România la un copil, realizată în cadrul clinicii de la Târgu Mureş.

”Se spune că numai Dumnezeu poate pătrunde în sufletul cuiva. Şi aşa este. Am mers azi dimineaţă la Institut, gândindu-mă ce este în sufletul unei copile de 17 ani, pacientă de-a noastră, care aşteaptă un transplant, ştiind cât de puţini sunt donatorii pentru această categorie de vârstă. Soluţia inimii artificiale era singura care, din cauza gravei insuficienţe cardiace, o putea ţine în viaţă. Şi operaţia a reuşit. Este a patra implantare a unei inimi artificiale pe care o reuşim în acest an şi prima din România la un copil” a scris prof. dr. Horaţiu Suciu pe pagina personală de facebook.

Intervenţia s-a dovedit a fi un succes şi a fost realizată împreună cu echipa IUBCvT Târgu Mureş. La intervenţie a asistat şi profesorul Svetosar Putnik din Belgrad. ”Mă bucur că reprezentantul acestui important centru est-european in domeniul transplantarii cardiace a fost alături de noi şi a văzut stadiul la care a ajuns medicina târgumureşeană” a mai notat doctorul Suciu

Printre obiectivele de maximă importanţă ale centrului de la Târgu Mureş se numără şi construirea noului Institut al Inimii, cu o finanţare de aproape 105 miliaone de euro, obiectiv situat pe primul loc din România în strategia de dezvoltare a sistemului de sănătate, finanţat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

“Se realizează un proiect de generaţie: noul Institut al Inimii aduce la Târgu Mureş aproape 105 milioane de euro (…) Prin construcţia şi dotările pe care le presupune şi continuator al excelenţei medicale, dovedită în atât de multe situaţii limită de echipa IUBCvT. Astăzi, visul mai multor generaţii de specialişti cardiovasculari a primit girul Guvernului României şi al Ministerului Sănătăţii. Şi nu oricum, ci de pe locul 1, cu cel mai mare punctaj din ţară dintre obiectivele din sănătate finanţate prin PNRR. Aş vrea să traduc, realist, sentimentele care definesc starea mea din momentul aflării acestei veşti istorice. În primul rând, avem încă o confirmare a celor 50 de ani de excelenţă la Târgu Mureş în domeniul tratării bolilor cardiovasculare”, a scris şeful institutului de Boli Cardiovasculare Târgu Mureş în urmă cu ceva vreme într-o postare pe Facebook.

Potrivit doctorului Suciu, această finanţare reprezintă şi recunoaşterea muncii colectivului de profesionişti ale căror rezultate certifică folosirea cu folos a acestei sume impresionante care va fi investită în sănătatea oamenilor.

”Seara, când am plecat spre casă, m-am uitat la părculeţul din faţa Spitalului. Este locul în care se va construi noul Institut al Inimii. Acolo sunt acum nişte pomi fragezi, pe care i-aş lua cu noi în noua clădire a Institutului, pe care îl pregătim cu toată dedicarea. Nu ştiu dacă pomii aceştia se vor regăsi în viitorul nostru spital, dar felul în care i-am văzut astăzi a fost ca un dialog în care mi s-a şoptit, de undeva, că procedura de astăzi va fi, în noul proiect, o rutină. Într-adevăr, inima are tainele ei…” scria doctorul Horaţiu Suciu la finalul expunerii reuşitei intervenţiei.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

MONITORIZAREA FUNCȚIEI TIROIDE

7 sfaturi pentru o tiroidă sănătoasă

Glanda tiroidă, o mică structură în formă de fluture situată în partea anterioară a gâtului, joacă un rol crucial în menținerea stării de sănătate și echilibru a organismului  uman. Această glandă, care produce hormoni tiroidieni are o influenșp semnificativă asupra metabolismului, a funcționării organelor și a stării de bine a fiecăruia dintre noi.