Image 1
Image 2

LEGEA PRESEI

Prima lege a Presei în România

Pe data de 13 aprilie, acum 162 de ani, în anul 1862, România a făcut un pas semnificativ în consolidarea sistemului său juridic și cultural prin adoptarea Legii asupra presei. Această lege, prima dedicată jurnaliștilor în țară, a fost adoptată sub guvernarea lui Barbu Catargiu și promulgată de domnitorul Alexandru Ioan Cuza.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Pe data de 13 aprilie, acum 162 de ani, în anul 1862, România a făcut un pas semnificativ în consolidarea sistemului său juridic și cultural prin adoptarea Legii asupra presei. Această lege, prima dedicată jurnaliștilor în țară, a fost adoptată sub guvernarea lui Barbu Catargiu și promulgată de domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Legea stipula, printre altele, că drepturile de autor asupra unei opere puteau fi transmise prin moștenire pentru o perioadă de 10 ani de la decesul autorului. Aceasta reprezenta un progres important în recunoașterea și protejarea drepturilor intelectuale în România.

 

 

 

 

Tot într-o zi de 13 aprilie, dar cu 23 de ani mai târziu, în 1885, s-a realizat un alt avans semnificativ în domeniul cultural și educațional prin promulgarea Legii „Depozitului legal”. Aceasta impunea fiecărei tipografii obligația de a trimite trei exemplare din fiecare lucrare tipărită către bibliotecile centrale din București și Iași, precum și către Biblioteca Academiei Române. Acest demers avea ca scop conservarea și diseminarea patrimoniului cultural și științific prin intermediul lucrărilor tipărite, contribuind astfel la dezvoltarea continuă a culturii și educației în România. Aceste legi subliniază eforturile țării de a-și structura și proteja moștenirea culturală și intelectuală, reflectând evoluția României ca stat modern.

 

 

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Crearea și impactul Camerei de Comerț și Industrie din Satu Mare (1927-1936)

IFPLUS CAMERA DE COMERȚ ȘI INDUSTRIE SATU MARE

Înființarea Camerei de Comerț și Industrie din Satu Mare (1927-1936)

Imediat după unire, orașul Satu Mare a simțit lipsa unei Camere de comerț și de industrie, care, deși întârziată cu opt ani, a fost înființată în octombrie 1927, având până atunci atribuțiile îndeplinite de expositura din Oradea, iar sub conducerea președintelui Emil Tișcă, Camera a dezvoltat activități semnificative, inclusiv înființarea unei burse de mărfuri și a Sindicatului exportatorilor de vite, în pofida unei întreruperi de doi ani și a provocărilor politice și administrative.

This content is for IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ PLUS 3 LUNI, IZ PLUS ANUAL, IZ Plus Lunar, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ <35, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, and IZ+ si Tiparit si PDF Lunar members only.
Log In Join Now
Festival Madrigal la Satu Mare

EVENIMENTE CULTURALE

Festival Madrigal la Satu Mare

În perioada 24 aprilie – 15 iunie 2024, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și Programul Național Cantus Mundi invită publicul din Satu Mare și Negrești-Oaș la Festivalul Madrigal, o serie de evenimente culturale remarcabile dedicate spectatorilor de toate vârstele.