Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Prima lovitură de golf în România a dat-o regele Ferdinand

Una din cupele traseului de la Pianu de Jos
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Acasa
Asculta acest articol
2_50_paultomita2
Una din cupele traseului de la Pianu de Jos

    Regelui Ferdinand I îi aparţine prima lovitură de golf pe un teren din România. Aceasta a fost executată în 1929, cu ocazia inaugurării Country Club, actualul Club Diplomatic din Bucureşti.

Înainte de al doilea război mondial, România avea cinci terenuri de golf. Patru au fost transformate de nemţi în câmpuri de cartofi, iar ultimul a fost desfiinţat de Nicolae Ceauşescu.

Istoria golfului românesc este strâns legată de numele lui Paul Tomiţă – primul jucător profesionist de golf originar din România, profesor oficial al Casei Regale. A avut elevi celebri precum regii Carol II, Mihai I şi Regina Maria, dar şi pe premierii comunişti Petru Groza sau Ion Gheorghe Maurer. A participat la şase Campionate Mondiale de golf pentru amatori şi la două turnee Open. Golful i-a dat ocazia să călatorească în lumea întreagă, însă a preferat să revină în România, unde, după ’89, a amenajat şi deschis un club de golf care îi poartă numele, în Pianu de Jos, judeţul Alba. De curând s-a deschis şi un teren privat în apropiere de Cluj-Napoca.

Golful este un sport în plină ascensiune în regiunea Europei Centrale şi de Est, dar finanţarea lui în România lasă de dorit, cluburile fiind menţinute prin pasiunea cătorva entuziaşti cu potenţă financiară. Asta în timp ce în Bulgaria, pe malul Mării Negre, s-a construit spectaculosul traseu Thracian Cliffs unde s-a jucat Campionatul Mondial Matchplay, iar săptămâna trecută Openul Turciei de la Belek a fost sponsorizat de Ministerul Turismului şi Culturii. Asta pentru că terenurile de golf, pe lângă provocările de ordin sportiv, sunt şi nişte destinaţii turistice de prim rang, care atrag oameni cu bani, dispuşi să cheltuiască pentru pasiunea lor.

Un sport vechi, dificil şi nobil

Originile jocului de golf sunt neclare  şi mult dezbătute.  Cu toate acestea, este general acceptat faptul că jocul de golf in forma modernă  a evoluat în Scoţia în timpul Evului Mediu.

Un joc similar cu golful este înregistrat ca având loc la 26 februarie 1297, în Olanda, într-un oraş numit Loenen aan de Vecht. În aprilie 2005, noi dovezi au revigorat dezbaterea cu privire la originile jocului de golf. Profesorul Ling Hongling de la Universitatea Lanzhou sugerează ca un joc similar a fost jucat în China în timpul Dinastiei Tang, 500 de ani înainte ca jocul de golf să fie menţionat pentru prima dată în Scoţia.

Arhivele Dōngxuān din timpul dinastiei Song (960-1279) descriu un joc numit chuíwán şi sunt incluse şi desene ale jocului. Acesta era jucat cu 10 crose. Crosele erau încrustate cu aur şi jad, sugerând că chuíwán era pentru cei bogati. Arhiva chineză include referinţe de la un oficial Tang, care a cerut fiicei sale să sape gropi, ca să-i servească drept ţinte. Ling a sugerat că jocul chuíwán a fost adus în Europa şi mai apoi Scoţia prin mongolii călători din Evul Mediu.

Terenurile de golf nu au avut întotdeauna optsprezece găuri.Traseul din St Andrews se situează pe o fâşie îngustă de pământ de-a lungul mării. În secolul 15, jucătorii de la St Andrews jucau unsprezece cupe, dispuse de la un capăt la altul al proprietăţii.În 1764, mai multe dintre cupe au fost considerate prea scurte şi au fost combinate. Numărul cupelor a fost redus de la 11 la nouă, astfel încât o rundă completă a ajuns la 18 cupe. Cu timpul, golful a devenit foarte popular în toate regiunile lumii, terenuri numeroase fiind construite în Marea Britanie, Japonia şi Statele Unite.

Considerat unul din cele mai dificile sporturi, golful are şi o dimensiune nobilă, noţiunea de fair-play fiind la ea acasă. Nu lupţi cu adversarul, ci cu tine însuţi, iar prieteniile legate pe teren au facilitat încheierea multor afaceri.

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Cum ne alegem corect pantofii  pentru alergat

PANTOFI SPORT

Cum ne alegem corect pantofii pentru alergat

“Am uitat cum se aleargă!” Sunt cuvinte foarte des întâlnite! Cu toții știm că, pentru a avea un stil de viață sănătos, trebuie să facem exerciții regulat, vă asigur că nu există eficiență mai mare când vorbim despre o viață sănătoasă.