Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Primarii din Satu Mare speră să obţină finanţări de 1,12 miliarde de lei prin PNRR

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În ultimii ani, tot mai des, primarii unităţilor administrativ teritoriale din ţară şi de la noi din judeţul Satu Mare au semnalat faptul că bugetele locale sunt secătuite, unele comune nu-şi pot asigura în integralitate nici sumele necesare funcţionării. Despre realizarea unor investiţii pe seama veniturilor proprii a fost tot mai greu de vorbit, subiectul fiind adesea ocolit de interlocutori.

Şansele dezvoltării comunităţilor locale în ceea ce priveşte dezvoltarea, ridicarea standardului de confort în mai toate comunităţile locale le-au reprezentat fondurile puse la dispoziţie pe diverse programe de finanţare, în baza proiectelor depuse. Aşa se face că în anii anteriori, pe seama Programului Naţional de Dezvoltare Locală – PNDL 1 şi a  Programului Naţional de Dezvoltare Locală – PNDL 2, în multe unităţi administrativ teritoriale ale judeţului în acest caz au fost atrase fonduri pentru realizarea de reţele de apă potabilă, reţele de canalizare reparaţii şi modernizări de drumuri de interes local, mai ales acolo unde pe seama altor fonduri atrase au fost finalizate în mare parte reţele de utilităţi. Iată că începând din toamna anului trecut, premierul de pe atunci Vasilică Florin Câţu, cu preţul unor scandaluri imense în colaliţia de guvernare, a impus un nou program de finanţare, denumit Anghel Saligny, iar de către opoziţie, un PNDL 3. Indiferent care ar fi rămas denumirea programului, este vorba despre sume însemnate alocate din bugetul consolidat cu scopul de a continua, sau chiar de a demara noi proiecte de investiţii.

Necesitate: modernizarea drumurilor comunale

Din dialogurile purtate în ultima perioadă cu mai mulţi primari în judeţ, am reţinut faptul că o necesitate imediată o reprezintă modernizarea drumurilor comunale, mai ales acolo unde a fost deja depăşită faza de realizare a reţelelelor de apă potabilă şi de canalizare sau de extindere a acestora. Alte comune au considerat că trebuie să atragă fonduri pentru extinderea acestor reţele de utilităţi, pentru ca pe seama unei alte finanţări, să treacă la ultimele asfaltări de drumuri din comunele respective. Nu lipsesc de pe lista de proiecte de imediată necesitate nici demersurile referitoare la realizarea şi/sau extinderea reţelelor de gaze naturale şi lista necesităţilor imediate în sate, dar şi în unele oraşe ar putea continua.

Alocări financiare pe judeţe

În dorinţa de a ne informa şi a vă informa asupra evoluţiei la zi a acestui program denumit generic Anghel Saligny, am aflat că, la data redactării acestor rânduri, la nivel naţional au fost stabilite alocările bugetare pe judeţe.

Nu avem informaţii detaliate referitoare la proiectele aprobate, dar majoritatea primarilor sunt optimişti în finanţarea proiectelor propuse spre implementare pe seama acestui program guvernamental.

Ministerul Dezvoltării a publicat lista alocărilor din Programul Anghel Saligny, cei mai mulţi bani pentru apă, canal şi drumuri mergând către judeţul Suceava, iar cei mai puţini către Bucureşti.

Potrivit datelor publicate de minister, 52,5 miliarde de lei, adică peste 10 miliarde de euro, au fost alocaţi: 22,5 miliarde de lei pentru categoriile de investiţii alimentări cu apă şi staţii de tratare a apei şi sisteme de canalizare şi staţii de epurare a apelor uzate, inclusiv canalizare pluvială şi sisteme de captare a apelor pluviale; 30 miliarde de lei pentru categoriile de investiţii drumurile publice clasificate şi încadrate în conformitate cu prevederile legale în vigoare ca drumuri judeţene, drumuri de interes local, respectiv drumuri comunale şi/sau drumuri publice din interiorul localităţilor, precum şi variante ocolitoare ale localităţilor şi poduri, podeţe, pasaje sau punţi pietonale, inclusiv pentru biciclete şi trotinete electrice.
Prin Programul Naţional de Investiţii ”Anghel Saligny”, vor fi alocate cel puţin 140 de milioane de lei pentru fiecare judeţ, minimum 4 milioane pentru fiecare comună şi cel puţin 7 milioane de lei pentru fiecare oraş.

De asemenea, pentru fiecare municipiu vor fi alocate minimum 10 milioane de lei şi cel puţin 43 de milioane de lei pentru reşedinţele de judeţ. Fiecare sector al municipiului Bucureşti poate accesa fonduri în valoare de cel puţin 35 de milioane de lei pentru proiecte prin Programul Naţional de Investiţii ”Anghel Saligny”.

Fondurile alocate vor fi destinate construcţiei a 12.000 km de reţele de alimentare cu apă şi canalizare construite/extinse, 700.000 de branşamente individuale la sistem de alimentare cu apă/racorduri individuale la sistem de canalizare, construcţia sau modernizarea a 2.000 km de drumuri judeţene şi variante ocolitoare şi 3.000 km de drumuri comunale, se arată într-un comunicat al Ministerului Dezvoltării.

Suma totală a programului Anghel Saligny este de 65,5 miliarde de lei.

Dintre cele 3.228 de unităţi administrativ-teritoriale ale României, incluzând judeţele şi sectoarele capitalei, doar 81 de UAT-uri nu au cerut finanţare. Toate consiliile judeţene şi toate sectoarele municipiului Bucureşti au cerut finanţare.

Iată şi câteva cifre edificatoare pe judeţe: Olt – 1.601.045.200 lei; Dolj – 1.564.724.637 lei; Bihor -1.488.788.879 lei; Sălaj – 1.268.655.279 lei; Maramureş -1.253.058.471 lei; Satu Mare – 1.124.215.824 lei şi lista poate continua, dar nu ne-am propus a o reproduce în integralitatea ei.

Proiecte depuse de comune şi oraşe din judeţul Satu Mare

Se cuvine subliniat faptul că, înainte de a fi deschisă sesiunea de depunere a cererilor de finanţare pe seama proiectelor, s-a recomandat primarilor să se limiteze la a propune un proiect pentru ca un număr cât mai mare de unităţi administrativ teritoriale din ţară să aibă parte de bani. Unele comune au respectat această recomandare, altele nu.

Opinii ale unor primari

Vă reţinem atenţia cu câteva proiecte depuse din comune şi oraşe ale judeţului nostru.

Ioan Bartok Gurzău, primarul comunei Beltiug, ne-a spus că la nivel local mai sunt multe de rezolvat în ceea ce priveşte ridicarea standardului de confort şi deservire a locuitorilor comunei. Acesta este şi unul din motivele pentru care, a fost propus un proiect menit a îmbunătăţi condiţiile de circulaţie pe drumul de legătură dintre centrul de comună Beltiug şi satul Ghirişa. Un al doilea proiect propus pentru finanţare priveşte alimentarea cu apă a satelor Răteşti şi Bolda. Pentru a fi mai convingători, pe seama Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ADI Crasna gaz, a fost depus un proiect pentru realizarea reţelei de gaze naturale în Beltiug, Acâş şi Supur.

Gheorghe David, primarul comunei Moftin, este de părere că una dintre urgenţele locuitorilor o reprezintă realizarea reţelei de alimentare cu gaze naturale. Tot ca urgenţă o reprezintă şi modernizarea unor drumuri de interes local. S-au inventariat toate drumurile din comună. Totul depinde de suma care o să fie aprobată, în condiţiile în care, pentru acest an, alocarea este stabilită.

Ioan Tătar, primarul comunei Bixad, mergând tot pe varianta ridicării standardului de deservire şi confort la nivelul unităţii administrativ teritoriale, a propus finanţarea extinderii reţelei de canalizare pentru satele Bixad, Trip şi Boineşti, investiţie estimată la aproximativ 60 de milioane de lei.

Florin Ionici, primarul comunei Cămărzana, a propus pentru finanţare asfaltarea unor străzi din localitate. Valoarea estimată a proiectului este de 22 milioane de lei. La nivelul comunei este în derulare un proiect privind reţelele de apă şi de canalizare, care se implementează pe seama Programului Operaţional Infrastructură Mare – POIM 2, iar apa şi canalizarea pentru şcoli, pe seama PNDL.

Megyeri Tamas Robert, primarul comunei Căpleni, a considerat ca prioritate solicitarea unor fonduri pentru reabilitarea şi asfaltarea unor drumuri de interes local. S-au solicitat aproximativ 6 milioane de lei, sumă estimată a acoperi asfaltarea a aproximativ 2-3 kilometri de străzi.

Ioan Mureşan, primarul comunei Botiz şi-a exprimat dorinţa de a extinde reţeaua de canalizare pe seama unei sume de 13 milioane de lei, după care, prin accesarea în anii următori a unui alt program de finanţare, să poată asfalta străzile pe care se extinde reţeau de canalizare. Este vorba în fapt despre extindere reţea pe aproximativ 12 kilometri.

Adrian Toma, primarul comunei Batarci a solicitat aproximativ 21 de milioane de lei prin proiectul depus, care priveşte modernizarea unor drumuri de interes local, acolo unde a fost depăşită etapa de introducere a reţelelor de apă şi de canalizare.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns