Image 1
Image 2

La Satu Mare s-au pus bazele unei Asociaţii a ziariştilor, artiştilor şi scriitorilor sătmăreni

Poesis-intalnire
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Poesis-intalnire
Poesis-intalnire

 

 

Marți, 15 ianuarie, la Restaurantul Poesis a avut loc un eveniment mai rar:  o întâlnire a ziariștilor, artiștilor, scriitorilor, istoricilor, oamenilor de cultură din județul Satu Mare.

 

 

La întâlnirea informală au participat peste 60 de persoane care lucrează în presa scrisă şi audio-video, presa online, artişti plastici, scriitori, oameni de cultură şi istorici.

 

 

Scopul declarat al acestei întâlniri, într-un context mai larg, este de a pune bazele unei asociaţii care să includă pe cât posibil toate domeniile artistice. Numai în acest fel activitatea culturală sătmăreană poate deveni o forţă.

 

 

Moderatorul acestei întâlniri a fost poetul Dumitru Păcuraru, cel care, alături de un comitet de iniţiativă a demarat acest demers atât de necesar şi la Satu Mare, acolo unde viaţa a dovedit că până şi anumite grupări artistice şi culturale solide s-au divizat în ultimii 30 de ani.

 

 

Viitoarea asociaţie ale cărei baze s-au pus în 15 ianuarie, întâmplător sau nu, în Ziua Culturii Naţionale, şi cea de naştere a poetului Mihai Eminescu, îşi propune printre altele realizarea unui statut al ziaristului și artistului, care nu de puţine ori este supus autorităţilor din diverse motive, fiind adesea obligat să răspundă unor provocări ale acestora. Desigur, în statut ar urma să fie menţionate în amănunt drepturile şi obligaţiile membrilor săi.

 

 

Cât priveşte Ziua Culturii Naţionale, poate ar fi trebuit să se instituie o întreagă lună culturală, nu doar o zi, fiind subliniat faptul că în luna ianuarie, a acestui an, pe data de 27 se împlinesc 100 de ani de la moartea poetului de expresie maghiară Ady Endre, iar pe 21 ianuarie se împlinesc 167 de ani de la naşterea în comuna Apa, a omului de cultură, a scriitorului dr. Vasile Lucaciu.

 

 

Asociaţia ar aduce în prim plan strădaniile artiştilor plastici profesionişti, care din modestia lor, ajung să nu-şi mediatizeze demersurile artistice, în vreme ce artiştii plastici amatori dovedesc mai multă preocupare în a-şi face cunoscute activităţile organizate.

 

 

Mai multe în ediția tipărită “Informația Zilei” din 16 ianuarie, disponibilă la chioșcurile de ziare sau în ediția electronică (abonament pdf).

 

 

Citește și:

 

Actele de violenţă la adresa ziariştilor umbresc Ziua mondială a libertăţii presei

 

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with