Image 1
Image 2

Primarii sătmăreni, nemulţumiţi că sunt obligaţi să urmărească încasarea amenzilor aplicate de diverse instituţii

Primarii sătmăreni, nemulţumiţi că sunt obligaţi să urmărească încasarea amenzilor aplicate de diverse instituţii
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol


Nu este pentru nimeni un secret faptul că, unele încălcări ale legislaţiei în vigoare precum cele la regimul circulaţiei, apelarea nejustificată a numărului unic de urgenţă 112, practicarea prostituţiei, taximetriei ilegale, alte fapte care nu constituie infracţiuni, se sancţionează cu amenzi.

Amenzile sunt aplicate de o serie de organisme ale statului pe adresa din cartea de identitate/ buletinul de identitate al contravenientului, care adesea nu mai locuieşte la respectiva adresă, dar nici nu şi-a actualizat adresa.

Adesea, de aici pornesc o serie de probleme mai ales pentru autorităţile publice locale, entităţile care, potrivit reglementărilor în vigoare au obligaţia de a monitoriza şi de a încasa amenzile respective. Adică încă o povară pe capul primarilor, care trebuie să dea în judecată contravenienţii care nu-şi achită datoriile.

Asta ca urmare a faptului că aceste amenzi contravenţionale se constituie venituri proprii ale unităţii administrativ teritoriale. Din păcate, susţin unii primari, încasarea lor este aproape imposibilă din diverse motive inclusiv procedurale. Primarii sunt de părere că încasarea amenzilor ar putea fi făcută foarte bine de organul emitent, fără a mai trimite în debit procesele verbale respective în unităţile administrativ teritoriale menţionate în actul de identitate al contravenientului.

Un alt neajuns menţionat de primari este acela cu privire la perioada de executare a muncii în folosul comunităţii în urma convertirii amenzilor de către instanţele de judecată. Contravenientul poate negocia cu reprezentantul instanţei de judecată perioada de executare a zilelor stabilite prin hotărâre judecătorească.

Pentru a afla unele detalii privind amenzile trimise în debit de către organismele emitente, am contactaţi câţiva primari din judeţ, care susţin că nu ar fi de datoria lor să urmărească încasarea amenzilor, mai ales că unii dintre contravenienţi sunt insolvabili.

Părerile unor primari

Gyakon Gheorghe, primarul comunei Turulung, ne spunea că numărul amenzilor pe care trebuie să le monitorizeze şi apoi să le încaseze se modifică de la o zi la alta, dar la data redactării acestui text, sunt undeva la 200, cu valori diferite.

Sunt mai puţine persoane care au acumulat spre plată sume cuprinse între 2.000 şi 3.000 de lei, ceea ce înseamnă că în majoritatea cazurilor este deosebit de greu de încasat. Acesta este motivul pentru care periodic, după o somare a contravenientului, se adresează instanţei de judecată pentru comutarea amenzii/amenzilor în muncă în folosul comunităţii. Au fost înaintate instanţei de judecată dosarele a aproximativ 20 de persoane.

Pentru unele s-a primit sentinţa, iar pentru altele urmează. Situaţia este mai simplă ca procedură pentru unele persoane care au fost amendate înainte de a pleca la muncă în străinătate. Acestea, de regulă la venirea acasă îşi plătesc amenzile mai ales că nu sunt valori foarte mari.

Gheorghe David, primarul comunei Moftin, spunea că este vorba despre câteva zeci de amenzi contravenţionale. Majoritatea amenzilor sunt aplicate pentru încălcarea normelor rutiere, indiferent că ar fi vorba  despre posesori de autoturisme sau despre posesori de utilaje agricole.
Până la această dată, în urma transformării amenzii în muncă în folosul comunităţii, sunt 5 persoane care au sentinţa definitivă.

Primarul David este de părere că amenzile ar putea fi încasate de organul emitent, nu să dea de lucru autorităţilor publice locale să urmărească încasarea. Unele amenzi se încasează deosebit de greu, altele chiar deloc, din diverse motive.

Sunt din păcate şi situaţii în care contravenientul are doar în actul de identitate adresa de la ţară, dar locuieşte te miri unde, situaţie în care este mult mai greu de a comunica cu persoana respectivă, dar şi de a o convinge să plătească sau să fie transformat debitul de către instanţa de judecată în muncă în folosul comunităţii. Primăriile nu au pârghii la îndemână nici de a avertiza contravenientul, dar nici de a-l obliga prin diverse modalităţi să-şi plătească  amenda/amenzile.

Incze Ludovic, primarul comunei Halmeu, ne-a confirmat faptul că, la nivelul unităţii administrativ teritoriale sunt înregistrate în debit aproximativ 200 de amenzi. În ultima perioadă, la solicitarea autorităţii publice locale, 8 – 10 amenzi au fost transformate în muncă în folosul comunităţii. Procedura de recuperare a banilor sau de transformare în muncă în folosul comunităţii continuă.
Daniel Balogh, primarul comunei Craidorolţ, ne-a prezentat o situaţie care vorbeşte de la sine.
În anul 2023, în evidenţe se regăsea suma de 159.371 de lei cumulat din diverse amenzi, în majoritatea lor la regimul circulaţie, apelare nejustificată a numărului unic 112, taximetrie cu sau fără autorizaţie, dar cu defecţiuni tehnice ale autoturismelor ş.a. Din această sumă s-au recuperat 40.952 de lei pe seama popririlor, suma de 47.510 lei a fost transformată de instanţa de judecată în muncă în folosul comunităţii, fiind vorba despre 9 dosare, mai sunt 6 dosare pe rolul instanţei de judecată pentru suma de 12.700 de lei.

Interlocutorul şi-a manifestat nemulţumirea faţă de „generozitatea” legii în sensul că i se dă contravenientului posibilitatea de a negocia perioada în care este dispus să presteze munca respectivă.

Nu de puţine ori, unele persoane îşi aleg perioada de iarnă sau atunci când vremea e bogată în precipitaţii, fapt ce nu este aşa cum autoritatea publică locală ar avea nevoie de forţă de muncă.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

IFPLUS POLIȚIA DE FRONTIERĂ

De unde se cumpără permise false de conducere?

Un cetățean ucrainean este cercetat de polițiștii de frontieră sătmăreni după ce la controlul de frontieră bărbatul a prezentat un permis de conducere fals, având însemnele autorităților ucrainene.

This content is for IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ PLUS 3 LUNI, IZ PLUS ANUAL, IZ Plus Lunar, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ <35, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, and IZ+ si Tiparit si PDF Lunar members only.
Log In Join Now