Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Primele pariuri pe europarlamentare

Primul partid care își întrerupe vacanța organizând o ședință la care să se discute despre alegerile europarlamentare este PSD.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Primul în sondaje, primul la muncă. Social democrații sunt renumiți pentru modul în care știu să se mobilizeze pentru campaniile electorale. Secretul succesului PSD este disciplina de partid. Cine mișcă în front este eliminat fără multe explicații.

Nu este tolerată nicio deviație de la linia partidului. Direcția nu o dă nici Consiliul Național, nici Consiliul Politic Național, nici Biroul Permanent Național, ci o dă președintele. Dar numai cu condiția să fie în stare să devină Lider.

Viorica Dăncilă, de pildă, nu a atins statutul de lider. Victor Ponta, ajuns prea tânăr în fruntea partidului, a avut ghinionul să aibă un politician prea puternic în spate, Liviu Dragnea. Din această cauză nu s-a putut manifesta ca un Adrian Năstase.

Liviu Dragnea, puternic la el în partid, a fost învins de forțe dinafară. Și-a desemnat un urmaș slab, pe Viorica Dăncilă, în speranța că va reveni în PSD.

În doar câteva luni Marcel Ciolacu a demonstrat că deja este un lider. Deci poate dicta linia partidului. Fără să întâmpine vreo rezistență. Nu are un adjunct puternic care să-i sufle în ceafă. Din această cauză PSD este cam rarefiat la vârf. Greii PSD sunt baroni doar la ei acasă, în județele lor. În București sunt simplii executanți.

După cum au anunțat agențiile de presă, PSD s-a întrunit într-o primă ședință din acest an. Ne putem imagina că în sală încă se simțea mirosul greu al mâncărurilor specifice sărbătorilor de iarnă. Iar PSD-iștilor, de la conducere, le place să mănânce bine. Porcul de Crăciun este porc, cârnațul este cârnaț, pălinca este pălincă. Nu poți avea energie pentru un război atât de important cum sunt alegerile luptând cu stomacul gol.

Dar oare numai PSD-iștii au început campania electorală orientându-se după proverbul “Cine se scoală de dimineață departe ajunge”?

Se pare că nerăbdătorul George Simion a fost cu cinci secunde mai deștept și a făcut un contract cu Poșta Română să ducă un pliant AUR deodată cu pensiile.

Bună șmecheria. Și pentru că mass media l-a criticat pentru că ar fi încălcat legea i-a făcut și mai multă reclamă. AUR nu a încălcat decât codul de bune maniere politice. De parcă vreun partid ar respecta vreun cod de bune maniere politice.

Fără încălcări ale legii, fără atacuri la persoană, fără certuri și dispute, campaniile electorale nu ar avea niciun haz. Ar trebui să înțelegem că fiind vorba despre patru rânduri de alegeri, totul va fi înmulțit cu patru? Nu. În realitate vom avea o singură campanie electorală, întinsă, neoficial, din ianuarie până în noiembrie sau decembrie când se va finaliza cu alegerea unui nou președinte al României.

Care alegeri sunt mai importante din cele patru? Marcel Ciolacu promite că dacă PSD nu se plasează pe primul loc la alegerile pentru Parlamentul European va demisiona de la conducerea partidului.

În urmă cu ceva ani, Crin Antonescu a promis că dacă PNL nu obține 25 % la alegerile parlamentare va demisiona. Și s-a ținut de cuvânt. În cazul lui Marcel Ciolacu situația este diferită. El a spus că va demisiona dacă PSD nu se clasează pe primul loc. Nu și-a luat un angajament privind procentul. O mică șmecherie.

Fiind primele alegeri, rezultatele de la europarlamentare sunt un examen pe care trebuie să-l treacă întreaga conducere a partidului, de sus până jos. Dacă o organizație județeană obține rezultate slabe la europarlamentare nu mai are șanse să rămână la conducerea filialei.

Înseamnă că nu conduce bine și la următoarele rânduri de alegeri rezultatele vor fi la fel de slabe. Cred că un astfel de mesaj a vrut să transmită Marcel Ciolacu.

Nicolae Ciucă nu va întârzia să-i urmeze exemplul. Dacă PNL nu trece de 20 de procente la europarlamentare va fi rupere în partid. De la Nicolae Ciucă până la ultimul președinte de organizație județeană vor trebui să facă un pas înapoi.

Euroalegerile vor stopa entuziasmul din jurul AUR-ului dacă partidul lui George Simion obține un scor sub sondaje. Ținte își vor pune toate partidele la alegerile din 9 iunie, de la USR la UDMR și partidele din jurul pragului electoral de 5%.

Partidele care nu trec pragul la europarlamentare nu vor conta la următoarele alegeri, locale, parlamentare, prezidențiale.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns