Image 1
Image 2

OBIECTIVE PRIVIND CLIMA

Principalul obstacol al tranziţiei către energia curată în UE

Statele membre UE sunt în întârziere cu îndeplinirea obiectivelor de bază privind modificările climatice…
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

… şi fără politici mai puternice de reducere a emisiilor riscă să nu îşi îndeplinească ţintele, a avertizat pe 18 decembrie Comisia Europeană, transmite Reuters.

 

Într-o evaluare a planurilor în domeniul energiei şi schimbărilor climatice, Comisia Europeană a apreciat că aceste măsuri, împreună, vor reduce emisiile nete ale UE de gaze cu efect de seră cu 51% până 2030 – uşor sub ţinta blocului comunitar de a reduce emisiile cu 55%.

 

Per ansamblu, ţările se îndreaptă în direcţia potrivită. Emisiile în UE au scăzut din 1990, iar instalarea noilor capacităţi de energie regenerabilă a crescut. Dar aceste evoluţii nu au loc suficient de repede pentru îndeplinirea ambiţiilor climatice ale Europei. Arderea combustibililor fosili reprezintă principala sursă de emisii de gaze cu efect de seră, atât în Europa cât şi pe plan global.

 

Conform Executivului comunitar, toate statele membre UE au început reducerea folosirii combustibililor fosili, dar unele se mişcă prea lent, şi multe subminează modificarea politicii energetice continuând subvenţionarea combustibililor fosili.

 

“Subvenţionarea combustibililor fosili rămâne principalul obstacol al tranziţiei către energia curată şi frânează obiectivele climatice ale UE”, a avertizat Comisia Europeană.

 

Ţări ca Germania şi România intenţionează să continue să ardă cărbune dincolo de 2030, ceea ce afectează capacităţile lor de reducere a emisiilor de CO2, deşi Berlin ia în considerare renunţarea la cărbune în 2030, în loc de 2038.

 

De asemenea, ţările au nevoie de planuri mai solide pentru a-i ajuta pe angajaţii afectaţi de tranziţia verde, apreciază Executivul comunitar.

 

Actualele planuri ale statelor ar putea face ca UE să obţină 39,3% din energie din surse regenerabile până în 2030, un pas înainte faţă de ponderea de 22,5% din 2022.

 

Totuşi, ţările încă sunt departe de îndeplinirea obiectivului blocului comunitar de a ajunge la o pondere de 42,5% până în 2030.

 

Alte sectoare unde se înregistrează întârzieri în eforturile de reducere a emisiilor de CO2 sunt transporturile şi agricultura, şi trebuie depuse mai multe eforturi pentru protejarea pădurilor, astfel încât ele să stocheze mai mult CO2, susţine Comisia Europeană.

 

CITEȘTE ȘI:

Criză la frontierele Schengen: Europa se blindează în fața amenințărilor teroriste

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with