Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Politica este arta compromisului. Este o definiție uitată sau la care aparent s-a renunțat în ultimii ani. PDL, deși un partid închis, a făcut la compromisuri cu carul, doar așa reușind să-și asigure majoritatea. Au profitat din plin UDMR și UNPR. Când ai o majoritate mai mult decât confortabilă, ar părea că nu mai este nevoie să recurgi la compromisuri. Totuși, situația din Justiție i-a pus într-o postură neplăcută pe liderii USL.

După ce Victor Ponta a  lăsat să se înțeleagă că a ajuns la un consens cu Traian Băsescu în ceea ce privește numirile de procuror general și șef al DNA, Crin Antonescu a sărit ca ars și a declarat fățiș că nu agreează această idee.

S-au spus vorbe grele “Eu niciodată nu mă spăl pe mâini,  ca pilat din Pont” a spus Victor Ponta. Ce anume a spus? Se va fi referit la faptul că a bătut palma cu Traian Băsescu? Sau că nu a făcut decât să fie de acord cu propunerile venite de la Bruxelles?

Este prima confruntare deschisă între cei doi lideri ai USL. Tot în premieră, se înregistrează primul compromis   de anvergură între premier și președinte. Înainte de a ține cont de relațiile proaste dintre forțele politice, dintre președinție, guvern și parlament, întrebarea este dacă se poate guverna fără compromisuri?

În epoca modernă, în democrațiile bazate pe putere și opoziție, într-o societate în care pluralismul politic este cheia democrației nu se poate. Cam “la mica înțelegere” merg toate lucrurile în țara noastră, în special la nivel local. La vârf, la nivelul principiilor, se vorbește despre compromis politic.

Se pare că într-o astfel de situație se află șeful guvernului și șeful statului. Din păcate nu este vorba despre o problemă oarecare, ci despre Justiție. Și nu despre o Justiție subordonată, ci despre una independentă. Justiția, evident este independentă, doar șefii sunt numiți de factorul politic. Și cu asta am ajuns în miezul problemei.

Traian Băsescu și-a creat o aură de politician care respectă independența Justiției, în același timp acuzându-și adversarii că vor să-și subordoneze Justiția. Realitatea este alta, însă este foarte greu de dovedit în fața oficialilor de la Bruxelles. Adevărul este că Traian Băsescu are mai multă influență asupra magistraților decât orice alt reprezentant al USL din guvern.

Ponta era obligat la acest compromis, adică el să desemneze procurorul general, iar Băsescu să aleagă procurorul șef al DNA, adică pe Laura Codruța Kovesi. Acesta este marele compromis pe care Crin Antonescu nu îl acceptă.

De aici se poate declanșa o criză cu două ramificații. Fie se vor deteriora relațiile dintre PSD și PNL, fie se va rupe echilibrul fragil dintre Traian Băsescu și Victor Ponta. Premierul este prins la mijloc. Dacă îi dă satisfacție lui Crin Antonescu riscă să fie acuzat că intenționează să-și subordoneze Justiția.

Consecințele vor fi grave în plan european, imaginea acestuia încă nefiind total retușată după evenimentele din 2012. Dacă respectă înțelegerea cu Traian Băsescu, premierul îi va supăra pe liberali. Puse în balanță, cele două opțiuni atârnă diferit.

Este mai ușor să reglezi conturile cu PNL decât să-ți ridici din nou în cap Bruxelles-ul. Oare premierul este prins la mijloc sau PNL caută un motiv de ceartă? Ce ar avea Crin Antonescu de pierdut dacă Laura Kovesi va fi numită procuror-șef al DNA? Este o întrebare deschisă în jurul căreia se poate broda o întreagă poveste.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)