Image 1
Image 2

PROMOVARE SATU MARE: Vânzătorii din pieţe sunt nemulţumiţi că plătesc şi taxă anuală şi intrarea zilnică

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În ultima perioadă, în ciuda faptului că suntem în plin sezon de coacere a unor fructe pe care le regăsim în majoritatea livezilor din judeţul Satu Mare, rafturile marilor magazine, în majoritatea lor sunt pline de fructe aduse din cele mai diverse zone de pe glob.

Şi nu ne gândim aici la citrice sau alte asemenea, care nu se cultivă în România, ci la prune, mere, pere, pepeni galbeni şi verzi, ca să dăm câteva exemple. În această situaţie pomicultorii şi legumicultorii sătmăreni, indiferent că sunt cultivatori pe suprafeţe mai mari sau mai mici de legume şi livezi cu specii diverse, sunt obligaţi să iasă la piaţă pentru valorificarea producţiei, fiind supuşi concurenţei, un fapt benefica pentru consumator, dar şi la cheremul unor samsari. Dacă rămân ei, pomicultorii şi legumicultorii să-şi valorifice fructele şi legumele, dacă nu sunt cu mese închiriate, adesea nu găsesc loc unde să-şi expună marfa, iar dacă au loc rezervat pentru întreg anul, trebuie să suporte unele cheltuieli precum taxa forfetară, plată pe care fermierii o consideră o suprataxare. Vocile producătorilor de legume şi de fructe nu sunt ascultate de autorităţile locale, în acest caz Primăria Satu Mare, care se dovedeşte indiferentă la ceea ce spun oamenii. Unde mai punem faptul că, producătorul sătmărean, ca urmare a neasigurării unor condiţii minimale de către primărie, suportă vara arşiţa, căldurile excesive precum cele din aceste zile, iar iarna, îngheaţă de frig alături de marfă.

Iată că redacţia ziarului Informaţia Zilei continuă demersul început cu mai multe săptămâni în urmă, în speranţa că şi în acest fel poate face auzite glasurile celor care produc legume şi fructe în judeţ. Prin acest demers face un efort de a susţine producţia locală de legume şi fructe, în folosul producătorilor, dar şi a consumatorilor care găsesc în pieţe produse de bună şi foarte bună calitate, la preţuri acceptabile în această perioadă.

După ce în perioada anterioară, redactorii ziarului nostru au avut dialoguri cu producători care îşi valorică legumele şi fructele în: Piaţa Mică, în Piaţa nr. 1, de pe strada Martirilor Deportaţi, iată că, de această dată am descins în Piaţa Someş din Satu Mare, acolo unde am dialogat cu câţiva legumicultori, dar care au şi câţiva pomi şi/sau arbuşti fructiferi în grădină. Redăm în cele ce urmează câteva opinii culese de la cei care înfruntă arşiţa acestor zile.

Maria Molnar este din satul Dumbrava, aparţinător oraşului Livada. În lipsa unui loc de muncă, a transformat pasiunea pentru agricultură într-o modalitate accesibilă de completare a veniturilor familiei. Doar soţul are loc de muncă. În grădina de lâng casă cultivă legume, iar excedentul îl scoate periodic la piaţă. Pe masă erau expuse roşii, ardei, vinete ş.a. Marea ei nemulţumire este că sunt în creştere preţurile carburanţilor, atât de necesari în agricultură. Cel mai mare sprijin ar putea veni din partea guvernanţilor, dacă ar fi ţinute sub control preţurile la motorină, la energie electrică, pentru micii producători. În rest, omul lucrează în speranţa completării veniturilor.

Maria şi Cornel Crainic, sunt pensionari la limită de vârstă, dar pensia fiind modestă, au găsit de cuviinţă, până ce sănătatea le permite, să se ocupe şi de legumicultură pe suprafeţe mai mici, alături de alţi membri de familie. Fiind aproape zilnic în piaţă cu morcovi, pătrunjel, fasole verde, zmeură şi afine în această perioadă, cei doi soţi îşi doresc sănătate, dar şi anume respect din partea celor care administrează piaţa. Respectul ar consta în reducerea taxelor practicate, dar şi asigurarea unor spaţii decente, nu doar mese afară. În afara mesei oferite pe seama unui contract încheiat trimestrial sau chiar anual, oamenii consideră că nu ar fi justificată şi taxa zilnică pentru fiecare metru pătrat ocupat. Cei doi soţi menţionaţi, cultivă legume şi arbuşti fructiferi în oraşul Ardud.

Matus Erika este din Satu Mare. Şi pe masa acesteia am găsit expuse legume din cele mai diverse. Nemulţumirea acesteia este aşa numita suprataxare. Se plăteşte taxa de închiriere a mesei pe o anume perioadă, cel puţin trei luni, iar apoi, zilnic este obligată să plătească 5 lei.

Doina Domnica Bandre îşi ajută familia, copiii care au gospodărie în Bercu Nou. De pe terenul cultiva obţin morvoci, pătrunjei, gulii, ceapă uscată, vinete şi alte legume. Pentru a-i ajuta pe tineri, ea este mai mult în piaţă. Aceasta ne-a spus că ar fi deosebit de necesare amenajarea unor centre de colectare, pentru a uşura efortul producătorului, deosebit de important ar fi să se stabilească preţ diferenţiat, mai mic pentru energia electrică indispensabilă în actualele condiţii în agricultură, în mod expres în legumicultură. Existenţa centrelor de colectare ar  reduce risipa de roşii şi de castraveţi, care ar putea intra în activitatea de procesare, nu la gropile de gunoi, fiind vorba despre legumele nevândute.

Pe parcursul vizitei noastre în Piaţa Someş, am notat şi câteva preţuri ale legumelor şi fructelor expus pentru vânzare: ardei gras şi nu numai, la 3-6 lei kilogramul; vinete la 4 lei kilogramul; roşii la 2-3 lei kilogramul; castraveţi la 5 lei kilogramul; ceapă galbenă uscată la 5 lei kilogramul; varză albă la 4 lei kilogramul; conopidă la 8 lei kilogramul; cartofi la 3,5 lei kilogramul; porumb pentru fiert/fript la 1,5 lei bucata; struguri la 10 lei kilogramul; piersici la 10 lei kilogramul; zmeură la 25-30 de lei kilogramul; afine la 15-20 de lei kilogramul; pepene verde – 3 lei kilogramul şi lista ar putea continua.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns