Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

LEGI NOI ÎN ENERGIE

Prosumatorii sunt împovărați cu noi costuri

Prosumatorii sunt împovărați cu noi costuri
Recent, două modificări legislative au fost adoptate fără dezbatere publică de Camera Deputaţilor, provocând nemulțumire printre consumatorii de energie din România. 
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Dumitru Chisăliță, directorul Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI), critică modul în care aceste schimbări au fost gestionate, subliniind că prosumatorii, atât casnici cât și non-casnici, vor trebui să facă față unor costuri suplimentare considerabile.

 

Obligația instalării sistemelor de stocare

 

Conform noilor reglementări, prosumatorii existenţi care operează sisteme fotovoltaice cu puteri instalate între 10,8 kW și 400 kW vor fi obligaţi să instaleze și sisteme de stocare pentru energia electrică regenerabilă produsă. Capacitatea acestor instalații de stocare trebuie să reprezinte cel puțin 30% din puterea instalată pentru sistemele cu puteri între 3 și 200 kW, și 50% pentru cele între 200 și 400 kW. Termenul limită pentru implementarea acestor modificări este 31 decembrie 2027.

 

Noi standarde pentru centralele termice de apartament

 

O altă modificare majoră adusă legislației este cea privind performanța energetică a clădirilor. Legea 372/2005 a fost completată cu prevederi ce impun eliminarea centralelor pe gaz din apartamente care nu îndeplinesc noii indici de performanță și înlocuirea lor cu sisteme alternative bazate pe surse regenerabile de energie, cum ar fi termoficarea, cogenerarea, pompele de căldură, panourile solare și sistemele combinate. Acest aspect aduce în discuție Regulamentul Ecodesign aflat în lucru, care va stabili noi standarde de performanță pentru centralele termice de apartament.

 

În acest context, Chisăliță propune ca noile obligații să fie aplicate doar prosumatorilor care își instalează sisteme fotovoltaice post-aprobarea legii și sugerează implementarea unui program de sprijin pentru prosumatorii existenți, pentru a face față costurilor suplimentare impuse. De asemenea, AEI a propus încă din 2021 un Program de Încălzire a Imobilelor care să promoveze utilizarea resurselor energetice locale și dezvoltarea sistemelor de cvartal pentru producerea și distribuirea căldurii și frigului.

 

Aceste schimbări legislative survin într-un context în care România continuă să investească în exploatarea gazelor din Marea Neagră și dezvoltarea infrastructurii de gaz, chiar dacă viitorul acestor investiții pare nesigur din cauza noilor reguli europene și a tendințelor globale de decarbonizare.

 

Cererea pentru sisteme şi instalaţii complete care asigură consum zero a înregistrat o creştere cu aproximativ 50%, în România, în cursul anului 2024, comparativ cu anul anterior, arată o analiză de specialitate, publicată joi de una dintre principalele companii de dezvoltare imobiliară şi de instalaţii pentru construcţii.

 

“Românii preferă să folosească tehnologii eficiente şi inteligente pentru reducerea aproape totală a consumului de energie, care includ: panouri fotovoltaice, pompe de căldură care folosesc energia termică din aer, apă sau sol pentru încălzirea şi răcirea spaţiilor, şi sisteme de izolare termică avansate, care reduc necesitatea încălzirii sau răcirii, menţinând temperatura interioară constantă”, precizează specialiştii Nexo Group.

 

Costurile pentru dotarea caselor cu instalaţii pentru energie verde variază în funcţie de cantitatea de kilowaţi aleasă sau de necesarul pentru independenţă energetică. Spre exemplu, pentru un sistem de instalaţii de panouri solare, pompe de căldură, baterii şi manoperă, pentru o casă cu etaj cu o suprafaţă de 200 mp, costul total variază de la 20.000 euro (6 Kw) pentru acoperirea consumului pe timp de zi la 35.000 euro pentru 10 Kw care acoperă necesarul pentru independenţă energetică şi, implicit, consum zero la energie. Prin dotarea locuinţelor cu aceste sisteme complete, românii reduc dependenţa de reţeaua naţională de curent electric şi gaze.

 

În cazul blocurilor deja construite, poate fi obţinută o reducere parţială a consumului de energie, nu totală, prin folosirea de pompe de căldură, dar nu şi de panouri solare şi baterii de stocare a energiei. Spre exemplu, pentru un apartament cu o suprafaţă utilă de 60-80 mp, poate fi acoperit necesarul de energie cu pompe de căldură de 6 kw termici, al căror cost de achiziţie şi instalare este în jur de 6.000 euro.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns