Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

PSD și PNL, stânga și dreapta în fața Legii bugetului

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Va prinde Crăciunul țara fără buget? În fiercare an Legea bugetului de stat este  o mare încercare pentru guvernul în funcție. Rareori, dacă nu cumva niciodată, această lege care până la urmă guvernează România, este trimisă în Parlament la termenul stabilit de lege. Care este acest termen? Potrivit Legii nr. 10 din 29 ianuarie 1991, guvernul este obligat să trimită Legea Bugetului pentru anul următor în luna septembrie a anului în curs.            

Când s-a întâmplat acest lucru în ultimii 10, 20 de ani? Niciodată.

De câteva ori, atât Marcel Ciolacu, pentru a  arăta că miniștrii PSD lucrează, a promis că “până la Crăciun sau cel târziu până la Anul Nou” România va avea un buget votat în Parlament.

Nu știm dacă se va întâmpla acest lucru, dar în orice caz crâmpeie din noile măsuri prevăzute în Legea bugetului consolidat al statului, au apărut pe ici, pe colo. Majoritatea se referă la taxe noi sau la majorări de taxe și impozite.

Se mai strecoară și știri despre creșterea pensiilor și alocațiilor, dar și despre înghețarea salariilor aparatului bugetar, a pensiilor speciale, precum și despre blocarea angajărilor în instituții.

Se întrevăd, așadar, semnele unei perioade de austeritate.

În schimb nu se văd semnele unor reforme. Doar majorări și tăieri. Asta poate face orice contabil. Printre veștile proaste se află și creșterea de la 1% la 16% pentru intreprinderile mici și mijlocii, cu un rulaj de peste cinci sute de mii de euro. 

Adică pentru companiile cu o cifră de afaceri de peste o sută de milioane de euro era neavenit un procent de 1%, dar bietelor intreprinderi mici și miljocii românești li se impune o creștere de la 1% din profit la 16%.

  Acesta să fie spiritul noii legii a bugetului consolidat de stat? Adică cei mici plătesc în plus, iar cei mari sunt scutiți, pentru că ei sunt supărăcioși? 

Nu este nevoie să reamintim că PSD,  la intrarea în guvern, a pus condiția ca ministerul de Finanțe să-i aparțină. Această propunere este o capcană pentru PNL. De ce? Pentru că zona IMM-urilor nu se află printre preocupările majore ale PSD. Patronii firmelor mici și mijlocii nu fac parte din bazinul electoral al social-democraților.  Sunt mici excepții, dar nesemnificative în calculul general al votanților.

Dacă PNL-ul care s-a opus fondului de solidaritate de 1%, sărind în apărarea marilor companii, va accepta, își va pierde și bruma de susținători pe care îi mai are în rândul clasei de mijloc.

De fapt, criza PNL, criza partidelor de dreapta în ultimă instanță, înseamnă criza clasei de mijloc în România.

Impozitarea meditațiilor pentru profesori, dezinteresul cu care  sunt tratate problemele din domeniul HORECA, nu în ultimul rând batjocura față de oamenii de cultură, față de artiști în timpul pandemiei, sunt tot atâtea motive pentru care partidele de dreapta sunt din ce în ce mai puțin populare, își îngustează pe zi ce trece baza electorală. Bazinul lor electoral este ca o fântână în vreme de secetă, aflată într-un teren arid.

Legea bugetului, ca orice altă lege, are o culoare politică. Ce culoare va prinde bugetul anului 2022, un an decisiv pentru direcția în care se va îndrepta România?  PSD trage tare pentru majorări care se adresează electoratului său.

PNL s-a autoprezentat ca un promotor al investițiilor. În numele acelei idei a refuzat taxa de 1% aplicată firmelor cu o cifră de afaceri de peste o sută de milioane de euro. Din zona respectivă nu vin voturi multe. În schimb pot veni bani pe sub masă. Dinspre IMM-uri, dinspre clasa de mijloc, teoretic vin majoritatea voturilor pentru dreapta, respectiv pentru PNL și USR. De altfel, USR a luat atitudine și critică măsura de supraimpozitare a firmelor mici și mijlocii. Dar USR este în opoziție. Deci întreaga responsabilitate în această speță îi revine PNL-ului.

Ce concluzii să tragem din aceste mici exemple? Că marea, adevărata confruntare ideologică și doctrinară dintre PSD și PNL, că primele disensiuni majore dintre cele două partide, au loc pe marginea proiectului Legii bugetului de stat.

Multiplele crize ale României anului 2022 vor fi rezolvate prin măsuri de dreapta sau prin măsuri de stânga? 

Depinde de forța și determinarea fiecărui partid, respectiv de voința politică a PSD și PNL.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

2 comentarii

  1. Cu partidele PSD( populista-demagogica ), PNL( doar cu numele…!!!), PLUS-USR ( securistoida- neomarxista -sorosista tradatoare !!!) cred ca v-ati lamurit sau cel putin ar fi trebuit deja sa va lamuriti cu conditia sa aveti cel putin 2 neuroni sanatosi in capul pe care-l aveti !!!!.
    In concluzie, consider ca ar trebui sa va reorientati la urmatoarele alegeri si sa alegeti Partide nationaliste aparatoare de tara si de neam cum ar fi PNTCD si politicieni care sa va reprezinte ca si Diana Sosoaca, Cristian Terhes, etc, ca sa recastigati demnitatea si respectul cuvenit si de care momentan nu beneficiati mai ales din partea UE !. Ar fi timpul sa inlaturati pe tradatorii de tara si de neam care v-au tradat si au deservit tara intereselor straine, care au secatuit tara si au umilit si saracit populatia timp de 31 de ani !!!!. Este nevoie de o schimbare radicala daca mai tineti la natiunea voastra !. Nu va mai lasati umiliti si jecmaniti de cei care urmaresc sa va distruga. Alegeti conducatori care muncesc pt. voi si nu tradatori !!!.

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Dansând cu procurorii

Asculta acest articol     Elena Udrea nu și-a pierdut zâmbetul nicio clipă. S-a apărat zâmbind în fața parlamentarilor, a intrat