Image 1
Image 2

Puliszka si mamaliga s-au infratit la Festivalul din Turt

Dupa deschidere, membrii echipelor de bucatari au dat startul la pregatirea mancarurilor. Pe parcursul intregii zile mirosul mamaligii si al preparatelor gatite a plutit in aer, in jur de patru mii de portii de mancare fiind servite celor prezenti la Festivalul Mamaligii de la Turt.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

Deschiderea oficiala a Festivalului Mamaligii de la Turt
Deschiderea oficiala a Festivalului Mamaligii de la Turt

 

 

Sambata, 28 aprilie 2012, Turtul a imbracat haine de sarbatoare, centrul localitatii fiind scena unui frumos eveniment ce a avut loc pentru prima oara la noi in judet, Festivalul Mamaligii.
    

 

 

Evenimentul a fost organizat Consiliul Judetean Satu Mare in cadrul Proiectului “Tur gastronomic in judetele Szabolcs – Szatmar – Bereg si Satu Mare”.

 

 

Liderul acestui proiect este Agentia de Dezvoltare Teritoriala si Gestionarea Mediului din Ungaria, parteneri de proiect fiind Consiliul Judetean Satu Mare impreuna cu Centrul de Coordonare a Institutiilor din judetul Szabolcs – Szatmar Bereg.

 

 

 

Nunta pe scena Festivalului Mamaligii de la Turt
Nunta pe scena Festivalului Mamaligii de la Turt

 

 

La gatit in Turt
La gatit in Turt

 

 

Primul mare festival gastronomic din cadrul acestui proiect a avut loc in luna iunie a anului trecut in Ungaria, la Nyiregyhaza Sosto. Peste granite s-au intrecut in arta gatitului 20 de echipe, 13 din tara gazda si 7 echipe din Romania. Daca in 2011 la concursul culinar echipele au pregatit o ciorba, un felul doi si un desert, obligatorie fiind prepararea sarmalelor, de data aceasta la Turt, preparatul de aur a fost mamaliga, care nu a lipsit din meniul pregatit de cele 15 echipe de bucatari.

 

 

Festivalul Mamaligii de la Turt a fost organizat in cadrul Proiectului “Tur gastronomic in judetele Szabolcs – Szatmar – Bereg si Satu Mare”, proiect implementat de Consiliul Judetean Satu Mare si finantat prin Programul de Cooperare Tranfrontaliera Ungaria – Romania 2007 – 2013.

 

 

 

Deschiderea oficiala

La deschiderea festiva au fost prezenti presedintele Consiliului Judetean Satu Mare, Csehi Arpad, vicepresedintii Mircea Govor si Adrian Stef, prefectul Cristian Sasu, subprefectul Pataki Csaba, primarul municipiului Satu Mare, Iuliu Ilyes, gazda evenimentului, primarul comunei Turt, Ioan Belbe, primarul orasului Negresti Oas, Nicolae Bura, deputatul Gheorghe Ciocan si directorul Agentiei de Dezvoltare Teritoriala si Gestionarea Mediului din judetul Szabolcs – Szatmar – Bereg – Olah Istvan.

 

 

Festivitatea de premiere
Festivitatea de premiere

 

Dupa ce le-a urat bun venit oaspetilor din judetul Szabolcs – Szatmar – Bereg si echipelor din microregiunile judetului, presedintele Csehi Arpad le-a transmis succes in competitia de preparare a mancarurilor traditionale.

 

 

 

“Promovarea valorilor noastre judetene si conservarea traditiilor au fost mereu un punct special pentru noi. Vom continua promovarea traditiei, unde de fapt se regaseste identitatea noastra, a satmarenilor, si in strategiile de viitor. Sunt convins ca in urma festivalului va fi o cooperare mai stransa intre micro-regiuni, in special intre localitatile de frontiera. Trebuie sa profitam de orice oportunitate de promovare a culturii si a produselor traditionale, mai ales daca acest lucru se poate realiza in fonduri europene. Festivalul Mamaligii este un instrument de promovare a bunatatilor culinare din cele doua judete, astfel de proiecte urmand sa fie incluse in strategia Consiliului Judetean”, spunea in deschidere presedintele Csehi Arpad.

 

 

 

Mamaliga si bunatati traditionale

Dupa deschidere, membrii echipelor de bucatari au dat startul la pregatirea mancarurilor. Pe parcursul intregii zile mirosul mamaligii si al preparatelor gatite a plutit in aer, in jur de patru mii de portii de mancare fiind servite celor prezenti la Festivalul Mamaligii de la Turt. La concursul de gatit de s-au intrecut 15 echipe, si anume echipa din Szatmarcseke, Vasarosnameny, Napkor, Nyiregyhaza, Nyirvasvari, echipa din Capleni, Viile Satu Mare – zona Somes Sud, “Schwaben” din Petresti, Ardud – zona Codru, echipa Amicii Codreni din Valea Vinului, echipa Zonei Satmarului, Osanu’ Negresti Oas, Bucataria oseneasca din Turt, echipa presei satmarene, Olarul din Vama si, nu in ultimul rand, echipa din Palat – Consiliul Judetean Satu Mare.

 

 

Echipa Informatia Zilei la concursul de gatit
Echipa Informatia Zilei la concursul de gatit

 

 

Echipele de bucatari au toate motivele sa gateasca bine, fiindca e o vorba< dupa munca si rasplata! Fiecare echipa a pregatit felul unu, felul doi si desert, cate 200 de portii, iar publicul prezent s-a bucurat de toate bunatatile. Spectatorii au primit gratuit cate trei tichete, pentru toate cele trei feluri cate unul, tichete pe care le-au folosit la cortul echipei ale carei preparate au dorit sa le serveasca.

 

 

 

Echipele castigatoare la concursul gastronomic

Juriul care a desemnat castigatorii a fost format din dr. Kovacs Mihalyne – maestru bucatar cu premiu Schnitta si WACS si totodata presedinte al Asociatiei Nationale Maghiare de Gastronomie in Nyiregyhaza, Nemeth Janos – maestru bucatar cu premiu Venes, Pasztor Zoltan – administrator Restaurantul No Pardon Satu Mare, Huszti Tamas – manager al Restaurantului Al Capone Satu Mare, Simon Zsolt – bucatar sef Restaurantul Chilly Csarda si Mihai Babut – bucatar sef la Hotel – Restaurant Astoria.

 

 

Bunatati traditionale si palinca pentru oaspeti
Bunatati traditionale si palinca pentru oaspeti

 

 

Dupa jurizare, clasamentul la concursul gastronomic din cadrul Festivalului Mamaligii de la Turt a aratat astfel< locul I – echipa Codru din Ardud, locul II – echipa “Bucataria oseneasca” Turt, locul III – Scoala “Lonyay Menyhert” Vasarosnameny. Toate echipele au avut de castigat, la fel ca si participantii ce s-au bucurat de deliciile pregatite la Festivalul Mamaligii.

 

 

S-au acordat si premii speciale< “Cea mai speciala ciorba” – echipa din Napkor si Capleni, “Cel mai bun strudli” – echipa Schwaben din Petresti, “Mister Bucatar” – Sergiu Malancas din echipa Presei satmarene, “Miss bucatareasa” – Szegedi Gyongy – echipa din Palat, “Cea mai prezentabila mancare” – echipa din Szatmarcseke, “Cele mai traditionale mancaruri gatite” – Nyirsegi Izkiraluok Nyiregyhaza, “Cele mai gustoase sarmale” – echipa din Nyirvasvari, “Cel mai bun desert” – Somes Sud – Viile Satu Mare, “Cel mai bun gulyas” – echipa Osanu’ Negresti Oas, “Cea mai inovativa echipa” – Olarul Vama, “Cea mai buna prajitura cu mere” – echipa Amicii Valea Vinului si “Cea mai buna mamaliga” – echipa Zona Satmarului. Singura nemultumire a participantilor a fost legata de faptul ca nu a existat paritate, din juriu facand parte 4 maghiari si un singur roman.

 

Sambata a fost nunta mare-n sat, in Turt. Au spus “DA” in fata ofiterului de stare civila pe scena Festivalului Mamaligii Vasile Gherman si Ana Grigoras, doi tineri frumosi din Turt.

 

 

 

Program artistic bogat

Spectacolele de pe scena Festivalului Mamaligii de la Turt s-au tinut lant pana seara tarziu. In prima parte a zilei pe scena au urcat Ansamblul de copii al Scolii Gherta Mare condus de profesoara Maria Suciu cu tapurituri si dansuri, Ansamblurile “Keki Nefelejcs Felnott Neptarcegyutes” si “Lonyai nepdalkor” din tara vecina, Ungaria, formatia Inedit de la Palatul Copiilor Satu Mare – profesor Sorin Berindei, Ansamblul Codrisorul condus de profesorul Nicu Miclaus, formatia de dansuri maghiare “Csodoszarvas” din Agris – condusa de Szarvas Karoly, Hermina Hotca, Stefania Hotca, Crina Marcut si Lucia Bura – muzica usoara – eleve ale Scolii de Arte Satu Mare.

 

 

In a doua parte a zilei au evoluat in aplauzele publicului la Festivalul Mamaligii de la Turt Ansamblul de muzica ppopulara al Scolii de Arte Satu Mare format din Angela Munteanu, Bianca Balica, Ionut Ciupac si Vasile Ciupac, Ansamblurile Sanzienele si Oasul de la Clubul Elevilor, respectiv Casa de Cultura Negresti Oas, in frunte cu mesagera folclorului osenesc, Maria Tripon.

 

 

 

Dansuri si voie buna pana seara tarziu

Mai spre seara, participantii s-au bucurat sa-i asculte si sa-i urmareasca evoluand pe scena pe copiii din Ansamblul Mara de la Scoala Draguseni, care au fost indrumati de profesoara Mariana Goje cu sprijinul cadrelor Adriana Calai si Felicia Pop. Ansamblul Mara a fost acompaniat de directorul Caminului cultural din Draguseni, Lucian Pop si zongorasul Paul Gheorghe.

 

 

Un spectacol incendiar au sustinut membrii formatiei XXL< Mircea Deac, Calin Damse, Adrian Brodi si Ioana. Artistii Nicu Pop si Petrica Anton din Vama le-au oferit celor prezenti un colaj de muzica populara din Chioar, iar Ansamblul de dansuri populare maghiare Rozmaring din Porumbesti a atras aplauzele celor prezenti. La Festivalul Mamaligii de la Turt a sustinut un spectacol de muzica populara renumitul interpret Petrica Muresan.

 

Pana seara tarziu, au reusit sa incinga talpile participantilor la Festivalul Mamaligii de la Turt Ansamblurile Cununita nazdravana si Cununita in frunte cu Leontina Dorca si Maria Carmen Sas.

[imagebrowser id=5405]

 

 

JUDEȚUL SATU MARE

S-a dat startul concursului “Go to School”

Toate școlile din județul Satu Mare se pot înscrie la concursul ” Go to School ” , lansat de către Asociația Acces la Viitor. Este o competiție în care elevii își arată abilitățile de a cuprinde într-un mesaj cuprinzător esența a ceea ce este o școală pentru viitor, în ochii lor.