Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Putin pierde pe toată linia

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

După patru zile de război, Rusia a reuşit să-şi distrugă singură mitul invincibilităţii armatei care de ani de zile îşi etalează forţa la defilările din faţa Kremlinului.

  De aici înainte nu mai poate fi vorba despre un război-fulger. Planeta întreagă s-a mobilizat. Şocată de gestul preşedintelui Putin, opinia publică mondială, la unison, critică agresiunea Rusiei. |ările europene, fără excepţie, sar în ajutorul Ucrainei, inclusiv cu armament de ultimă generaţie.

Invitat să părăsească Ucraina pentru a se salva, preşedintele Zelenski a ales să rămână în ţară, spunând că are nevoie de arme şi de gloanţe nu de taxi.

Gestul acesta face din el un adevărat erou. Exemplul preşedintelui a avut darul să moblizeze nu doar întregul popor ucrainean, ci să emoţioneze întreaga planetă. Până şi adversarul lui politic, fostul preşedinte Poroşenko, dar şi Iulia Poroşenko, au luat armele în mână să-şi apere ţara. O unitate, o solidaritate aproape fără egal în acest secol al dezbinărilor.

Pe cât de susţinută la nivel mondial este lupta poporului ucrainean, pe atât de mult creşte ura şi dispreţul faţă de preşedintele rus. Vladimir Putin a devenit în trei zile cel mai urât pământean. Până şi Federaţia Internaţională de Judo i-a retras titlul de preşedinte de onoare. Asta cred că îl doare mai mult decât prăbuşirea a nu ştiu câte avioane.

Întreaga Rusie suportă consecinţele deciziei unui om iresponsabil, înnebunit de putere. Era cazul să ordone după doar patru zile de atac, punerea în alertă a armelor nucleare? Ucraina, până la urmă o ţară care încearcă să se racordeze la civilizaţia, prosperitatea şi democraţia europeană a devenit pentru Putin duşmanul de moarte al Rusiei.

După pandemia de covid-19 care a dat peste cap întreaga planetă vine această confruntare din interiorul aceluiaşi popor slav, dar cu consecinţe la scara întregii Europe.

Urmare a izbucnirii războiului ruso-ucrainean Germania a decis să aloce o sută de miliarde de euro pentru înarmare. Este un semnal clar că lumea intră într-o nouă etapă istorică. A fost o prea lungă perioadă de pace în Europa? Sub conducerea unui dictator, nicio ţară nu se poate democratiza, nu poate respecta minimele standarde cerute de lumea liberă.

În numele democraţiei şi libertăţii, atât de încercate în timpul pandemiei, preşedintele  Zelenski continuă să puncteze în faţa lui Putin.

Ca în urmă cu aproape o sută de ani, în timpul războiului din Spania, preşedintele Ucrainei propune formarea unei forţe internaţionale care să lupte împotriva invadatorului.

Cu siguranţă şi acest lucru l-a înfuriat pe Vladimir Putin şi l-a determinat să ceară activarea alertei nucleare.

Lucrurile trebuie privite şi prin prisma măsurilor economico-financiare luate de NATO şi UE. Rusia nu este nici pe departe independentă din punct de vedere economic, aşa cum de pildă poate pretinde China că este. Vladimir Putin şi acoliţii lui îşi ţin miliardele în băncile internaţionale. Deci sunt prinşi cu uşa şi aici.

Pe de altă parte, în doar patru zile de război s-a văzut că tehnologic Rusia este mult rămasă în urmă faţă de Statele Unite şi chiar de alte ţări din NATO. Soldaţii ruşi, buni la paradele militare, sunt slab pregătiţi, organizarea, tactica şi strategiile militare lasă de dorit. Mai mult ca sigur că şi aceste constatări îl înnebunesc pe Putin.

Graba de la început a fost întreruptă de negocierile propuse de Ucraina şi acceptate de Rusia. Ele au avut loc duminică, dar nu la cel mai înalt nivel. Negocierile au oferit armatei ruse posibilitatea să-şi alimenteze tancurile şi camioanele rămase fără combustibil. Şi acest aspect spune multe despre armata lui Putin.

Tot duminică, la propunerea Japoniei, a avut loc o întâlnire G-7. În aceeaşi zi s-au întrunit miniştri de externe UE pentru a stabili ajutorul militar acordat Ucrainei. În acelaşi timp avea loc o nouă sesiune ONU.

Germania, Polonia şi Lituania îi cer Rusiei să se retragă din Ucraina. Sunt proteste anti-Putin în Bielorusia, iar Azerbaidjan se oferă să dea gratuit combustibil pentru ambulanţele şi pompierii ucraineni.

În faţa acestor gesturi de susţinere a cauzei Ucrainei ce ar mai putea face Rusia? Să scape de preşedintele-dictator?

S-ar părea că altă soluţie nu există. Cu fiecare zi ce trece, Putin pierde pe toate fronturile, deocamdată externe, dar nici acasă nu stă prea bine.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

Un program, două partide

Asculta acest articol     Cele două programe de guvernare se completează sau se anihilează? Așa cum a promis, PNL și-a