Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Răsturnare de situaţie la definitivat: toate cele 34 de note contestate au fost modificate

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Profesorii sătmăreni spun că evaluarea şi evaluatorii au hibe

Anual, examenele de definitivat şi titularizare scot la iveală cazuri penibile ale unor cadre didactice care nu izbutesc să ia nici nota de 5, pe care o pretind elevilor pentru a trece clasa. Dar nici profesorii evaluatori la examenele de definitivat nu se lasă mai prejos, după cum se va vedea în cele ce urmează.

În sesiunea 2017, în judeţul Satu Mare, procentul final de promovare la examenul naţional de definitivare în învăţământ, după soluţionarea contestaţiilor, este de 53,19%, comparativ cu 66,90% la nivel de ţară, după cum anunţă Ministerul Educaţiei Naţionale.
Înainte de contestaţii, 47 de profesori sătmăreni din 102 candidaţi au promovat examenul, obţinând medii între 8 şi 9,9. Iniţial, au fost înscrişi 105 candidaţi, din care 102 au fost prezenţi. Pe parcursul desfăşurării probei scrise, 8 candidaţi s-au retras.

Modificări radicale la contestaţii

Iată şi datele transmise de Inspectoratul Şcolar Judeţean Satu Mare referitoare la rezultatele finale ale examenului de definitivare în învăţământ din judeţ. Astfel, numărul de contestaţii înregistrate este de 34.
Conform rezultatelor finale, 50 de candidaţi au promovat examenul de definitivare în învăţământ, din 94 de candidaţi care au susţinut proba scrisă. Procentul de promovare după soluţionarea contestaţiilor este 53,19%. Există şi trei candidaţi promovaţi după contestaţii.
În ceea ce priveşte rezultatele de după contestaţii, la 17 lucrări (50%) s-a acordat notă mai mare după contestaţii iar la celelalte 17 (50%) s-a acordat notă mai mică după contestaţii. Rezultă de aici că toate cele 34 de lucrări contestate au notele modificate la proba scrisă. Aceste modificări ridică un mare semn de întrebare asupra evaluatorilor şi a criteriilor de evaluare. Până la urmă care dintre rezultate este cel corect?

Profesori corigenţi

Dacă analizăm spectrul inferior al rezultatelor, adică zona aluvionară, constatăm că la proba scrisă s-au înregistrat 11 note sub 5 (circa 12%).
Având în vedere că rezultatele sunt publice (cu tabele nominale afişate pe Internet), mulţi profesori nu se vor fi simţind confortabil în faţa elevilor, care află că au obţinut o notă sub 5, uneori chiar nota 2, în condiţiile în care primesc un punct din oficiu. La aceste date putem adăuga şi faptul că pe parcursul desfăşurării probei scrise, opt candidaţi s-au retras. Şi să nu uităm că aceste rezultate se înregistrează adesea după câţiva ani de practică.

Condiţii de practicare a profesiei

Prin promovarea examenului de definitivat, candidaţii dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar. Un cadru didactic poate susţine examenul de cel mult trei ori fără a plăti taxă. În cazul în care nu-l va promova, va trebui ca în sesiunea următoare să achite o taxă stabilită de Ministerul Educaţiei Naţionale. Măsura a fost luată începând de anul acesta. De asemenea, persoanele care nu au promovat pot participa la o nouă sesiune doar după reluarea, de fiecare dată, anterior susţinerii examenului, a stagiului de practică de un an.
Transmiterea la nivel central a tabelelor nominale cu candidaţii admişi şi validarea rezultatelor examenului prin ordin de ministru are ca termen-limită 22 mai.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns