Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Rata alăptării în România este printre cele mai mici din Europa

Acasa
Sigla Informatia Zilei
Acasa
Acasa
Rata alăptării în România este printre cele mai mici din Europa
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Acasa
Asculta acest articol


Rata alăptării în România este de 12,6%, situându-se printre cele mai mici din Europa, potrivit unui studiu desfăşurat în 2011 de Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii şi UNICEF, se arată într-un comunicat al UNICEF, informează Agerpres.În perioada 1-7 august se desfăşoară Săptămâna Mondială a Alăptării.

Datele studiului arată că în prima lună de viaţă, 31% dintre copii sunt alăptaţi exclusiv la sân, acest procent scade în următoarea lună la 22,7%, ajungând în luna a şasea a copilului la 3,4%, un procent foarte mic.

Educaţia mamei este un factor ce influenţează alăptarea exclusivă, mamele cu studii superioare şi cele cu educaţie puţină înregistând cele mai mari procente 15 şi, respectiv, 17 %.

Conform studiului, prevalenţa alăptării exclusive în mediul urban este aproape de două ori mai mare decât în mediul rural, 15,4 faţă de 9,8%.

Beneficiile alăptatului exclusiv sunt foarte multe, dar, din păcate, nu la fel de cunoscute.

Din totalul lotului pe care s-a făcut studiul, doar 56 % dintre mame au vorbit cu medicul care le-a îngrijit în timpul sarcinii despre alăptare, cele mai puţine mame consiliate în timpul sarcinii fiind adolescentele cu vârsta între 15-19 ani şi femeile din mediul rural.

“Alăptatul scade mortalitatea infantilă, riscul de infecţii şi de enterită ulcero-necrotică la prematuri. Copiii alăptaţi exclusiv au o mortalitate şi o morbiditate mai mică, se îmbolnăvesc mai rar şi mai greu. Din păcate, o mare parte dintre femeile din România privesc alăptatul ca o constrângere. Ele cred că nu au voie să mănânce diverse alimente sau au mai multe interdicţii, ceea ce este complet fals. Mamele trebuie să se hrănească bine şi să fie relaxate, deoarece stresul poate să scadă cantitatea laptelui”, a declarat dr. Adrian Crăciun, şeful secţiei de neonatologie din Maternitatea Cantacuzino.

Pe glob se nasc anual 136,7 milioane de copii, dintre care doar 32,6% sunt hrăniţi exclusiv prin alăptare.

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns