Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Războiul s-a sfârşit, reîncepe războiul

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

“Lupta reîncepe/ Duşmanii zdrobiţi/ Cad ca nişte spice/ De securi loviţi!” Războiul de 54 de zile a luat sfârşit pentru a-i face loc altui război. Curtea Constituţională, aşa cum era de aşteptat, a decis că referendumul nu este valid. Nu mai contează motivele invocate. Cert este că Traian Băsescu se reîntoarce la Cotroceni. Guvernul Ponta merge mai departe. Crin Antonescu îşi va ocupa funcţia de preşedinte al Senatului.

Ce se schimbă? Grea întrebare. S-au aruncat în această vară atâtea vorbe urâte încât ne vine greu să credem că beligeranţii mai pot vieţui în acelaşi spaţiu. Este mai greu de suportat decizia CCR de cei care nu au admis nicio clipă faptul că Traian Băsescu şi-ar putea relua funcţia. La cât se ridică numărul acesta? Este adevărat că la referendumul din 29 iulie au votat pentru demitere aproximativ 7,4 milioane de cetăţeni. Nu toţi sunt însă fanatici ati-Băsescu. O parte dintre ei s-au distrat votând de dragul spectacolului. O parte dintre votanţi au pus ştampila pe DA cu ură, convinşi fiind că fără Băsescu le va fi mai bine. O parte dintre aceştia vor ieşi în stradă, la fel ca în 1990, după alegerea lui Ion Iliescu. Le-a cerut să se manifeste chiar preşedintele interimar Crin Antonescu. Vom vedea în zilele care urmează cum va evolua situaţia.

Important este în fond cum se va comporta în continuare Traian Băsescu. Dacă va scoate securea războiului, ce consecinţe vor avea acţiunile sale? Răzbunarea este arma prostului. Aşa se zice. Puterea este, totuşi, împărţită. Primul ministru are o serie de instrumente. Puterea executivă este în mâna guvernului. În parlament, cel puţin deocamdată, majoritatea este deţinută de USL. În noile condiţii, după întoarcerea lui Băsescu, de partea USL este marea majoritate a poporului. Într-un fel, Curtea Constituţională a făcut un serviciu USL-ului. Armata de asediu are nevoie de un duşman. El deja există şi se numeşte Traian Băsescu.

Scenariile sunt infinite. Se poate lua în calcul schimbarea majorităţii în Parlament. Prin trecerea UDMR alături de PDL şi racolarea unui număr de parlamentari. Oricum, UDMR se poate aştepta la recompense pentru că a fost alături de Băsescu. Problema este că înainte de alegeri nu se poate depune o moţiune de cenzură. Un alt scenariu presupune ruperea USL. Ca o vulpe bătrână ce este, Traian Băsescu va încerca să momească unul dintre partide. Divide şi stăpâneşte este o teză valabilă şi în secolul 21. Aici sunt multe de spus. Este cu totul sincer şi loial PSD faţă de Crin Antonescu? Este o întrebare.

Un alt scenariu. Parlamentul, care se va întruni în zilele următoare, poate lua decizii imprevizibile. În această săptămână, desigur, parlamentul se va întruni în sesiune de urgenţă. Nu se poate altfel. Va urma o nouă suspendare?

Nu în ultimul rând trebuie să ne aplecăm spre PDL. A primit un impuls după aceste evenimente? Mai are poftă de guvernare? Vasile Blaga nu a fost prea vocal în ultimele săptămâni. Oare acest lucru nu l-a supărat pe Traian Băsescu?

Observăm că în ciuda revenirii preşedintelui Băsescu avem în faţă mai multe incertitudini decât certitudini. Un război tocmai s-a sfârşit pentru a-i face loc altui război. Putem face ceva? Poporul şi-a spus deocamdată cuvântul. Acum este rândul cercurilor înguste ale puterii să se pronunţe. Lupta se duce la baionetă, om la om. :i nu sunt mai mulţi decât o echipă de volei. De volei pe nisip. Pe nisip mişcător.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

Zona crepusculară a puterii

Asculta acest articol Dacă USL și-a consolidat puterea sau este încă în căutarea unei formule miraculoase rămâne o întrebare deschisă.

Sigla Informatia Zilei

Transferul de competențe

Asculta acest articol     Spre care dintre cele două tabere politice ar trebui să ne îndreptăm atenția? Sub formula ACL,