Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Recursul la normalitate se amână

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Vânturile, ploile, zăpezile, viscolele vin şi trec, însă furtunile iscate de disputele politice nu contenesc niciodată. Apar subiecte noi din orice amănunt. Sunt trecute cu vederea subiecte grave, de o importanţă vitală pentru grupuri de oameni sau chiar pentru întreaga ţară. Nimănui însă nu i-ar fi trecut prin minte să inventeze întâmplări de genul celor legate de codul penal. La patru ani de la promulgare, în ultimele 48 de ore, preşedintele a observat că s-au strecurat câteva greşeli. Desigur, legate de înregistrările convorbirilor telefonice în sistemul judiciar.

Scandalul ia amploare. DNA este îngrijorat de faptul că odată cu intrarea în vigoare a noului cod penal vor scăpa de pedepse o serie de penali. Pe de altă parte, oameni din guvernul USL spun că este momentul scoaterii din uz a codului de inspiraţie sovietică. În 2014 nu mai pot fi judecaţi oamenii după proceduri din 1968. Nespecialiştii nu înţeleg decât că nu vor mai putea fi ascultate telefoanele atât de uşor. Dacă un procuror are suspiciuni trebuie să se prezinte la un judecător pentru a primi acordul de supraveghere tehnică. La fel ca în filmele americane în care poliţiştii se străduiesc să obţină un mandat de la un judecător mai degrabă interesat de respectarea prezumţiei de nevinovăţie.

Traian Băsescu prezintă situaţia ca o grosolană intervenţie a politicului în sistemul de Justiţie. Opinia publică, şi în special partidele de la guvernare, înclină să creadă că este o lovitură dată procurorilor şi DNA-ului. I se taie preşedintelui mâna înarmată?

 

În acest context cu totul nefavorabil se lansează partidul în care Traian Băsescu îşi pune toate speranţele. PMP a căzut între coduri. Jumătate de ţară înoată în nămeţi în timp ce fracţiuni rebele din PDL puneau la cale o nouă forţă politică. Probabil că dacă era o perioadă mai fără evenimente, Mişcarea Populară ar fi ţinut primele pagini ale ziarelor. Elena Udrea nu şi-a ales bine momentul plecării din PDL. Totuşi, poate că experimentatul Băsescu va face o joncţiune între noua sa dragoste politică şi scandalul pe sistemul judiciar. Noii populari pot pune în mişcare şi o campanie împotriva lui Cătălin Predoiu, candidatul PDL la preşedinţie. El era ministru Justiţiei când s-a iniţiat proiectul de lege, în 2009.

PMP ar un avataj în faţa PNL şi PSD, cele două partide având deja după gratii personaje marcante. Relu Fenechiu a fost unul dintre cei mai vizibili lideri liberali. A fost condamnat la cinci ani de închisoare. Cazul său va fi folosit în campania electorală, la fel ca şi cel a lui Adrian Năstase.

Aici trebuie căutat interesul cu totul special pe care îl acordă preşedintele codului penal. El va încerca să transforme modificările într-o armă politică în prag de campanie electorală. Nu ştiu cum va contracara Victor Ponta aceste atacuri. Crin Antonescu şi de data aceasta stă în expectativă. Lasă toate problemele în seama premierului. Într-adevăr, Victor Ponta este în centrul atenţiei, părând singurul adversar al preşedintelui sau de care preşedintele ţine seama. Decizia primului ministru de a nu da curs cererii acestuia de modificare a articolului 140 este un act de curaj, dar şi o declaraţie de război. Incepând campania electorală nici nu putem avea pretenţia de a intra în normalitate.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

Poziţia 27

Asculta acest articol     Textul Raportului de monitorizare a României este aspru, foarte aspru aşa cum ne-am aşteptat. Consecinţele acestuia

Sigla Informatia Zilei

Setul de revoluţii ale PSD

Asculta acest articol După ce a vândut luni de zile “creşteri salariale”, PSD se confruntă cu primul test real. Fluturaşii